14. 08. 2015

Mit største øjeblik: Ramte den lige i røven

Fodbold er spækket med store øjeblikke. Nogle står stærkere end andre. Fra dags dato hylder Spillerforeningen hver anden fredag vores fodboldhelte og holder liv i deres største øjeblik. Vi indleder serien med John Faxe, der her fortæller om sit største.

- Det er jo ret nemt. Selvfølgelig er det målet i EM-finalen. Selv om der har været mange fantastiske øjeblikke, er det ubetinget det største øjeblik i min karriere. Det er sådan noget, man drømmer om, når man er otte år gammel. Jeg har fortalt om det mål hundredvis af gange. Men jeg bliver aldrig træt af det, siger John Faxe Jensen.

Den gamle midtbanefighter er stadig stolt over, at han havde en afgørende rolle den 26. juni 1992.

- Det er ganske få spillere, der får lov at score et afgørende mål i en EM-finale. Og det er så lige meget, om man hedder van Basten, eller hvad man nu hedder. Det er betydningen af målet, jeg er så glad for og stolt over i dag. Nu var det tilfældigvis mig, der scorede. Men jeg ville have været lige så glad, om det så havde været Henrik Larsen eller Kim Vilfort, der havde scoret, fortæller John Faxe Jensen og fortsætter:

- Målet havde så stor betydning for, at vi vandt finalen. Vi var på hælene i kampens start og kunne slet ikke følge med tyskerne. Men målet i det 19. minut gav os ressourcer, som vi egentligt slet ikke havde. Man kunne mærke forvandlingen inde på banen. Og så var det i øvrigt også et flot mål. Den skulle rammes lige præcis, som jeg gjorde, for ellers var den aldrig gået ind. Målet var vendepunktet. Derfra var vi uovervindelige.

Om det ligefrem var det flotteste mål i karrieren, stiller Faxe sig nu mere tvivlende over for.

- Jeg fik jo scoret en del mål for Brøndby. Bl.a. et flot hug med venstrebenet i den første Europa Cup-kamp, hvor jeg smed den helt op i krogen med venstre. Og så scorede jeg et flot mål for Arsenal. Det ene, jeg scorede, griner John Faxe Jensen.

Et historisk mål
Faxe kan stadig huske, da han og EM-kammeraterne vendte hjem til Danmark. At det kom fuldstændig bag på dem, at Danmark var gået amok i en stor fodboldrus.

- Hele Danmark var samlet til en kæmpe fest. Alle var glade. Der kunne jeg virkelig se, hvor meget det betød for folk. Det er noget, der rykker i følelsesregistret. Det er jo sådan i dag, at mange danskere ved, hvor de var, og hvad de lavede den 26. juni 1992.

- Jeg kan huske, at mine bedsteforældre fortalte mig, at de kunne huske præcis, hvor de var, og hvad de lavede, da anden verdenskrig stoppede. Mit mål var på en måde også med til at skrive en slags historie. Det er jeg meget beæret over, understreger Faxe.

Se eller gense John Faxes største øjeblik

John Faxe Jensen:

• Debuterede på landsholdet i 1986
  • Spillede i alt 69 A-landskampe og scorede fire mål
  • Fik debut for Brøndby i 1984 og kom forbi fodboldadresserne Hamburger SV og Arsenal
  • Blev kåret til Årets Spiller i 1987
  • Har været cheftræner for Herfølge Boldklub, som han førte til DM-titlen i 2000
  • Er i dag cheftræner for Fremad Amager
  • Får snart debut i Vild med Dans