02. 10. 2015

Mads Øland til Tipsbladet: Karteldannelse sikrer de europæiske topklubber

FIFPro vil afskaffe transfersystemet, som vi kender det. Det skyldes blandt andet, at karteldannelse sikrer de europæiske topklubber.

Den 18. september indgav FIFPro en klage over det FIFA-styrede transfersystem til Kommissionens Generaldirektorat for Konkurrence i Bruxelles. Og det er der flere årsager til. I dagens udgave af Tipsbladet forklarer Mads Øland, der både er Spillerforeningens direktør og bestyrelsesmedlem i FIFPro, hvad baggrunden for FIFPros valg om at indgive klagen.

- Vi klager over FIFAs monopol og det kartel af ligaer, topklubber, investorer og agenter, som er en realitet med transfermarkedet. Få store og stærke interessenter styrer transfersystemet til at skumme fløden og udelukke andre fra at konkurrere. Det sker efter vores opfattelse på en ulovlig måde, forklarer Mads Øland i dagens udgave af Tipsbladet. 

- Det er hele transfersystemet, vi skal have gjort op med. Agenter, investorer, hele den milliardindustri, der er skabt omkring at handle spillere, som ikke har noget med eller bidrager til det sportslige. Det handler også om import af mindreårige fra for eksempel Afrika, der minder om menneskesmugling. Hele transfersystemet er simpelthen kommet så langt væk fra formålet, tilføjer han. 

For i transfersystemet, som vi kender det i dag, er fodboldspillere en vare, der handles mellem klubber og tredjeparter. Det gælder både de håbefulde spillere fra Afrika, der med drømmen om en stor fodboldkarriere importeres til Europa, men det gælder også etablerede spillere – hvad enten de hedder Nicolai Boilesen eller Anthony Martial. Det er det, FIFPro ønsker at gøre op med, forklarer Mads Øland. 

- Det er svært at forestille sig fodbold uden transfersystemet, fordi vi alle sammen har vænnet os til det. Men der er en lang række sportsgrene, der har lavet en anden måde at ansætte spillere på. Vi vil have lavet et ansættelsessystem, der lægger vægten i netop ansættelsen og i det sportslige. 

- Tag Nicolai Boilesen i Ajax som eksempel. Jeg mener, han ville forstærke Ajax’ hold. Men i Ajax har de en regel om, at de vil presse spillere ud, der har under et år tilbage af deres kontrakt. Det gør Ajax, fordi klubben vurderer, at det er værd at fryse Boilesen ude og sende et signal til andre spillere og agenter om, at man ikke skal lade sin kontrakt i Ajax komme for tæt på udløb, hvis man vil spille. 

De store bliver større
Kritikere af FIFPros klage peger på, at det tager brødet ud af munden på de mindste klubber. Argumentet lyder, at disse mindre klubber er afhængige af store overgangssummer, og at de dermed bliver efterladt chanceløse mod de etablerede klubber, hvis transfersystemet afskaffes. Det er FIFPro og Mads Øland dog ikke enige i. 

- Lige nu bliver de mindre klubber belønnet efter et for tilfældighedsprincip, hvor dem, der er heldige nok til at få talentet med de gode gener, tjener på et videresalg. I dag bliver klubberne overhovedet ikke kompenseret for, hvor stort eller dygtigt et stykke arbejde, de gør i talentudviklingen, tværtimod er systemet skruet sammen til fordel for de allerstørste klubber.

Faktisk viser en undersøgelse foretaget af ledende sportsøkonom Stefan Szymanski, at størstedelen af samtlige transfersummer cirkulerer mellem de samme 98 klubber i de fem største ligaer og spillernes agenter.

- En af de værste effekter er, at transfersystemet er med til, at store klubber bliver større. Når Martial bliver handlet for en sum, der kan ende omkring 600 millioner kroner, handler det overhovedet ikke om hans sportslige værdi. Det handler om hans værdi på transfermarkedet, forklarer Mads Øland og uddyber: 

- Han vurderes til at være en af de fem bedste spillere i verden i den aldersgruppe, og så kommer han til at koste så meget, at kun en håndfuld klubber har råd til ham. Og den prissætning ryger hele tiden i vejret i takt med, at investeringsselskaber, stater og milliardærer går ind i fodboldklubber og på transfermarkedet. De helt store klubber har jo interesse i, at ingen potentielle konkurrenter kan være med i kampen om de bedste spillere. 

- Tag Bayern. De har da en klar interesse i, at prisniveauet på de bedste spillere, der hentes til Bundesligaen, er så stort, at Dortmund ikke kan følge med. Vi mener, det er karteldannelse, der sikrer de allerstørste klubber i Europa mod konkurrence, tilføjer Mads Øland. 

”Selvfølgelig skal der være regler”
Det er altså blandt andet på den baggrund, at FIFPro har indgivet en klage over det nuværende transfersystem. Det betyder ikke, at FIFPro ikke ønsker, at der skal være regler for, hvordan og hvornår man må skifte klub, fastslår Spillerforeningens direktør:

- Det er ikke sådan, at der om to år ikke skal være regler for, hvordan man ansætter spillere, og hvornår spillerne skifter klub. Selvfølgelige skal der være regler for det. Vi har startet en klagesag i EU, fordi reglerne skal laves om. Vi ønsker at forhandle et helt nyt system med klubbernes organisationer.

Mads Øland har også beroligende ord til både Claus Thomsen og de danske fodboldklubber. 

- Claus Thomsen og Divisionsforeningen har en masse forestillinger om FIFPros intentioner, som ikke er sande. Der skal være et system, der sikrer kontraktstabilitet, og som sikrer at klubber på Danmarks niveau og lavere, klubber der gør et godt stykke arbejde i talentudviklingen, bliver kompenseret for det med midler, der stammer fra et sted højere oppe i fodbolden hierarki. 

- I stedet for, at der som i dag er 20.000 gode arbejderpladser for fodboldspillere og 250.000 rigtig dårlige, vil vi skabe 300.000 gode jobs. Og det kræver naturligvis, at flere klubber end i dag får et stærkt, sundt grundlag. Klubber i Danmark og i lande på tilsvarende og lavere niveau kan være rolige, vi er kun ude på at styrke deres fodbold, understreger Mads Øland.

Du kan læse hele artiklen i dagens udgave af Tipsbladet. 

Læs også: FIFPro klager over FIFAs transfersystem

Tilbage

#GameChangers

02.03.2016

Jonas Troest: Tyrkisk klub misligholdte aftalen

LÆS MERE
29.02.2016

Intet nyt i Tyrkiet: Forsøger at tvinge Spelmann ud

LÆS MERE
25.02.2016

Udlandseventyr blev til mareridt for Fetai

LÆS MERE
11.02.2016

Thomas Lindrup: Unødvendigt pres på unge spillere

LÆS MERE
27.01.2016

Mads Øland: Håbløse vilkår i Polen

LÆS MERE
20.01.2016

Boilesen offer for fejlslagent transfersystem: Frosset ud i Ajax

LÆS MERE
14.01.2016

FIFPro og Spillerforeningen lancerer #GameChangers

LÆS MERE
30.10.2015

Mads Øland: Transfersystemet skaber enorm ulighed

LÆS MERE
18.09.2015

FIFPro klager over FIFAs transfersystem

LÆS MERE