14. 09. 2011

FIFPro: Fodboldens problemer skal tackles nu

FIFPro opfordrer til handling nu for at komme de store problemer i professionel fodbold til livs. Den internationale spillerforening kommer med flere konkrete forslag til, hvordan problemerne i fodboldverdenen kan løses.

Michel Platini, præsident i UEFA, har slået alarm omkring den nuværende situation i professionel fodbold, og FIFPro har forståelse for udmeldingen: ”FIFPro har i flere år advaret om, at professionel fodbold er fanget i en negativ spiral,” siger Theo van Seggelen, generalsekretær i FIFPro.

Platini meddelte i en tale, han holdt i Monaco forud for sæsonstarten i europæisk fodbold, at han var bekymret for fodboldens fremtid. ”Måske maler jeg fanden på vægen, men vi bliver nødt til at se matchfixing, korruption, ulovlige væddemål, vold på banen, racisme og hooliganisme i øjnene,” sagde han.

FIFPro har gennem flere år advaret mod mange af disse problemer,” siger Theo van Seggelen. ”Det er beundringsværdigt, at UEFA’s præsident nu åbent taler om alle disse problemer. Det kræver mod,” fortsætter han.

Problemerne i professionel fodbold er enorme, understreger Van Seggelen:

• Hundrede hvis ikke tusinde spillere har penge til gode i deres klubber. Strejken i Spanien tydeliggjorde dette. Der er flere klubber, der har økonomiske problemer mest på grund af deres egen manglende evne til at føre regnskab, de har simpelthen brugt mere, end de har tjent.
  • Transfersystemet burde også blive evalueret. I de seneste måneder har vi set transfersummer på 10, 20, 30, 45 mio. euro. Endnu engang er den totale transfersum i en transferperiode steget, og det er ubegribeligt, når så mange klubber har økonomiske problemer.
  • Matchfixing truer med at skade fodbolden yderligere, som vi har set i Tyrkiet og Grækenland. Korruption er langt fra udryddet.
  • Racisme er desværre stadig et problem. Nogle fans er endda efter spillere fra deres egen klub. Værre endda er det, at der er et stigende antal medarbejdere i klubberne, der chikanerer spillere internt.
  • Der er også problemer på det fodboldretslige område. FIFA’s voldgiftsret har, baseret på underbyggede og konsekvente kendelser, gjort et godt stykke arbejde i mere end 10 år. Den eneste ulempe er, at sagsbehandlingen tager alt for lang tid.
  • Et af de største problemer er appelproceduren hos CAS, den internationale sportsdomstol. Klubber appellerer ofte kendelser fra FIFA’s voldgiftsret for at forsinke implementering af kendelserne. Hvad mere er, så er kendelserne fra CAS ofte uforudsigelige.

Platini ser implementeringen af et økonomisk fair play-system som løsningen på problemerne. Dette er dog for optimistisk. Men FIFPro ser økonomisk fair play som en del af løsningen. Derudover mener FIFPro, at det er essentielt, at en samlet pakke med en ny måde at styre international fodbold på implementeres.

FIFPro opfordrer stærkt til, at følgende tiltag indføres:

• I lande, hvor der bliver spillet professionel fodbold, skal minimumsforhold i kontrakterne være obligatorisk (økonomisk fair play kan kun blive indført der, hvor der er kontrakter).
  • Der skal sættes en national voldgiftsret op i alle disse lande. Det skal være muligt for spillere at rejse forholdsvis enkle sager som f.eks. manglende betaling af løn.
  • Et forbud mod tredjepartsindflydelse på spillere og klubber, både nationalt og internationalt.
  • Reglerne omkring licenser til FIFA-agenter skal ændres. Der skal være fokus på mægling, og reglerne skal være baseret på gennemsigtighed og kontrol.
  • Et varslingssystem til beskyttelse af fodboldkampenes integritet mod væddemål.
  • En evaluering af transferreglerne med fokus på transfervinduet og transfersummerne.
  • Beskyttelse af mindreårige mod udnyttelse og kriminelle aktiviteter.

Nogle forholdsregler er blevet indført siger van Seggelen men fortsætter: ”Indenfor fodbold er der ofte en mangel på beslutsomhed. Hvad hjælper strenge regler, hvis de ikke bliver fulgt? Lovgivning hjælper kun, hvis overtrædelser medfører sanktioner.

FIFPro opfordrer alle interessenter til at nå frem til aftaler med nye tiltag omkring styringen af international fodbold. Vi er måske i elvte time, men det er endnu ikke for sent. Fodbold er trods alt stadig utroligt populært. Der er al grund til at handle i denne sag, og ingen til at vente,” slutter Van Seggelen.

Foto © FIFPro

Problemerne i professionel fodbold er enorme, understreger Van Seggelen:

FIFPro opfordrer stærkt til, at følgende tiltag indføres:

• Beskyttelse af mindreårige mod udnyttelse og kriminelle aktiviteter.

Foto © FIFPro