30. 10. 2015

Mads Øland: Transfersystemet skaber enorm ulighed

Den internationale spillerforening, FIFPro, ønsker et opgør med et transfersystemet, der er usolidarisk og forfejlet på stort set alle parametre. Derfor har FIFPro indgivet en klage til Europa Kommissionens Generaldirektorat for Konkurrence.

Den 18. september 2015 meddelte den internationale spillerforening, FIFPro, på et pressemøde, at man havde indbragt en klage over transfersystemet ved Europa Kommissionens Generaldirektorat for Konkurrence. Målet er at få gjort bugt med transfersystemet i sin nuværende form.

- Vi skal tænke nyt inden for fodbolden. Det transfersystem, vi har i dag, blev udarbejdet og revideret med et formål om at fordele pengene bedre, hvilket på ingen måde er tilfældet, siger Mads Øland, bestyrelsesmedlem i FIFPro og direktør i Spillerforeningen, der bakkes op af Theo van Seggelen, generalsekretær i FIFPro:

- Fodbold har behov for mere effektive og afstemte regler ift. fordeling af goderne. Der er også behov for solidaritet til at styrke alle klubber og fodboldsporten, så alle har mulighed bygge en klub op på et solidt fundament og vide, hvad budgettet er, uden at skulle spekulere i transferindtægter, siger Theo van Seggelen.

Som systemet er bygget op nu, tilgodeser det de få og stærke aktører i fodboldens verden, storklubber og topagenter, mens det har store negative konsekvenser for de mindre aktører, heriblandt spillere og mindre klubber og ligaer.

Systemet har fejlet
Det nuværende transfersystem blev revideret i 2001 med det formål at sikre en bedre fordeling af midlerne. Bl.a. indførte man et solidaritetsprincip, der skulle sikre, at pengene kanaliseredes ned gennem systemet til de mindre klubber. Realiteten er dog, at kun 1,8 pct. af pengene i fodbold går denne vej, mens agenthonorarer og transfersummer er eksploderet. Det er ifølge Theo van Seggelen yderst uholdbart:

- Meningen med det nuværende transfersystem var at styrke solidariteten mellem de store og små klubber og derved bidrage til at skabe bæredygtige vilkår blandt klubber på alle niveauer. I stedet for at skabe solidaritet er en stor del af transfermarkedet blevet lukket land for alle andre end de allerstørste klubber, som cirkulerer i omegnen af 2,5 milliarder euro rundt mellem sig, siger han og uddyber:

- Kløften mellem rig og fattig bliver stadigt større. Transfersystemet er et nulsumsspil til gavn for de største klubber, agenterne og 3. partsejere, siger Theo van Seggelen.

Ifølge Mads Øland er de skyhøje transferpriser et symptom på, at transfersystemet har fejlet:

- Fodboldforretningen er blevet så enorm for de største klubber, at pengene er uvirkelige og abstrakte. Storklubberne udnytter deres markedsposition og handler spillere til priser, hvor ingen andre har en jordisk chance for at være med. Derfor er ved at være et sted, hvor proportioner er stukket helt af, og hvor den øvrige fodboldverden er sat godt og grundigt til vægs, siger Mads Øland.

Ødelægger sporten
Alt imens de store klubber og ligaer år på år slår rekorder i transfersummer – til glæde for især agenterne – så er virkeligheden en helt anden for langt størstedelen af spillere og klubber i verden. Deres vilkår forringes, i takt med at pengene akkumuleres hos de allerstørste.

 - I FIFPro repræsenterer vi over 65.000 medlemmer på verdensplan. Og for langt størstedelen af dem er dagligdagen en helt anden, end den er herhjemme i Danmark, i Premier League, Bundesligaens eller de seks-syv største klubber i Spanien. Rigtig mange af vores medlemmer er ansat på helt urimelige vilkår og går måned efter måned uden løn, siger Mads Øland, der ser et behov for bedre vilkår for disse spillere og ser muligheder i at dette sker til fordel for både spillere, klubber og sporten.

- Vi skal skabe bedre jobs for vores medlemmer. Og for at gøre det, skal vi have klubber, der er ledet på stabil og forsvarlig vis. Set ud fra et økonomisk perspektiv, handler det om, at vi i fællesskab trækker udviklingen i den samme retning, slutter Mads Øland.

Tilbage

#GameChangers

02.03.2016

Jonas Troest: Tyrkisk klub misligholdte aftalen

LÆS MERE
29.02.2016

Intet nyt i Tyrkiet: Forsøger at tvinge Spelmann ud

LÆS MERE
25.02.2016

Udlandseventyr blev til mareridt for Fetai

LÆS MERE
11.02.2016

Thomas Lindrup: Unødvendigt pres på unge spillere

LÆS MERE
27.01.2016

Mads Øland: Håbløse vilkår i Polen

LÆS MERE
20.01.2016

Boilesen offer for fejlslagent transfersystem: Frosset ud i Ajax

LÆS MERE
14.01.2016

FIFPro og Spillerforeningen lancerer #GameChangers

LÆS MERE
30.10.2015

Mads Øland: Transfersystemet skaber enorm ulighed

LÆS MERE
18.09.2015

FIFPro klager over FIFAs transfersystem

LÆS MERE