15. 11. 2016

Vingaard: Var specielt i FCN til sidst

Martin Vingaards sidste tid i FC Nordsjælland var speciel. Tilværelsen og trupsammensætningen er en anden nu, hvor Martin Vingaard har revet rødderne op og er skiftet til en Tampa Bay Rowdies.

AF MICHAEL HEHR

Fodbold er mesterskaber. Det er store europæiske aftener og landsholdsudtagelser. Som de fire mesterskaber Martin Vingaard har vundet, de mål han scorede i Champions League og de ni landskampe, han er noteret for.

Men fodbold kan også være meget andet. Det mener Martin Vingaard, der efter mere end et årti i Superligaen skiftede FC Nordsjælland ud med amerikanske Tampa Bay Rowdies.

- Jeg savnede en anden oplevelse. Jeg havde været i Superligaen hele min karriere. Selvfølgelig har drømmen hele tiden været at prøve mig selv af på et højere niveau i Europa, men den mulighed bød sig ikke. Var den opstået, og havde jeg kunne se mig selv i det, så kunne det også sagtens have været en mulighed for mig. Men jeg prioriterede højt at komme herover, fordi jeg ville få en samlet oplevelse, en pakke, for mig selv og min familie i en helt anden kultur, fortæller han.

Og det har den 31-årige udenlandsdansker fået, for tilværelsen er på mange punkter anderledes i USA. Det er ligaens persongalleri et eksempel på. Martin Vingaard spiller således på hold med spillere som den tidligere Chelsea-profil Joe Cole. Samtidig er den tidligere Manchester United-spiller Kleberson på holdkortet hos lokalrivalerne, mens Alessandro Nesta er manager for et tredje hold.

Selvom de nævnte spillere – præcis som Martin Vingaard – ikke er i starten af deres respektive karrierer, så bekommer spillestilen og klimaet de ældre spillere godt.

- En spiller som Joe Cole, som trods hans alder fortsat besidder rigtig mange kvaliteter, befinder sig rigtig godt herovre, fordi han lige kan tage de der ekstra pauser. Det gør, at han præsterer på sit højeste, når han har sine aktioner. Han er også både vores topscorer og den spiller, der har lavet flest assists. Han har kvaliteterne, men han render ikke rundt med en puls på 200 hele kampen.

FCN-teenagere anderledes skolet
Ifølge den tidligere EfB-, FCK- og senest FCN-spiller er der flere grunde til, at en spiller som Joe Cole kan være så markant en profil.

- Fodbold er fortsat på vej frem herovre. Det er endnu relativt nyt, og det betyder, at de spillere, der er udviklet indtil videre, ikke har den samme taktiske uddannelse, som de unge spillere i FC Nordsjælland eksempelvis har. Omvendt har de nogle helt andre individuelle kvaliteter, som er blevet plejet gennem deres fodboldopvækst i USA. Alle mine holdkammerater er virkelig dygtige individualister, konstaterer Vingaard.

Han peger også på, at fodbold i USA ikke på samme måde er så resultatorienteret, som det kan være tilfældet i Europa. Det skal ikke forveksles med manglende ambition, men det er bare mere ”ud over stepperne”, mener han.

- Der er plads til individualisterne, og det er også det, tilskuerne vil se. Selvfølgelig er det også resultatorienteret, men de tilskuere, der kommer på stadion herovre, brænder ikke på samme måde for fodbolden, som vi kender det fra Europa. Her er fodbold i højere grad underholdning, og det kan man også mærke på stemningen. Ude- og hjemmeholdets fans hylder begge hold, hvis det har været en god kamp, og de har set nogle lækre ting. Deres weekend bliver ikke ødelagt af et dårligt resultat.

- Selvfølgelig kan jeg godt savne at spille for 30.000 i Champions League eller i et derby mod Brøndby. Det er der ingen tvivl om. Men nu var det jo heller ikke ligefrem det, jeg gjorde, da jeg spillede i FC Nordsjælland. Det var jo ikke fordi, der var fuldt hus hver gang. Så stemningsmæssigt er jeg kommet over til noget bedre herovre. Der er en feststemning uden lige, når vi spiller på hjemmebane, og det er også fedt at prøve, tilføjer han.

Mere til fælles med ny trup
Den nye trup, Martin Vingaard er blevet en del af, kan synes meget varieret. Den består af mange forskellige nationaliteter og kulturer, og man kan ”få en ny, spændende historie hver dag, hvis man ønsker det”, som han udtrykker det. Men selvom spillerne kommer fra vidt forskellige baggrunde, har de fleste af dem flere ting til fælles.

- Sammenhold afhænger meget af trupsammensætningen. Det var lidt specielt for mig til sidst i FC Nordsjælland, fordi truppen var så ung. Der var rigtig mange unge drenge, jeg skulle forholde mig til. Det er noget andet her, hvor de fleste enten er i tyverne eller i trediverne. Det gør bare, at jeg personligt har mere til fælles med de her gutter uden for banen, end det var tilfældet i FCN.

Netop i FC Nordsjælland indtog Martin Vingaard, som en af de erfarne spillere, en særlig rolle.

- I løbet af de små tre år, jeg var deroppe, blev truppen yngre og yngre. Til sidst, når vi sad og snakkede om andet end fodbold, var det Tobias Mikkelsen, Patrick Mtiliga og mig, der kunne drøfte hverdagens udfordringer med børn og det, der følger med, siger Martin Vingaard, der sætter pris på, at han aldersmæssigt ikke længere tilhører en minoritet.

- Det var en rolle, jeg havde i Nordsjælland. At jeg skulle være en af de bærende kræfter og en ledende figur, og det passede mig også rigtig godt, og det har jeg lært utrolig meget af. Både som fodboldspiller og som menneske. Men når det er sagt, så er det rart at være i en trup, hvor jeg er det samme sted i livet som størstedelen af de andre spillere.

Dette er et uddrag fra Indersiden 16-3. Læs hele artiklen her.

 

 

Tilbage

SENESTE NYT

22.09.2022

76: Hvorfor skulle FC Midtjylland spille i vanvittig varme?

LÆS MERE
15.09.2022

75: Sådan arbejder vi med den gode vej ud af fodbold

LÆS MERE
04.09.2022

Sportsstjerner siger nej til diskrimination

LÆS MERE
16.08.2022

Et slaraffenland for digital chikane

LÆS MERE
15.07.2022

74: Lukas skiftede til Sassuolo som 16-årig

LÆS MERE
07.07.2022

På valg og valgt. Bestyrelsen fortsætter uændret

LÆS MERE