29. 11. 2012

FIFPro vil stoppe afpresning af spillere

Klubber rundt om i Europa benytter sig i stigende grad af afpresning af spillere ved ikke at lade dem spille, hvis de nægter at underskrive en ny kontrakt. Skal spilleren respektere deres kontrakt, skal det også gælde den anden vej rundt, mener FIFPro.

Den verdensomspændende spillerforening, FIFPro, ser flere og flere eksempler på, at klubber sætter deres spillere under pres, hvis de tøver med at forlænge deres kontrakt.

- Denne opførsel fra klubberne så man engang undtagelsesvist. Desværre ser vi den nu overalt i Europa, og det er nu på tide at ringe med alarmklokkerne, siger generalsekretær i FIFPro, Theo van Seggelen, til den hollandske avis, Volkskrant, og radiostationen, NOS.

De to mest aktuelle eksempler på denne opførsel fra klubber er Wesley Sneijders og Fernando Llorentes situationer i henholdsvis Inter Milan i Italien og Athletic Bilbao i Spanien.

Sneijders kontrakt løber indtil sommeren 2015, men Inter har allerede nu forlangt, at han skal skrive under på en forlængelse til 2016 men for det samme totale beløb. Det vil med andre ord sige, at Inter vil have Sneijder til at arbejde et år ekstra uden at få løn for det. Sneijder har nægtet at forlænge under de nævnte betingelser, hvilket har resulteret i, at Inters træner, Andrea Stramaccioni, ikke længere vælger ham, når der skal sættes hold.

Llorente har kontraktudløb i sommeren 2013. I sommer nægtede Llorente at forlænge sin kontrakt med klubben, og lige siden har Athletics træner, Marcelo Bielsa, holdt ham på bænken – kun som indskifter har han fået spilletid.

Sneijder og Llorente er dog ikke de eneste spillere, der oplever denne type behandling fra deres klub. Derfor planlægger FIFPro at tage problematikken op med FIFA, UEFA og Europakommissionen og van Seggelen mener, at måden, hvorpå kontrakter bliver håndteret i disse dage, også er en katastrofe for FIFA og UEFA.

- Man vinder kampe med sine bedste spillere. Når man benytter sig af denne type afpresning, ser det desværre ud til, at fodbolden kommer i anden række, og at business-delen er det vigtigste. Det er totalt uacceptabelt for os, understreger van Seggelen og fortsætter:

- Jeg forstår simpelthen ikke, hvordan en klub får fordel af ikke at vælge en spiller. Klubben skader jo spillerens karriere. På hvilken måde kan det gavne klubben?

FIFPro vedkender sig dog, at det økonomisk er strenge tider, og at nogle klubber derfor gerne vil skære ned på spillerlønninger. Der er dog kun én udvej, ifølge van Seggelen:

- Vil man tilbyde en spiller en kontrakt med en lavere løn, skal man gøre det i slutningen af spillerens kontrakt.