01. 11. 2013

Holland: Større hjemmebanefordel på kunstgræs

Den hollandske avis, Algemeen Dagblad, har foretaget en undersøgelse, der viser, at klubber med kunstgræs som underlag har større chancer for at vinde kampe på hjemmebane. En undersøgelse, som strækker sig over ni sæsoner i professionel fodbold i Holland, viser, at klubber med kunstgræsbaner som hjemmebaneunderlag har en større chance for at vinde hjemmekampe end klubber, der spiller på naturligt græs.

Den hollandske avis, Algemeen Dagblad, studerede hjemmebanefordel på kunstgræsbaner fra 2005-2006, hvor der i sæsonen var fem hollandske klubber, som startede med at spille på kunstgræs. I dag er der 13 hollandske klubber i to professionelle ligaer, der bruger kunstgræs som hjemmebaneunderlag.

Undersøgelsen viser, at en gennemsnitlig klub i den hollandske Æresdivision får 61,7 % af det totale antal point fra hjemmekampe. For klubber med kunstgræsbaner er tallet væsentligt højere med 69,0 %.

I Danmark er tendensen den samme. FC Nordsjælland, som er den eneste danske klub med kunstgræs som hjemmebaneunderlag, fik 63,3 % af det totale antal point fra hjemmebanekampe i sæsonen 2012-13, hvorimod resten af holdene i Superligaen hentede 54,5 % point fra hjemmekampe.

Klubber, som spiller deres hjemmekampe på kunstgræsbaner, har en ulempe ved at spille udekampe på et naturligt underlag. Denne ulempe er dog knap så stor, da spillere, der er vant til kunstgræs, oftere spiller på et naturligt underlag end spillere, der spiller hjemmekampe på naturgræs og kun spiller på andre underlag få gange om året.

Foto © Per Kjærbye / Fodboldbilleder.dkEn undersøgelse, som strækker sig over ni sæsoner i professionel fodbold i Holland, viser, at klubber med kunstgræsbaner som hjemmebaneunderlag har en større chance for at vinde hjemmekampe end klubber, der spiller på naturligt græs.

Foto © Per Kjærbye / Fodboldbilleder.dk