15. 02. 2017

SPIS ELLER BLIV SPIST: JEG BLEV DET DYR, DE EFTERLYSTE

I Southend United lykkedes det endelig for mig. Mødet med Phil Brown havde gjort mig til det dyr, de efterlyste. I England enten spiser du eller bliver spist. På kort tid prøvede jeg kræfter med den barske realitet.

AF MADS IBENFELDT

Dette er en fortsættelse. Har du ikke læst de første dele? Du kan læse del et her, mens du kan læse del to her.

Efter noget tid opstod muligheden for en prøvetræning i Southend United. Da jeg kom ud på træningsbanen, samlede de os prøvespillere for lige at give lidt info. Jeg stod sammen med seks andre midterforsvarer, der hver målte to meter, som også gerne vil have fat i den kontrakt, jeg jagtede.

Næste gang han fik bolden, fik han en tur mere. Han sagde ikke noget. Han rejste sig bare op, og fra den dag blev vi kollegaer. Det var som at skulle igennem et optagelsesritual. Jeg gik ud fra, at jeg bestod

Efter nogle barske træningsdage begyndte jeg at finde en ro, da jeg godt kunne se, at jeg var den bedste i de fleste facetter af spillet. Det er subjektivt og på ingen måde en garanti for en kontrakt, men det gav mig alligevel en ekstra tro på tingene.

Noget af det sidste min ven Marc Nygård, som spillede tre år i Queens Park Rangers, sagde, inden jeg tog afsted, var; ”i England, Mads, handler det om at spise, ellers bliver du spist.” Det er egentlig meget banalt, men en god tanke at have med sig, hver gang man går på banen. Spis eller bliv spist.

Da den første uge var gået, var der lidt færre prøvespillere tilbage. En dag skulle jeg spille over for klubbens angrebsprofil. Jeg gik så hårdt til ham, at han efter et par gange vendte sig om og sagde: ”If you do that again I’ll fucking break your leg.” Jeg kiggede på ham uden at sige noget og tænkte, at det havde jeg ikke lige været ude for før.

Næste gang han fik bolden, fik han en tur mere. Han sagde ikke noget. Han rejste sig bare op, og fra den dag blev vi kollegaer. Det var som at skulle igennem et optagelsesritual. Jeg gik ud fra, at jeg bestod.

Bedste kamp nogensinde

Da jeg havde gjort det godt i et par træningskampe mod nogle hold fra de lavere rækker, kom min eksamen.

Vi skulle møde Queens Park Rangers i stort set stærkeste opstilling. De lå i bunden af Premier League og havde sikkert en masse store navne med. Jeg er aldrig gået op i de store navne, men derfor var det alligevel meget sjovt at tænke på, hvor mange flere nuller der stod på deres lønseddel end min gamle hjemme fra Danmark.

Det var på Southends hjemmebane med 3.000 tilskuere på lægterne, hvilket er meget pænt til en træningskamp. Jeg skulle spille i et tremandsforsvar med mig i midten.

I spillertunnellen smiler jeg lige til Harry Redknapp med hans fordrukne ansigt og gør mig mentalt klar til denne store oplevelse. Jeg får lagt den her helt ekstreme hunger efter udlandskontrakten og går på banen med sindsro. Nu skulle jeg bare have det sjovt.

Det, som sker den næste halvanden time, er helt fantastisk. Jeg rammer dagen. Der, hvor alt gå op i en højere enhed. Som en golfspillers perfekte slag. Alt lykkedes for mig. Mine korte afleveringer, mine lange afleveringer, mand-mand-duellerne. Alt bliver udført til perfektion.

Vi spiller 0-0, og jeg var ved at afgøre kampen til sidst på en dødbold. Det var min bedste kamp nogensinde. At stå der efter kampen med sådan en euforiserende lykkefølelse i kroppen, det er noget, man burde jagte hver dag. Det gælder uanset, hvad man fortager sig. Også selvom man måske kun får lov at opleve det et par gange i livet. Det var som om, at alle de træningstimer igennem hele mit liv blev kogt ned til dette øjeblik, og alt det pres, jeg havde lagt på mig selv, blev frigivet.

Forløsningen

Da manageren i Southend, Phil Brown, efter kampen kalder mig ind på hans kontor, er det med en fuldstændig ro i kroppen, at jeg sætter mig i stolen over for ham. Rusen har ikke lagt sig helt, men lige meget hvad han finder på, vil jeg gå derfra med en følelse af at have gjort det. Efter den aften ville jeg kunne tage hjem til Danmark, og kunne kigge mig selv i spejlet.

Phil siger, at de vil skrive kontrakt. Næste dag er jeg til lægetjek og underskriver efterfølgende kontrakten på 1 år. Det var godt nok en stor dag for mig.

Jeg kan lige så tydeligt huske dagen, hvor jeg trækker i Southend Uniteds træningstøj for første gang og går ud på træningsbanerne. Kan næsten ikke komme igennem døren af bar stolthed. En stolthed over endelig at have fundet et sted. En stolthed over at have kæmpet så hårdt i lang tid og endelig at lykkedes med det.

Det første stykke tid var jeg til træning 17 dage i træk. Vi trænede stort set to gange om dagen. Jeg syntes, det var helt vildt, men jeg betragtede det som en mental test.

Den gamle skole

Phil Brown var en hård og skør manager. Man kunne godt mærke han havde været igennem den hårde skole. Han kunne finde på at stå og sparke ruder ind med bolden til vores styrkerum, mens vi lå og fik behandling for bare at få en af spillernes reaktion.

Pludselig trak han armen tilbage og gav angrebsspilleren én på siden af hovedet. Der var ingen, der gjorde noget. Ikke engang ham, der lige havde fået én på hovedet. Phil fortrak ikke en mine og gik videre til den næste

En dag, da vi havde tabt et par kampe i træk, delte han truppen op i to grupper. Forsvarsspillerne for sig og angrebspillerne for sig.

Da han selv er tidligere forsvarsspiller, gik han med vores gruppe. Han kiggede på os og sagde: ”Gode forsvarsspillere kan se fare, men de bedste kan lugte den.”

Derefter fulgte vi med ham op til angrebsspillerne. Vi skulle stå på en lang række overfor hinanden. Phil kiggede en af angrebsspillerne i øjnene. Ingen sagde noget. Pludselig trak han armen tilbage og gav angrebsspilleren én på siden af hovedet. Der var ingen, der gjorde noget. Ikke engang ham, der lige havde fået én på hovedet. Phil fortrak ikke en mine og gik videre til den næste. Det var en Tottenham-spiller, som var lejet ud til Southend.

Han gør det samme igen, og med det samme trykker Tottenham-spilleren begge hænder i brystkassen på Phil, så han vælter bagover. Phil kigger på os andre og siger; ”det er det, jeg vil se.”

Efterfølgende spillede vi 1 mod 1. Forsvar mod angreb. Jeg har aldrig set mennesker på en fodboldbane være så vilde.

Blev det dyr, de efterlyste

Generelt var de andre overraskende søde og rare. Uden for banen vel at mærke. Det var som om, at når folk fik støvler på, blev de forvandlet til krigere. Det var alles kamp for at beholde deres job, og enhver udefrakommende blev set som en potentiel trussel. Det var en hårdhed, som jeg aldrig havde oplevet før, og som jeg var kommet for at adoptere.

Til at starte med var Phil og assistent manageren, Graham Coughlan, efter mig. De mente ikke, at jeg var hård nok. De sagde, at jeg ikke var kommet til Southend for at få venner, men for at vinde fodboldkampe.

Graham var en barsk fyr. Han fortalte mig senere, at hver tackling, hver duel, hver kamp han havde, skulle vindes, for at han kunne give sin familie et bedre liv. Det var den tankegang, han havde, da han selv var spiller. Det var ikke fordi, han ikke havde tjent sine penge som professionel. Det var bare hans livsfilosofi.

Den måde at tænke på skinnede også igennem hos mange af spillerne, jeg spillede imod og med. Der eksisterede ikke dårlige træninger, og det med at have en træning, hvor man ikke lige er der mentalt, var ikke opfundet derovre endnu.

Jeg prøvede virkelig at arbejde med den hårdhed, som de efterlyste. Jeg var villig til at gå hele vejen. Efter en træning, hvor jeg havde lavet nogle voldsomme tacklinger, kom Graham over til mig. Jeg tænkte, nu siger han, jeg skal slappe lidt af. Men han ville bare fortælle, at jeg var ved at være der, hvor jeg skulle være. Han kunne se, at de andre var begyndt at frygte mig. Uden at vide det var jeg blevet det dyr, de efterlyste.

Knust i mere end en forstand
Jeg kunne egentlig slet ikke lide at være sådan, men jeg blev hurtig god til at adskille dét at have støvler på og ikke at have dem på. Der var slet ikke noget personligt i det. Det handlede bare om at skabe sig en karriere og først og fremmest at beholde sit job.

En mandag skete det, som ikke må ske. Nogle gange sker det for de andre, men den dag skete det for mig. Jeg hoppede sammen med en irer ned i en tackling, og han brækkede en rørknogle i min fod. Bruddet var så voldsomt, at jeg måtte have opereret en skrue ind for at stabilisere knoglen.

I en verden, hvor varen er blevet for gammel, eller den ikke kan bruges længere, finder man hurtigt en ny. Og det er lige meget, hvor lang tid den har stået på hylden

Til at starte med var jeg ikke klar over, hvad det betød, men da det gik op for mig, var jeg knust.

Dagen efter skaden stod min afløser klar. En ældre spiller, som paradoksalt nok var fra Gillingham. Han blev hentet i løbet af natten.

Jeg kender udmærket gamet, men det var ikke sjovt at se sin afløser stå der. Men i en verden, hvor varen er blevet for gammel, eller den ikke kan bruges længere, finder man hurtigt en ny. Og det er lige meget, hvor lang tid den har stået på hylden, og hvor god en omsætning den har haft. Det skal man altid huske på, lige meget hvad man får fortalt.

Et par dage efter operationen var det tydeligt, at de gerne så, at jeg forlod klubben, da jeg blot ville være en omkostning for dem. Jeg var blevet en vare. Jeg valgte at blive, men jeg var bekymret for, hvordan de ville behandle mig, når jeg ikke længere kunne bruges.

Da jeg fik at vide, jeg ikke var i truppen, var jeg ved ikke engang at tage med på stadion. At sidde der og se ens hold spille på selveste Wembley. Det var en pinsel at være så tæt på og samtidig så langt fra

Jeg kæmpede hårdt hver dag for at nå tilbage, så jeg kunne spille de sidste par kampe af sæsonen. Men tiden løb for stærkt. Jeg mødte ind hver dag klokken 9:00 og gik hjem igen omkring klokken 16:00. Der var to fysiske trænere på mig hele dagen. Det lykkedes mig at komme tilbage efter nogle tilbagefald, men Phil mente ikke, jeg var klar nok til at spille de sidste kampe.

En surrealistisk oplevelse

Sidste gang, jeg så de andre, var da jeg forlod omklædningsrummet på Wembley. Vi havde lige sikret os oprykning foran 45.000 tilskuere i niende spark i straffesparkskonkurrencen.

Det var den afgørende finale om at rykke op i League 1. Folk var fuldstændigt i ekstase. Det var en hel sæson, 46 kampe, hvor et brændt eller scoret mål gjorde udslaget for succes eller fiasko.

Da jeg fik at vide, jeg ikke var i truppen, var jeg ved ikke engang at tage med på stadion. At sidde der og se ens hold spille på selveste Wembley. Det var en pinsel at være så tæt på og samtidig så langt fra.

Nu her bagefter er jeg glad for, at jeg tog med, men lige i øjeblikket, da jeg stod der inde på banen efter kampen foran 45.000 tilskuere og vidste, at det var min sidste aften i Southend United, var en surrealistisk oplevelse.

Vi har meget at lære

Det sidste, jeg så, var Phil Brown sidde med pokalen i sit alt for store jakkesæt, fuldstændig gennemblødt af øl. Jeg sagde slet ikke farvel til nogen. Jeg gik bare. Men hvorfor egentlig også sige det, når man er i en branche, hvor man kun siger goddag og farvel og ikke snakker om, hvordan man har det?

Rejsen kunne egentlig være gået til hvor som helst. Jeg var stort set ligeglad med, hvor jeg endte op. Det skulle bare være noget andet end det, jeg havde været vant til i så mange år.

Det vigtigste er at komme derud, hvor man kan mærke sig selv. Hvor man kan føle noget. Og det må man sige, jeg gjorde. At lære mig selv bedre at kende i pressede situationer har været utrolig spændende.

Det eneste, jeg altid vil ærgre mig over, er, at jeg ikke tog afsted ti år tidligere. Man bliver skolet på en helt anden måde. Man bliver klædt på med en hårdhed, en kynisme og en mental styrke, som ville være forbilledlig herhjemme.

Nu her, cirka et år efter jeg kom hjem, sidder jeg og tænker over, hvordan eventyret sluttede. Hvordan det hele endte. Jeg ved ikke, om et eventyr altid skal ende godt. Men det var i hvert fald et eventyr og en kæmpe oplevelse, som jeg altid vil kunne huske tilbage på.

Mads Ibenfeldt

  • Født den 26. januar 1985
  • Spiller i Nykøbing FC
  • Har tidligere spillet i B93, Brønshøj BK, AB og Southend United

Tilbage

20.03.2019

Den totale nedsmeltning førte til exit

LÆS MERE
11.03.2019

En truende præsident, hans lakaj og de manglende konvolutter

LÆS MERE
06.12.2018

Mit fodboldliv med skader, glædestårer og tomrum

LÆS MERE
02.05.2018

Elitefodbold bygger på en kultur, der gør mennesker syge

LÆS MERE
30.10.2017

Hvis du vil nå langt, er halvanden times holdtræning ikke nok

LÆS MERE
25.10.2017

Bagom backstage: Vi har ikke noget, I ikke må se

LÆS MERE
06.10.2017

Hver dag skal ikke være en badekåbedag

LÆS MERE
03.10.2017

Min fyring i min barndomsklub er det bedste, der er sket

LÆS MERE
05.09.2017

Spansk kaos har rustet mig til fremtiden

LÆS MERE
21.08.2017

Mødet med soccer: Fantastiske faciliteter og store udfordringer

LÆS MERE
08.08.2017

Få fokus på fodbolden

LÆS MERE
25.07.2017

Opgøret med den stereotype fodboldspiller

LÆS MERE
19.07.2017

Det er svært at vænne sig til at tabe

LÆS MERE
29.06.2017

Drømmen om professionel fodbold gik i opfyldelse

LÆS MERE
26.06.2017

Der er altid sprækker i døren

LÆS MERE
22.05.2017

Jeg tror, de andre spillere troede, jeg var en praktikant

LÆS MERE
29.03.2017

”For fanden, Jensen, jeg brænder aldrig”

LÆS MERE
13.03.2017

Guide: Sådan slår du ikke igennem i FCK

LÆS MERE
15.02.2017

SPIS ELLER BLIV SPIST: JEG BLEV DET DYR, DE EFTERLYSTE

LÆS MERE
13.02.2017

Ikke nok at være lige så god, når man er fra Danmark

LÆS MERE
08.02.2017

Ville væk fra folkeskolelærernes socialistiske fodbolddanmark

LÆS MERE
03.02.2017

Da fodboldspilleren blev pædagog

LÆS MERE
12.01.2017

Stenkast og bål og brand i Beograd

LÆS MERE
20.12.2016

Mit liv blev sat fuldstændig på standby

LÆS MERE
17.11.2016

Så stod Auri der kraftedeme igen

LÆS MERE
08.11.2016

Mistede lysten til fodbold i Viborg

LÆS MERE
24.10.2016

Når der ikke er mere fodbold tilbage i knæet

LÆS MERE
11.10.2016

»The Dane is fucking crazy«

LÆS MERE
10.10.2016

Ligegyldigt hvem jeg står over for, tror jeg på, jeg er bedre

LÆS MERE
10.10.2016

Mit (foreløbige) farvel til fodbold

LÆS MERE
10.10.2016

Spillerforeningen lancerer Spillernes Stemme

LÆS MERE