30. 09. 2010

FIFPro vil have ændret UEFAs regler i forbindelse med transfer

FIFPro vil have ændret UEFA?s "transferregler". Det skal være muligt, at en spiller kan deltage i indledende runder og play-off kampe til Champions Leauge og Europa League og samtidig deltage i gruppespillet med sin nye klub som følge af transfer.

Foto © FIFPro

Det er en meget uheldig situation, når en spiller nægter at spille for sit hold under de indledende runder af Champions League og Europe League, fordi han ikke vil forringe sine chancer for at få en ny kontrakt. Et scenarium som ofte udspiller sig i juli og august, idet sommerperiodens transfervindue løber fra 1. juli til 31. august.

Derudover skal det nævnes, at det er FIFA, som står bag de oprindelige transferregler.

FIFPro Technical Committee forlanger derfor, at der bliver ændret i UEFA’s Champions League reglementer som foreskriver, at spillere, som allerede har spillet i indledende runde af en europæisk turnering, ikke må deltage i samme turnering for deres nye klub som følge af transfer. Regler som har vist sig at have negative konsekvenser for både spillere og klubber.

I den forgangne sæson har mange spillere nægtet at spille europæiske turneringer for deres klubber, da de har været bange for at forringe deres chancer for at få en ny kontrakt. På samme måde har mange klubber nægtet spillere at spille, fordi de håbede på, at de ville blive solgt og derfor ikke har villet forringe deres værdi.

Men problemet er, at der ofte ikke kommer noget ud af at holde spilleren udenfor banen. Eksempelvis var PSV kaptajn, Ibrahim Afellay, ikke at finde i truppen under to europæiske kampe, idet klubben ønskede at sælge ham. Men da transfervinduet lukkede, var Afellay stadig ikke blevet solgt. Han havde dermed siddet på bænken uden grund.

FIFPro’s Technical Committee argumenterer derfor for, at spillere, der deltager i indledende runder og play-off kampe i Champions League og Europa Leauge, også skal have lov til at deltage i gruppespillet i forbindelse med de to europæiske turneringer for deres nye klub som følge af transfer. Derved undgås det, at klubberne må undvære nøglespillere og at spillere sidder på bænken uden grund.

Foto © FIFPro