27. 01. 2016

Mads Øland: Håbløse vilkår i Polen

Nicki Bille er netop skiftet til polske Lech Poznan. Nicki Bille har kvaliteten til at slå igennem i den polske klub, men han kan også blive endnu et offer for transfersystemets manglende beskyttelse af spillerne. Det mener Mads Øland.

I går, tirsdag d. 26. januar, blev det officielt, at Nicki Bille skifter til polske Lech Poznan. Mens Spillerforeningens direktør, Mads Øland, er glad på Nicki Billes vegne, kommer lykønskningen også med et forbehold. For fodbold i Polen er et lotteri med mange nitter.

- Selvfølgelig kan Nicki Bille få et godt og problemfrit ophold i Polen. Han har kvaliteten til at slå igennem. Men samtidig er vi også opmærksomme på de problemstillinger, der er i polsk fodbold, og som er et symptom på et uholdbart transfersystem. Det kan selv de bedste spillere i de største klubber i Polen blive et offer for, fastslår Mads Øland, før han fortsætter:

Læs også: Boilesen offer for fejlslagent transfersystem: Frosset ud i Ajax

- Der er håbløse vilkår i Polen. Det viser FIFPros undersøgelse med al tydelighed, og der er intet der tyder på, at det har ændret sig siden 2012, hvor undersøgelsen blev offentliggjort. 

Den undersøgelse, som Mads Øland refererer til, er foretaget af den internationale spillerforening, FIFPro. Undersøgelsen hedder ‘FIFPro Black Book Eastern Europe’, og af den fremgår det, at 42,9 pct. af de professionelle fodboldspillere i Polen ikke modtager deres løn til tiden. Af disse spillere venter de fleste (71,6 pct.) mellem en og tre måneder. Derudover venter 8 pct. mellem et halvt til et helt år, mens 4,5 pct. venter mere end et år. 

Endnu værre står det ifølge FIFPros studie til i forbindelse med udbetaling af bonusser. Her oplever 60,7 pct. af de adspurgte spillere, at de ikke får udbetalt deres bonus til tiden.

”Vægtet mod spillerne”
At spillere oplever ikke at få udbetalt løn, er blandt andet et resultat af et fejlslagent transfersystem. Transfersystemet giver nemlig ikke adgang til at gøre op med den manglende betaling af løn. Selvom spilleren ikke får udbetalt løn, indtager spilleren fortsat rollen som en handelsvare for klubben. Klubben kan altså sagtens tjene penge, selvom spilleren ikke gør det. Det er et af flere eksempler på, at det nuværende system er vægtet mod spillerne.
 
- Det nuværende system er vægtet mod spillerne. Klubben har magten til at udsætte spilleren for pres for at opnå egne mål, mens spilleren har få muligheder, når klubben ikke respekterer kontrakten, som den anerkendte økonom og forfatter Stefan Szymanski forklarer i sin rapport om transfersystemet.

I Danmark er spillerne beskyttet af den overenskomst, som Divisionsforeningen og Spillerforeningen har indgået, men i Polen, Holland og andre lande, nyder spillerne ikke den beskyttelse. Her er det transfersystemets ubalancerede regler som gør sig gældende.

Det er netop for at komme det fejlslagne transfersystem til livs, at den internationale spillerforening, FIFPro, har indbragt en klagesag mod FIFA ved Europa Kommissionens Generaldirektorat for Konkurrence i Bruxelles. I forbindelse med denne klage har FIFPro, der repræsenterer mere end 65.000 professionelle fodboldspillere verden over, også lanceret initiativet #GameChangers.

Tilbage

#GameChangers

02.03.2016

Jonas Troest: Tyrkisk klub misligholdte aftalen

LÆS MERE
29.02.2016

Intet nyt i Tyrkiet: Forsøger at tvinge Spelmann ud

LÆS MERE
25.02.2016

Udlandseventyr blev til mareridt for Fetai

LÆS MERE
11.02.2016

Thomas Lindrup: Unødvendigt pres på unge spillere

LÆS MERE
27.01.2016

Mads Øland: Håbløse vilkår i Polen

LÆS MERE
20.01.2016

Boilesen offer for fejlslagent transfersystem: Frosset ud i Ajax

LÆS MERE
14.01.2016

FIFPro og Spillerforeningen lancerer #GameChangers

LÆS MERE
30.10.2015

Mads Øland: Transfersystemet skaber enorm ulighed

LÆS MERE
18.09.2015

FIFPro klager over FIFAs transfersystem

LÆS MERE