19. 10. 2018

Det var som at falde ned i et stort, sort hul

Han var anfører på FC Midtjyllands U19-hold. Talentet var ikke til at tage fejl af, og den unge forsvarsspiller var af mange spået en flot fodboldkarriere. Indtil skaderne haglede ind over ham, han måtte ligge støvlerne på hylden og fandt sig selv stå midt i en identitetskrise, der både fysisk og psykisk bød på store udfordringer.

AF CAMILLA JAUCH

- Jeg mistede jo alt, hvad jeg var. Hele min identitet forsvandt pludselig mellem hænderne på mig.

Hans fodboldtalent var ekstraordinært. Det er hans skadeshistorie desværre også. Morten Koch var i en periode på blot fire år på operationsbordet flere gange, end mange mennesker kan mønstre på et helt liv. Ikke mindre end ni gange har lægerne måtte åbne op for hans højre knæ, i håb om at det unge fodboldtalent en dag kunne snøre støvlerne og vende stærkt tilbage til græstæppet. I dag kan Morten Koch ikke engang løbe en tur. En fejloperation blev det definitive punktum i en ellers lovende fodboldkarriere, og operationen endte med at sende den dengang 22-årige forsvarsklippe ned i, hvad han beskriver som ”et meget sort hul”.

Slut med fodbold
Et skridt frem og to tilbage. Sådan kan de sidste år af Morten Kochs korte fodboldkarriere meget vel beskrives – en karriere, der først lige var begyndt at tage form, da den sluttede. Korsbånd, menisk og ledbånd blev over lange perioder ved med at volde ham problemer, og hver gang den unge falstring fik tilkæmpet sig et comeback efter endnu en lang skadespause, var den hurtigt gal igen. Indtil både læger og krop en dag i 2015 sagde stop. En kendsgerning, der sendte Morten Koch på en uhyggeligt lang og emotionel rutsjebanetur.

- Jeg tror ikke rigtig på det. Det kan ikke være sandt. Jeg er alt for ung til, at det skal ske for mig det her. Det er de tanker, der kører rundt i hovedet på mig, da jeg får at vide, at jeg ikke kommer til at spille fodbold igen. Jeg er fuldstændig blind for skadens omfang, fordi jeg er så tændt på at skulle spille så hurtigt som muligt igen og vise mit værd, fortæller Morten Koch.

- Man vil så gerne ud og vise, at man er et talent, og hvad man kan. Så det er faktisk først efter hele forløbet med fejloperationen, at jeg både indser, hvor ilde tilredt mit knæ er, at jeg står uden kontrakt, og at jeg i princippet er helt udenfor fodboldmiljøet. Dér begynder realiteterne at gå op for mig, og jeg synker ned i et meget sort hul, fordi jeg godt kan se, at nu er det slut. Slut med fodbold.

Jeg kunne simpelthen ikke få de ord ud af min mund. Det var alt, hvad jeg var

Frustration. Sorg. Vrede. Det er nogle af de ord, Morten Koch benytter sig af, da han beskriver det ufrivillige karrierestop, der langsomt fik selvbilledet hos den unge forsvarsspiller til at krakelere. Pludselig forsvandt den identitet, han siden barnsben havde opbygget på fodboldbanen, og det samme gjorde populariteten, der fulgte med titlen som professionel fodboldspiller.

- Det var bare én stor mavepuster. Du mister jo alt, hvad du er. Da jeg var skadet de første par gange i løbet af min karriere, var jeg trods alt stadig FC Midtjylland-spiller. Men det mistede jeg jo fuldstændig, da min kontrakt løb ud, og jeg stod – alene og skadet - udenfor hele den verden. Så var jeg bare nobody. Der var ingen interesse for mig fra hverken klubben eller fans – den mister man helt. Det var hårdt.

- Oveni det var jeg selvfølgelig virkelig ked af det, fordi jeg ikke længere kunne gøre det, som jeg var god til, og som jeg i mange år har haft en stor glæde ved. Dét jeg har arbejdet for hver eneste dag på træningsbanen, og alt den energi jeg har lagt i at blive dygtig; alt ramler bare. Alt hvad man er, og alt hvad man gør. Alle ens fremtidsplaner. Alt ramler sammen, når du får at vide, at du ikke kan spille fodbold igen. Jeg var vred, frustreret og i sorg. Paralyseret faktisk. Jeg kunne simpelthen ikke forstå det. At jeg, Morten, var havnet i denne her situation. Jeg havde så mange planer for min karriere. Og så faldt det hele bare på gulvet.

Selv da det gik op for Morten Koch, at fodboldkarrieren definitivt var ovre, gik der lang tid, før han selv kunne sætte ord på, at han ikke længere spillede fodbold.

- Fra jeg blev fejlopereret og siden fik fortalt konsekvenserne, gik der et år, før jeg selv kunne sige, at jeg aldrig kommer til at spille fodbold igen. Jeg kunne simpelthen ikke få de ord ud af min mund. Det var alt, hvad jeg var. Det var en periode med en masse tårer og en masse frustration.

Læs også: Allan Ravn om karrierestop: Man føler sig enormt alene

Hvem er jeg nu?
Det er tre år siden, de barske realiteter for alvor sank ind hos den dengang 23-årige Morten Koch, og han kunne sætte ord på den afsluttede karriere. I dag er Mortens højre knæ så medtaget, at han end ikke kan løbe en tur. Den mindste fysiske aktivitet kræver en skinne, der kan holde sammen på knæet, og efter blot et par kilometer på en cykel tiltager smerterne hver eneste gang. Identiteten som fodboldspiller forsvandt, og det samme gjorde både fremtidsplaner, drømmejob og hans fulde bevægelighed. Derfor befandt Morten sig pludselig i en uvant situation, hvor han skulle til at finde ud af, hvem han var, når han ikke længere kunne kalde sig fodboldspiller. En proces, der krævede en del mentalt arbejde, men som han selv beskriver som nødvendig.

- Jeg er meget begrænset nu, i forhold til hvad jeg laver fysisk på grund af de mange smerter i knæet. Det har været en enorm omvæltning fra det, jeg har været vant til; at løbe rundt og spille fodbold hver dag. Det har jo været min identitet, siden jeg var fem år gammel. At spille fodbold i 17 år og faktisk være god til det… Så bliver man set på på en bestemt måde af folk. Men når man træder ud af fodbolden, på den måde jeg gjorde, så mister man jo alt det her. Derfor skal man lige pludselig til at skabe sig en helt ny identitet – og det sætter en masse mentale processer i gang. Processer, som jeg brugte til at komme videre, og som jeg i dag synes, er super spændende.

- Først og fremmest var det vigtigt for mig at lære at acceptere min nye situation. Jeg er overbevist om, at accepten er vigtig, når man står over for så markant en livsændring, på trods af at det er en svær situation at skulle affinde sig med.

- Dernæst handlede det for mig om at finde noget at gå op i og finde glæde ved, som ikke var fodbold. Der har Idrætsstudiet, hvor jeg nu er i gang med min kandidat, hjulpet mig en del. Når jeg fokuserer på dét, kan jeg lettere skubbe det andet til side, få noget stimuli og nogle andre interesser, og jeg kan bruge den erfaring, jeg har fået fra al min modgang til noget fremadrettet. Jeg kunne godt tænke mig at arbejde med mentaltræning, og udnytte dét jeg har været igennem konstruktivt til at hjælpe andre spillere, forklarer Morten Koch, der efterfølgende skrev sin bachelor i Idræt om det mentale pres, mange fodboldspillere lider under i løbet af deres karriere.

Læs også: Tim Sparv om identitet: Er ikke kun fodboldspiller

Man er så bange for at tabe ansigt
Netop det mentale aspekt af fodboldverdenen har efterfølgende fanget Mortens interesse, og gennem blandt andet foredrag for unge såvel som erfarne fodboldspillere, forsøger han at dele ud af den uvurderlige viden, hans skadeshistorik har ført med sig. Ikke kun da karrierens dødsdom indtraf – men i høj grad også undervejs.

Mange spillere er bange for at sige højt, at de har et problem af en eller anden art, af frygt for ikke at stå på holdkortet i weekenden

- Der var så mange ting i den lange periode, der både personligt og mentalt var meget hårdt. Under alvorlige skader er du som spiller meget isoleret. Du er nærmest kun overladt til din fysioterapeut, og du er slet ikke en del af holdet på samme måde som tidligere – du bliver faktisk glemt lidt. Det sætter virkelig en mental stresstilstand i gang. For du vil bare gerne tilbage, til det du elsker. Men selv når du ikke er skadet, ligger der et kæmpe pres på dine skuldre, fordi du hver uge skal overbevise træneren om, at du skal være i startopstillingen. Det er en del af gamet – men det er også hårdt.

Undervejs i et af Morten Kochs mange skadesforløb konsulterede han en psykolog for at håndtere den psykiske stresstilstand, han havnede i, når fremgangen efter en skade gang på gang stagnerede, og han igen blev sat tilbage til start. For med de lange skadesperioder fulgte ikke kun frustrationen over ikke at kunne spille, men også frustrationen over ikke at kunne tale med andre end familien om, hvad han gik igennem.

- Det er enormt tabubelagt at have brug for hjælp i fodboldverdenen. Sådan er kulturen bare. Mange spillere er bange for at sige højt, at de har et problem af en eller anden art, af frygt for ikke at stå på holdkortet i weekenden. Som fodboldspiller vil man ikke vise nogle former for svaghed – og det er det eksempelvis at benytte sig af psykologhjælp. Selv i de klubber, hvor der er mentaltrænere tilknyttet, eksisterer der en form for berøringsangst blandt spillerne, fordi man er så bange for at tabe ansigt overfor sine medspillere, trænere og fans. Alt handler om, at du skal stå på det holdkort i weekenden.

- Jeg synes jo, at det her skal italesættes noget mere. For fodboldspillere bliver også – ligesom alle andre mennesker – på et eller andet tidspunkt i livet påvirket af noget, der kan kræve noget professionel sparring. Hvis man går og bøvler med noget, får det også hurtigt indflydelse på din præstation på banen, så jeg synes, det er vitalt, at man tager hånd om det.

Det enorme drive Morten Koch førhen benyttede sig af på fodboldbanen, og som i de lange skadesperioder fik ham til at knokle endnu hårdere i genoptræningslokalet, har han i dag kanaliseret over i ønsket om at hjælpe andre fodboldspillere og sportsudøvere – både på banen, men i særdeleshed også udenfor.

- Det at kunne hjælpe andre fodboldspillere og sportsudøvere at kunne gøre en forskel på det mentale område, er mit store drive i dag. Både i forhold til at hjælpe udøverne med at nå deres mål, men hvad vigtigere er, at sørge for at mennesket bag fodboldspilleren trives og har det godt. For det er og bliver det allervigtigste.

- De seneste undersøgelser på området viser, at over en femtedel af de professionelle fodboldspillere oplever mentale problemer i løbet af karrieren. Det er jo en forholdsvis stor procentdel – så der er noget at tage fat i. Det skal være sjovt at spille fodbold, det skal ikke udvikle sig til en mental lidelse. For så har man mistet eller tabt essensen i dét, det handler om, forklarer Morten Koch.

Læs også: Elitefodbold bygger på en kultur, der gør mennesker syge

Morten Koch deltager som oplægsholder ved 4players Karriereskifteseminar i november. Her kan du høre hele hans historie; om det svære karrierestop, om at genfinde sig selv i tiden efter og om de mentale problemer der i større eller mindre grad kan indtræffe hos alle fodboldspillere. En problematik som Morten Koch selv har undersøgt og stadig beskæftiger sig med i øjeblikket i forbindelse med sit studie.

Karriereskifteseminaret foregår i år den 16. – 17. november 2018 i Vejle.
Vil du med? Så send en mail til job- og uddannelsesrådgiver i 4player, Jesper Mølgaard Kristensen, på jesper.kristensen@spillerforeningen.dk eller ring til ham på 27 14 49 22

Tilbage

SENESTE NYT

22.09.2022

76: Hvorfor skulle FC Midtjylland spille i vanvittig varme?

LÆS MERE
15.09.2022

75: Sådan arbejder vi med den gode vej ud af fodbold

LÆS MERE
04.09.2022

Sportsstjerner siger nej til diskrimination

LÆS MERE
16.08.2022

Et slaraffenland for digital chikane

LÆS MERE
15.07.2022

74: Lukas skiftede til Sassuolo som 16-årig

LÆS MERE
07.07.2022

På valg og valgt. Bestyrelsen fortsætter uændret

LÆS MERE