19. 01. 2011

Reaktioner på FIFPro Winter Tournament 2011

I FIFPros Winter Tournament for transferfrie fodboldspillere deltog Norge, Sverige, Finland og Irland. Turneringen blev afviklet af Norge som værtsland, men med stor hjælp fra de øvrige lande i organiseringen af turneringen.Tyve klubber var mødt op i Vallhall Arena i Oslo. De deltagende lande havde sendt deres agenter til Oslo, og repræsentanter fra fx Sheffield United og Everton var desuden til stede.

Niveauet under turneringen var gennemgående højt, og spillerne viste, at de ikke nødvendigvis er uden klub pga. manglende fodboldmæssige kvaliteter.

Også Sverige viste stort potentiale under turneringen. Målmand Benny Lekström, som har spillet i topdivisionen de sidste fem sæsoner, og den unge Simon Ogunnaike med 53 optrædener for Valsta Syrianska IK i de seneste to sæsoner, var de fremtrædende spillere på det unge og talentfulde svenske hold, som ikke havde mindre end ni spillere i truppen på under 22 år.

I finalen havde det finske hold udtalt, at det vigtigste var at sætte de individuelle spillere i rampelyset snarere end at skabe et godt resultat. Jukka Santala, som allerede har erfaring fra Skotland, Sverige og Danmark, var god med bolden, og i samarbejde med den energiske Zakaria Abahassine og den dygtige Tommi Siekkinen, fandt de nemt hinanden på banen.

Finland havde også andre attraktive, unge spillere stillet op på midtbanen og i forsvaret i form af Kaarlo Rantanen fra FC Lahti og Jussie Aijälä med 45 optrædener i topligaen i de seneste to sæsoner.

Norge havde en erfaren centralforsvar i Eijder Freid tidligere fra UD Las Palmas og som spillede i Tippeligaen i sidste sæson for Kongsvinger. I finalen blev hans plads overtaget af den 25-årige Arnar Førsund, som håber at komme til at spille fodbold på det højeste niveau igen via FIFPro Winter Tournament. I forbindelse med turneringen udtalte Førsund: ”Turneringen er et fremragende initiativ. I mere end 120 minutter kan du vise, hvad du kan og hvad dine stærke sider er. Jeg håber, at min præstation her vil indbringe mig et nyt tilbud inden for den kommende uge.

Joachim Waltin, formand for det norske NISO, var også yderst tilfreds med FIFPro Winter Tournament. ”Jeg har kun hørt positive udmeldinger fra spillerne, de besøgende agenter og fra pressen. Og fra nu af vil det kun blive lettere. Mange af de transferfrie spillere fra Tippeligaen mødte ikke op til træningssamlingerne til turneringen. Når de hører, hvem der var her, vil de ærgre sig. Næste år vil det derfor blive meget nemmere at få spillere fra de højeste niveauer til at deltage.

Waltins synspunkt blev delt af Daniel Nannskog, som afsluttede sin karriere sidste år for Stabæk IF, og som nu er træner for klubben. ”Nogle spillere kunne ikke sluge deres stolthed. Det var meget dumt af dem, fordi turneringen er en perfekt platform for at komme i betragtning til de norske og udenlandske klubber.

FIFPro var ligeledes meget entusiastiske over det nye initiativ. Tijs Tummers fra FIFPro fortalte: ”Standarden var god, spillernes attitude var perfekt, og der var også en fremragende interesse fra klubberne. Vores råd er uden tvivl at fortsætte initiativet.”Tyve klubber var mødt op i Vallhall Arena i Oslo. De deltagende lande havde sendt deres agenter til Oslo, og repræsentanter fra fx Sheffield United og Everton var desuden til stede.