17. 09. 2010

FIFPro tilfredse: FIFA går i mod CAS' beslutning

FIFPro er meget tilfredse med FIFA’s beslutning om ikke at gå i fodsporene på CAS (Den internationale sportsdomstol). Ifølge FIFPro har FIFA truffet den rigtige beslutning i forbindelse med ekstra erstatningskrav. Foto © FIFPro

I fodbold fremgår det, at hvis en kontrakt afsluttes inden for dens virke, så skal parten, som bryder kontrakten betale godtgørelse, hvilket svarer til kontraktens tilbageværende værdi. Desuden kan en spiller suspenderes i op til seks måneder, hvis han opsiger sin kontrakt, uden nogen særlig grund, inden for en periode på 3 år efter indgåelse af kontrakten. I perioden hvor spilleren er suspenderet, har han ikke ret til at deltage i officielle kampe.

I Matuzalem sagen, som har sat gang i hele denne debat, har CAS pålagt spilleren yderligere erstatningskrav grundet, at han har brudt sin kontrakt med klubben, Shakhtar Donetsk før den var udløbet. CAS er ikke nået frem til deres beslutning på baggrund af paragraf 17 i FIFA Regulations for the Status and Transfer of Players (RSTP), men i stedet på baggrund af schweizisk lovgivning.

Ifølge schweizisk lovgivning er det muligt at påtvinge parten, som har brudt kontrakten, yderligere erstatningskrav, men normalt er det arbejdsgiveren, som pålægges erstatningskravet og ikke spilleren.

CAS’ beslutning har skabt en del røre, hvilket har medført, at FIFA har modtaget flere henvendelser fra spillere, som søger ekstra erstatning på baggrund af lovgivningen, som CAS tog sin beslutning ud fra. Men selvom det er blevet påvist, at klubberne har brudt kontrakten uden særlig grund, har FIFA ikke valgt at bevillige ekstra erstatningerne. Derved vælger FIFA ikke at gå i fodsporene på CAS i forbindelse med Matuzalem sagen, hvilket FIFPro glæder sig over.

FIFA's regler sørger allerede for, at kontrakter i fodbold har ekstra beskyttelse i form af en beskyttelsesperiode på højst 3 år i tilfælde af, at kontrakten brydes uden gyldig grund.

Idet FIFA har valgt at ignorere CAS’ beslutning, følger de europæisk lovgivning. Nu skal vi bare vente på, at CAS også accepterer denne lovgivning,” siger advokat, Wil van Megen.