28. 01. 2011

Colombiansk fodboldspiller taget som gidsel af iransk klub

Edison Fonseca er tilbage i sit hjemland Colombia efter en konflikt med den iranske klub FC Mes Rafsanian, som forsøgte at tilbageholde hans pas. Protester fra FIFPro og den colombianske spillerforening gjorde, at klubben udleverede Fonsecas pas.Fonsecas prøvelser startede seks uger efter, at han ankom til Iran den 18. september 2010. Her fandt han ud af, at han var blevet snydt af sin agent. Den brasilianske agent havde bedt Fonseca om at gennemlæse ét dokument, hvorefter han lod ham underskrive et andet. Uden at vide af det, havde Fonseca således skrevet under på en kontrakt på to år og ikke seks måneder, som det var meningen.

Der var desuden problemer med Fonsecas løn, som ikke var i overensstemmelse med det beløb, som Fonseca var blevet lovet. Da Fonseca henvendte sig til klubbens direktion, valgte de at tilbageholde hans pas for at tvinge ham til at gennemføre den toårige kontrakt. ”Jeg følte jeg var blevet kidnappet. Jeg kunne ikke komme nogen steder uden mit pas,” fortæller Fonseca.

Hver dag kontaktede Fonseca den colombianske spillerforening, som via FIFPro tog kontakt til FIFA, der blev informeret om Fonsecas desperate situation.

Efter pres fra den colombianske spillerforening, FIFPro og FIFA besluttede FC Mes Rafsanian at tilbagelevere Fonsecas pas. Men inden de gjorde dette, tvang klubben Fonseca til at underskrive en kontrakt om, at han ikke ville lave påkrav på den manglende løn og ikke tage sagen videre til FIFAs voldgiftsret. I kontrakten stod der desuden, at han selv skulle betale for en knæoperation for en knæskade, som han pådrog sig, mens han var i klubben.

Jeg følte mig så ynkelig. Det var en forfærdelig oplevelse, men jeg har lært af det,” forklarer Fonseca. ”FIFA må gøre noget ved den agent. Han forfalskede mine dokumenter, og desuden tilbageholdt han det, jeg tjente, i Indonesien, hvor jeg var i tre måneder, inden han fik mig til Iran,” slutter Fonseca.

Den 26-årige tidligere colombianske landsholdsspiller er nu lettet over at være tilbage i Cartago, hvor han blev født.Fonsecas prøvelser startede seks uger efter, at han ankom til Iran den 18. september 2010. Her fandt han ud af, at han var blevet snydt af sin agent. Den brasilianske agent havde bedt Fonseca om at gennemlæse ét dokument, hvorefter han lod ham underskrive et andet. Uden at vide af det, havde Fonseca således skrevet under på en kontrakt på to år og ikke seks måneder, som det var meningen.