09. 09. 2011

Bizarre standardkontrakter kan altid ændres

Louis Everard, direktør i den hollandske spillerforening, advarer imod praksis i Østeuropa, når der forhandles kontrakter.

Direktør i den hollandske spillerforening, Louis Everard, er flere gange stødt på bizart indhold i klubbernes kontraktudspil. Men hvad, der virker bizart i mange lande, er business as usual i nogle østeuropæiske lande.

I en af forhandlingerne, som den hollandske spillerforening har ført for et medlem, var nogle af disse punkter skrevet ind i kontrakten fra klubbens side:

• Den aftalte nettoløn var delt i to: 10 % var garanteret mens 90 % var bonusser og forsikringer
  • Forsikringer og bonusser blev kun udbetalt efter en god indsats. Klubben bedømte, hvornår spilleren havde gjort en god indsats
  • Ingen løn under sygdom/skadesforløb
  • FIFA’s voldgiftsret var slettet som en gyldig domstol
  • Straf på 10-100 % af løn og bonusser, egenrådigt bestemt af klubben
  • Reduktion af bonusser og forsikringer i kontraktperioden, bestemt af klubben

En anden sag om en kontrakt fra en østeuropæisk klub indeholdt ligeledes flere bizarre forbehold:

• Ingen sign-on fee skrevet ind i kontrakten.
  •  Denne var i stedet indgået som en mundtlig aftale
  • Nettobeløb viste sig at være brutto
  • Spilleren måtte ikke tale med andre klubber eller organisationer uden klubbens tilladelse
  • Kontrakten inkluderede en 3 mdr. prøveperiode
  • Hvis mål sat af klubben ikke blev nået blev lønnen reduceret
  • Klubben havde ret til at revurdere lønnen, hvis den individuelle indsats var skuffende

I denne sag var der endda indskrevet følgende i kontrakten: ”Hvis klubben ikke længere er interesseret i spilleren, kan kontrakten ophæves, uden at økonomisk kompensation skal betales til spilleren.

Det er dog ikke kun i Østeuropa, at den hollandske spillerforening har kæmpet for spillernes rettigheder. I flere vesteuropæiske lande såsom Tyskland, Belgien, England og Portugal har spillerne ikke været garanteret fuld løn under sygdom eller hvis skadet.

I Tyskland var det indtil for nyligt sådan, at hvis man var skadet mere end seks uger, blev lønnen reduceret til en slags minimumsløn. En spiller kunne således enten tage chancen eller tegne en privat forsikring.

For nylig har FIFPro sammen med partnerne European Club Association (ECA), European Professional Football League (EPFL) og UEFA underskrevet en aftale om minimumskrav i standardkontrakter.

Erfaringen fortæller os at minimumskravene ikke er andet end et lille første skridt, der er stadig lang vej endnu,” slutter Everard.

Foto © Stock.Xchng

• Ingen løn under sygdom/skadesforløb
  • FIFA’s voldgiftsret var slettet som en gyldig domstol
  • Straf på 10-100 % af løn og bonusser, egenrådigt bestemt af klubben
  • Reduktion af bonusser og forsikringer i kontraktperioden, bestemt af klubben

• Ingen sign-on fee skrevet ind i kontrakten.
  •  Denne var i stedet indgået som en mundtlig aftale
  • Nettobeløb viste sig at være brutto