12. 05. 2016

Ole Dau om hjernerystelser: Spil ikke hasard med hjernen

Hvert år rammes 25.000 mennesker af en hjernerystelse. 2.500 af dem rammes af en langvarig hjernerystelse. For halvandet år siden blev Ole Dau en del af den statstik. Han har ikke spillet siden. Derfor opfordrer han andre til at smide håndklædet i ringen med det samme.

Det er efterhånden halvandet år siden, at Spillerforeningen første gang interviewede Ole Dau. På daværende tidspunkt havde han netop pådraget sig en stor flænge og en efterfølgende hjernerystelse i et frontalt sammenstød med en modspiller i et opgør mod Avedøre i 2. division øst.

I dag, mere end halvandet år senere, har han ikke spillet en kamp siden.

- Jeg får hovedpine, når jeg eksempelvis får pulsen op. Jeg har prøvet mig af i korte perioder, men jeg får hovedpine, så snart min puls nærmer sig max. Det betyder, at jeg nok – meget mod min vilje – er nødt til at indstille min fodboldkarriere, fortæller Ole Dau, da Spillerforeningen igen taler med ham i forbindelse med forpremieren på sportsdramaet Concussion

- Min situation er lige nu, at jeg arbejder deltid i en ingeniørvirksomhed. Det kan jeg lige holde til. Symptomerne er heldigvis blevet mildere, og jeg er umiddelbart inde i en god periode. Jeg føler, at jeg lister mig af sted i den rigtige retning, forklarer han.

Fanget i boble

Sådan har det dog ikke altid været for Ole Dau. Den 32-årige nu tidligere fodboldspiller har det seneste halvandet år gennemgået den hårdeste periode i sit liv, der bl.a. har kostet ham en fodboldkarriere og et job uden for banen.

- De første to måneder var det ikke så slemt, fordi jeg tænkte, at det vel gik væk. Da jeg rundede de famøse tre måneder, ramte det mig. Jeg begyndte at stresse og frygte, at jeg skulle ende i den her boble, som jeg så siden er endt i. Fire måneder blev til fem, og det blev hårdere. Det blev selvfølgelig ikke bedre af, at jeg også pådrog mig et piskesmæld, husker Ole Dau, der på den baggrund pludselig havde meget tid på hånden, som han havde svært ved at forvalte.

- Man har utrolig meget tid med sig selv, men man kan ikke udfylde den med bøger, musik, film eller en god serie. Man er i lange perioder tvunget til at lave ingenting, og det giver én yderligere tid til at tænke over situationen. Det er ekstremt hårdt mentalt. Det er hårdt at være underlagt så mange begrænsninger samtidig med, at det ligner, at ens drømme er ved at briste.

- Jeg gik fra at arbejde i nærheden af 50 timer i ugen til at lave ingenting. Absolut ingenting. Man ved kun, hvordan det føles, når man selv har stået i det. Det er uforklarligt. I den situation skal man virkelig have et positivt sind, tilføjer han.

En hjernerystelse er en speciel type skade. Mens et brækket ben eller en brækket arm er til at forstå, er en hjernerystelse anderledes vanskelig. Det skyldes, at den er utrolig svær at diagnosticere. Det kommer eksempelvis til udtryk i det faktum, at den i Europa fortsat ikke kan ses på en CT-scanning.

- Jeg forsøgte at være i klubben så meget, som det var muligt det første stykke tid, men det tog også hårdt på mig – både fysisk og mentalt. På den ene side ville jeg gerne opretholde og pleje mine sociale relationer, men på den anden side gled jeg også ud af fællesskabet, fordi jeg i et eller andet omfang var der som ”gæst”. Men det værste er, at jeg ikke længere kan spille fodbold. Jeg har fundet ud af, hvor meget spillet og miljøet egentlig betyder for mig ved at opleve det værste, en sportsudøver kan stå overfor; at kroppen siger stop, men sindet ikke gør.

- Det er altid hårdt at være skadet, men det er endnu hårdere med en hjernerystelse, for du kan ikke forklare det tilstrækkeligt. Det er en diffus skade, der ikke er anerkendt nogen steder, fordi der ikke er evidens for skaden. Det er noget andet med et benbrud, som omgivelserne kan se og af samme årsag har lettere ved at anderkende. Derfor støder man også på anfægtelser i sine omgivelser, forklarer Ole Dau.

Han påpeger, at en hjernerystelse særligt kan være svær at håndtere for sportsfolk. Ifølge den 32-årige ingeniør skyldes det, at sportsfolk er vant til at arbejde med konkrete mål, mens mentaliteten i sportsverden ofte er hård. Det går ikke i spænd med en skade, hvor man ofte må gå to skridt tilbage, før man kan gå et frem.

- Som fodboldspiller er du konstant i risikozonen. Et hovedstød eller en hård duel kan fremprovokere symptomerne, og det betyder, at man hurtigt kan blive sat tilbage.

Ny film kan ændre dagsordenen

For Ole Dau har hjernerystelsen haft stor betydning. Det halvandet år, skadesforløbet indtil videre har varet, har testet ham – særligt mentalt. Når man har pådraget sig en hjernerystelse, kan man let føle sig utilstrækkelig. Den følelse har den tidligere Hvidovre-spiller i hvert fald haft flere gange.

- Jeg har flere gange følt mig utilstrækkelig. Jeg har ikke kunnet være der 100 pct. for familie, venner eller holdkammerater. Jeg har heller ikke været tilstrækkelig over for mig selv, fordi jeg har været så begrænset. Og det tærer på psyken. Det gør det også, at man, fordi man hverken kan arbejde eller spille fodbold, mister sin identitet og sine sociale relationer. Det er enormt hårdt, understreger Ole Dau.

Det er ikke de eneste udfordringer, den nu pensionerede fodboldspiller har stået over for. Det har stilheden også vist sig at være. Den ro, som en hjernerystelse kræver, skaber nemlig et stort tomrum, som kan være svært at udfylde.

- Du kan i en vis grad holde hovedpinen væk, hvis du hver dag sidder og kigger ind i en væg. Men hvis du gør det, så udfordrer du din psyke, og så kan det gå galt mentalt. Jeg tror ikke, det er sundt for psyken ikke at foretage sig noget over en længere periode, mener Ole Dau, der af samme årsag gør en dyd ud af at udfylde tomrummet med indhold som mindre, lavpraktiske opgaver, gåture og lydbøger.

- Det er en balancegang mellem at passe på sig selv uden at gå helt i stå. Derfor går jeg meget op i at have noget at give mig til, så jeg ikke sidder selv og er frustreret og irriteret. Det har jeg gudskelov i mig, at jeg er målrettet og opmærksom på, at jeg ikke skal gå ned med flaget. Det er der desværre mange andre, der gør.

Derfor håber han, at filmen Concussion kan være med til at skabe både opmærksomhed om og forståelse for netop hjernerystelser. Det er der behov for. Det er nemlig en skade, man skal have stor respekt for, forklarer han.

- Jeg håber, at Concussion kan være et ’wake up call’ til både skadestuer, fagpersoner og forskere. Det er trist, at en så alvorlig og gammel skade/sygdom ikke har nogen som helst entydige, kodificerede retningslinjer for, hvordan man som skal forholde sig under forløbet. Det er helt basale detaljer, der ikke er viden om. Det forarger mig, må jeg indrømme. Det kan filmen forhåbentlig være med til at sætte fokus på. 

- Mit ”problem” var, at jeg også havde et krævende civilt job ved siden af fodbolden, som jeg var bange for at miste. Jeg følte, at jeg var nødt til at møde op på arbejde, fordi der ikke var fagpersoner, der kunne guide mig korrekt i forhold til, hvordan jeg skulle forholde mig, da jeg skulle starte op igen. Det skyldes både den minimale viden og det faktum, at den viden, der er, divergerer ekstremt meget.

- Det er selvfølgelig en dårlig kombination, når de fleste personer i et eller andet omfang er opflasket med, at man skal bide tænderne sammen eller prøve at tage en hovedpinepille. Det skal man lade være med, selvom det er svært, forklarer han.

Ole Daus opfordring er derimod soleklar: Smid håndklædet i ringen og lad være med at spille hasard med hjernen.

- Man er nødt til at smide håndklædet i ringen fra første dag og de efterfølgende to-tre uger, så længe man stadig har symptomer. For hvis man presser eller stresser hjernen bare lidt, så er min erfaring, at det kan få konsekvenser. Man skal ikke spille hasard med hjernen. Heller ikke som fodboldspiller.

Tilbage

SENESTE NYT

22.09.2022

76: Hvorfor skulle FC Midtjylland spille i vanvittig varme?

LÆS MERE
15.09.2022

75: Sådan arbejder vi med den gode vej ud af fodbold

LÆS MERE
04.09.2022

Sportsstjerner siger nej til diskrimination

LÆS MERE
16.08.2022

Et slaraffenland for digital chikane

LÆS MERE
15.07.2022

74: Lukas skiftede til Sassuolo som 16-årig

LÆS MERE
07.07.2022

På valg og valgt. Bestyrelsen fortsætter uændret

LÆS MERE