20. 01. 2016

Boilesen offer for fejlslagent transfersystem: Frosset ud i Ajax

Nicolai Boilesen er blevet frosset ud i Ajax. Han må ikke spille, må ikke spise med de andre og figurerer ikke på holdbilleder. Den 23-årige dansker er endnu et offer for det fejlslagne transfersystem.

- De sidste to måneder af sidste sæson var jeg anfører for klubben, men siden jeg blev smidt ud af førsteholdstruppen, må jeg ikke engang spise morgenmad med dem. Jeg er ikke med på holdbilleder og eksisterer reelt ikke længere i førsteholdssammenhæng.

Sådan beskriver Nicolai Boilesen tilværelsen i den hollandske hovedstadsklub Ajax Amsterdam til Ekstra Bladet. Årsagen til, at den danske landsholdsspiller end ikke må spise morgenmad med holdkammeraterne, er, at han efter fem et halvt år i klubben ønsker nye udfordringer. Det fortalte venstrebacken de firedobbelte Champions League-vindere, da han blev indkaldt til kontraktforhandlinger forud for sommerens transfervindue.

- Jeg sagde på det tidspunkt, jeg gerne ville prøve noget nyt. Jeg havde vundet fire mesterskaber på fem et halvt år og følte, at tidspunktet for en ny udfordring var rigtigt.

Det skulle den 23-årige dansker tilsyneladende aldrig have gjort. Cheftræner Frank de Boer har siden nægtet at bruge Nicolai Boilesen, som altså er blevet frosset fuldstændig ud i den traditionsrige klub.

- Det har været en svær pille at sluge og en barsk oplevelse, som Nicolai Boilesen tilføjer til Ekstra Bladet.

Fodbolden ødelægger sig selv indefra
Dermed er Nicolai Boilesen desværre blot endnu en i den lange række af spillere, der er blevet offer for det fejlslagne transfersystem. De interne regler i hollandsk fodbold kan desværre ikke beskytte spillere – i dette tilfælde Nicolai Boilesen – mod det misbrug, som transfersystemet giver mulighed for. I det ubalancerede transfersystem er spillerne i klubbernes optik blot salgsvarer, som skal sælges med størst mulig fortjeneste. 

Nicolai Boilesens nuværende situation er også et direkte resultat af Ajax Amsterdams transferpolitik: Hvis en spiller ikke underskriver en kontraktforlængelse et år før udløb, udstilles spilleren til skræk og advarsel for andre spillere. Det har åbenbart til formål at sikre, at andre spillere ikke skal få den idé at søge nye udfordringer andetsteds efter kontraktudløb uden, at klubben kan tjene penge via transfermarkedet.

Transfersystemet begrænser spillernes frie bevægelighed uden modsat at kræve anstændig behandling af klubberne, mens spillerne er under kontrakt. Derfor oplever mange spillere at blive frosset ud – eller det der er værre – i mange fodboldklubber verden rundt.

- Nicolai Boilesens situation er et resultat af det fejlslagne transfersystem. Det er endnu et symptom på et uholdbart og ubalanceret system. Det er langt fra noget nyt fænomen, og det foregår over hele verden fra top til bund. Det er blandt andet derfor, vi skal have det ændret. Spillere skal under ingen omstændigheder misbruges – heller ikke fordi, de ønsker at finde en ny arbejdsgiver, fastslår Spillerforeningens direktør, Mads Øland.  

Det er netop for at komme det fejlslagne transfersystem til livs, at den internationale spillerforening, FIFPro, har indbragt en klagesag mod FIFA ved Europa Kommissionens Generaldirektorat for Konkurrence i Bruxelles. I forbindelse med denne klage har FIFPro, der repræsenterer mere end 65.000 professionelle fodboldspillere verden over, også lanceret initiativet #GameChangers.

Spillerforeningen, der er et af de i alt 58 medlemmer af FIFPro, tager del i #GameChangers og kampen mod transfersystemet for at beskytte spillerne mod at havne i situationer à la den, Nicolai Boilesen netop nu befinder sig i.

Vil du vide mere om #GameChangers? Klik her

Tilbage

#GameChangers

02.03.2016

Jonas Troest: Tyrkisk klub misligholdte aftalen

LÆS MERE
29.02.2016

Intet nyt i Tyrkiet: Forsøger at tvinge Spelmann ud

LÆS MERE
25.02.2016

Udlandseventyr blev til mareridt for Fetai

LÆS MERE
11.02.2016

Thomas Lindrup: Unødvendigt pres på unge spillere

LÆS MERE
27.01.2016

Mads Øland: Håbløse vilkår i Polen

LÆS MERE
20.01.2016

Boilesen offer for fejlslagent transfersystem: Frosset ud i Ajax

LÆS MERE
14.01.2016

FIFPro og Spillerforeningen lancerer #GameChangers

LÆS MERE
30.10.2015

Mads Øland: Transfersystemet skaber enorm ulighed

LÆS MERE
18.09.2015

FIFPro klager over FIFAs transfersystem

LÆS MERE