21. 12. 2010

FIFPro: VM i 2022 skal afholdes om vinteren

Den internationale spillerforening, FIFPro, anbefaler, at VM i Qatar i 2022 skal afholdes om vinteren. FIFA er lydhør over for idéen.I første omgang meddelte FIFA, at VM ikke kunne blive flyttet fra sommer til vinter med henvisning til, at alle bud på slutrunden var baseret på et sommer-VM. Ikke desto mindre har FIFA-præsident Sepp Blatter og generalsekretær Jerome Valcke udtalt, at de overvejer at foretage ændringen. Dog skal initiativet i sidste ende foretages af værtslandet Qatar.

FIFPro selv anbefaler at flytte VM i 2022 til vintermånederne. Tijs Tummers fra FIFPros tekniske komite udtaler: ”Det giver ikke mening at give et sommer-VM til et land, der har en gennemsnitstemperatur på 41 grader i juni og juli, 50 grader midt på dagen og først og fremmest ekstrem høj luftfugtighed.

Tijs Tummers fortsætter: ”Turister anbefales at undlade at rejse til Qatar i sommermånederne, og indbyggere i Qatar flokkes væk i denne periode. Sommeren i Qatar har ikke passende forhold for en fodboldfest, som VM bør være, og det vil også gå ud over fansene.

Kvaliteten af den fodbold, der spilles, samt spillernes arbejdsforhold er FIFPros højeste prioriteter. ”Ved hjælp af aircondition har arrangørerne garanteret, at temperaturen inden for stadions og træningsfaciliteter er 27 grader. Dette er ganske fint, men det passer helt klart ikke ind i den grønne tankegang, som vi forventer at have vundet endnu større indpas i 2022,” fortæller Tijs Tummers.

Vi bliver selvfølgelig nødt til at kigge grundigt på den internationale kampkalender, men FIFPro forudser ikke uoverkommelige problemer, hvad dette angår. Der skal laves plads til turneringen, selvom mange lande allerede vil være i gang med at afholde vinterferie,” fortsætter han.

I Europa skal der spilles kampe i august samt i den sidste halvdel af maj og den første halvdel af juni. Hvis man ser på, hvad der skete i sidste weekend med vejrproblemer i Europa pga. kraftigt snefald, kan man se det som en fordel snarere end et problem. Og det kan endda ende med, at spillerne vil være i bedre form i begyndelsen af et vinter-VM, end det var tilfældet ved VM i Sydafrika i sommer,” slutter Tijs Tummers.I første omgang meddelte FIFA, at VM ikke kunne blive flyttet fra sommer til vinter med henvisning til, at alle bud på slutrunden var baseret på et sommer-VM. Ikke desto mindre har FIFA-præsident Sepp Blatter og generalsekretær Jerome Valcke udtalt, at de overvejer at foretage ændringen. Dog skal initiativet i sidste ende foretages af værtslandet Qatar.