15. 06. 2018

Fire VM-stemmer: Danmark går videre

Til sammen har de mere end 350 landskampe, og de står også sammen om at mene, at Danmark går videre fra gruppen ved VM. I Spillerforeningens podcast er der masser af VM-nostalgi.

AF DAN HIRSCH SØRENSEN

- Det er noget helt, helt særligt. Glæd jer.

Sådan lyder det i kor fra fire legender i dansk fodbold, der sender det danske landshold til VM i Rusland med masser af optimisme. Det er femte gang i historien, at danske landsholdsspillere skal deltage i en VM-slutrunde. Danmarks debut var i Mexico i 1986. Danmarks seneste var i Sydafrika i 2010. Og der imellem var der Frankrig i 1998 og Japan/Sydkorea i 2002.

Preben Elkjær, Thomas Helveg, Martin Jørgensen og Jesper Grønkjær har til sammen mere end 350 landskampe. De har alle været der. På den store verdensscene. Og igen med samme stemme føler de sig overbeviste om, at Danmark går videre fra puljen med Frankrig, Peru og Australien

I Spillerforeningens nye podcast Spiller Til Spiller fortæller de fire legender hver især om deres oplevelser med VM.

- Der er nogen, der har sagt efterfølgende, at det ikke var taktisk klogt af os at slå Vesttyskland i puljen, for havde vi ladet os tabe, ville vi have fået en nemmere lodtrækning og ikke være løbet ind i Spanien efter gruppespillet. Men jeg kender ingen fodboldspillere, der lader sig tabe med vilje. Og i øvrigt ville vi vinde over de tyskere. Især for Sepp Pionteks skyld. Det ville være en kæmpe fjer i hatten for ham at slå sine landsmænd, fortæller Preben Elkjær om VM i Mexico i 1986.

Der skulle gå 12 år, før Danmark igen kom til at optræde blandt verdens bedste hold. En af de bedste kampe i dansk landsholdsfodbolds nyere historie er kvartfinalen mod Brasilien, hvor en ung Martin Jørgensen fik en hovedrolle. Med en scoring efter blot få sekunder.

- Det var de vildeste af de 12 mål, jeg scorede på landsholdet. Og mens vi sidder og snakker her, har jeg allerede scoret mål igen og igen. Jeg husker alt fra den åbning på kampen. Det var helt fantastisk og så lige mod Brasilien, der jo i VM-sammenhæng har noget mytisk omkring sig, siger Martin Jørgensen.

Målet fejrede han med en særlig jubelscene med sin gode ven fra Italien-dagene, Thomas Helveg. Helveg var også med fire år senere i Japan og Sydkorea, hvor Danmark endte som puljevinder foran Senegal, Uruguay og Frankrig.

- Det var en kæmpe oplevelse at slå de franske verdensmestre med Zidane og alle de andre store navne. Det havde vi ikke regnet med på forhånd. Under ingen omstændigheder. Men det gav os vinger at slå Frankrig og vinde puljen. Og så mente vi, at vi havde en rigtig god chance i 1/8-dels finalens mod England. Men det blev en mavepuster. England scorede hurtigt, jeg blev skadet og måtte gå ud, da englænderne scorede det første mål. Det var virkelig et antiklimaks. Men sådan er fodbold også. Man kan være højt oppe, og så kan man pludselig være helt nede i kælderen, fortæller Thomas Helveg.

Jesper Grønkjær, der står noteret for 80 landskampe, var også med ved VM i 2002. Det var han også otte år senere i Sydafrika.

- Selve VM-arrangementet i Sydafrika var en kæmpe oplevelse, men sportsligt blev det godt nok noget af en fuser. Vi var som hold og gruppe lidt midt i et vadested, og det blev også min sidste optræden på landsholdet. Jeg kan huske, at Morten Olsen ville have mig i en jokerrolle fremover. Den rolle kunne jeg bare ikke se mig selv i. Jeg ville være med til at sætte større præg på landsholdet, og det var da medvirkende til, at det sluttede for mig der, fortæller Jesper Grønkjær i Spillerforeningens podcast Spiller Til Spiller.

Har du brug for at komme i VM-stemning, så ligger alle fire VM-specials klar i din podcast.

Tilbage

SENESTE NYT

29.09.2022

77: Ni minutter med Jeppe Grønning om Karriereskifteseminar

LÆS MERE
22.09.2022

76: Hvorfor skulle FC Midtjylland spille i vanvittig varme?

LÆS MERE
15.09.2022

75: Sådan arbejder vi med den gode vej ud af fodbold

LÆS MERE
04.09.2022

Sportsstjerner siger nej til diskrimination

LÆS MERE
16.08.2022

Et slaraffenland for digital chikane

LÆS MERE
15.07.2022

74: Lukas skiftede til Sassuolo som 16-årig

LÆS MERE
07.07.2022

På valg og valgt. Bestyrelsen fortsætter uændret

LÆS MERE