22. 03. 2018

Frustreret Gjesing: Urimeligt og uretfærdigt

Én skade tvang ham fra fuldtid til deltid. Den næste kostede ham karrieren. Men Jens Gjesing har ikke sluppet fodboldkarrieren helt endnu. Seks år efter karrierestoppet kæmper han fortsat en opslidende kamp mod Arbejdsmarkedets Erhvervssikring.

AF MICHAEL HEHR

- Jeg har tabt evnen til at udføre mit erhverv – jeg har tabt evnen til at spille fodbold på højeste niveau. Det kan der jo ikke være tvivl om. Men jeg kan ikke få anerkendt tab af erhvervsevne ved Arbejdsmarkedets Erhvervssikring. Det er grotesk. Jeg kan ikke undgå at føle mig modarbejdet, og det er enormt frustrerende.

Urimeligt og uretfærdigt vil jeg da gerne sætte på. Det er så vigtigt at få lagt låg på og komme videre – og det gælder jo ikke kun mig, men også tømreren, elektrikeren eller hvem det nu kan være, der har en skade og skal videre, men ikke kan få en afklaring

Sådan siger Jens Gjesing. Den pensionerede fodboldspiller blev som 26-årig erklæret fodboldinvalid og lagde i den forbindelse definitivt støvlerne på hylden. Men den tidligere AGF-spiller har ikke kunne slippe fodboldkarrieren helt. For der er en sidste kamp, der i dag – seks år senere – fortsat pågår. En ”opslidende kamp”, der fortsat tærer hårdt på Jens Gjesing.

- Umenneskeligt er et hårdt ord, for der er mange ting i den her verden, der reelt er umenneskeligt, og i den sammenhæng kan det ord ikke bruges. Men urimeligt og uretfærdigt vil jeg da gerne sætte på. Det er så vigtigt at få lagt låg på og komme videre – og det gælder jo ikke kun mig, men også tømreren, elektrikeren eller hvem det nu kan være, der har en skade og skal videre, men ikke kan få en afklaring, fastslår han.

AGF ville forlænge før skaden

Jens Gjesings sag trækker tråde tilbage til oktober 2010. I en 3-0-sejr over FC Hjørring pådrog den daværende AGF-spiller sig karrierens anden korsbåndsskade. Mens han kom sig helt over den første korsbåndsskade fra ungdomstiden, var tilfældet et andet med nummer to. Gjesing, der, da skaden indtraf, var ved at forhandle ny kontrakt med AGF, fik på grund af skaden ikke forlænget sin kontrakt. Derfor måtte han gå fra fuldtid til deltid med korsbåndsskaden som eneste grund.

Læs også: Trustrup oplevede kvindefodboldens gennembrud fra sidelinjen

- Jeg bliver lidt frustreret, når vi kommer ind på det her område, fordi jeg er træt af Arbejdsmarkedets Erhvervssikring og det forløb, jeg har haft med dem. Jeg har sort på hvidt, at min daværende sportschef, Brian Steen Nielsen, tilkendegiver, at klubben vil lave en ny aftale på minimum samme vilkår, fortæller Jens Gjesing.

AGF’s ønske om at forlænge ansættelsen var før skaden – ikke efter. Det svarer til, at tømreren eller elektrikeren kommer ud for en skade, der gør, at han eller hun pludselig ikke kan arbejde på fuldtid, men i stedet skal gå ned på deltid. Altså, at der er tale om tab af erhvervsevne, hvilket den pågældende kan blive kompenseret for ved Arbejdsmarkedets Erhvervssikring.

Det er som om, man hos Arbejdsmarkedets Erhvervssikring håber på, at der står én, der ikke er stærkere eller ikke ved bedre, som bare siger ”ok, så gør vi det – så accepterer jeg det, I siger.” Man skal have nogen til at hjælpe sig, man skal væbne sig med tålmodighed, og så skal man være på. Det er mit klare billede

Det gælder for tømreren, og det gælder for elektrikeren, men det gælder tilsyneladende ikke for fodboldspilleren Jens Gjesing. Han kan i hvert fald ikke få godkendt tab af erhvervsevne – heller ikke selvom den daværende sportschef altså skriftligt har tilkendegivet, at han før skaden skete ønskede at forlænge fuldtidskontrakten.

Får hjælp af Spillerforeningen

Den nu 32-årige aarhusianer lægger ikke skjul på, at han føler sig modarbejdet. Faktisk er han af den opfattelse, at Arbejdsmarkedets Erhvervssikring, hvis selverklærede, ”vigtigste opgave er at træffe uafhængige og korrekte afgørelser efter arbejdsskadeloven”, bevidst trækker sagen i langdrag.

- Spillet mellem mig og forsikringen bliver trukket voldsomt i langdrag. Der kunne man godt ønske sig, at man tog én sag ad gangen, behandlede den, behandlede en eventuel anke, og fik den afsluttet. Den der lange ventetid, som jeg desværre har oplevet, det er noget, der slider mentalt, og som er enormt frustrerende.

- Det er som om, man hos Arbejdsmarkedets Erhvervssikring håber på, at der står én, der ikke er stærkere eller ikke ved bedre, som bare siger ”ok, så gør vi det – så accepterer jeg det, I siger.” Man skal have nogen til at hjælpe sig, man skal væbne sig med tålmodighed, og så skal man være på. Det er mit klare billede.

Og det har Jens Gjesing haft i form af Spillerforeningen og ikke mindst juristen Michael Døi.

- Det har været super godt. Det har jeg ikke noget at udsætte på. Michael Døi har været forstående og har været en stor hjælp. Han kender processerne og har måske ikke været lige så overrasket som mig over, hvor lang tid det hele tager. Når det er sagt, så har jeg også indtrykket af, at han har kløet sig i skægget en gang eller to.

Frygtede minus på hjemmefronten

Ét er, at det mentalt har været en opslidende kamp for Jens Gjesing. At forløbet med Arbejdsmarkedets Erhvervssikring – med den tidligere ligalandsholdsspillers egne ord – har været ”urimeligt og uretfærdigt”. Noget andet er, hvordan det har påvirket Jens Gjesings karrierestop.

For han havde selvfølgelig ikke regnet med at blive erklæret fodboldinvalid i en alder af 26 år. Det var ikke desto mindre det, der skete. Mens den ene skade nedsatte hans funktions- og dermed arbejdsevne, satte den næste definit en stopper for karrieren. Og da kontrakten udløb en måned efter skaden, stoppede lønnen selvsagt med at blive udbetalt. Men lige så selvfølgeligt skulle huslejen og de andre regninger fortsat betales.

Læs også: Fodboldinvalid som 26-årig: En økonomisk deroute

- Der er langt fra leve som professionel fodboldspiller til at leve på SU. Vi havde ikke råd til, at jeg kunne gå i gang med at læse. Så ville vi gå i minus derhjemme, så jeg var nødt til at gå ud og tage et job.

Og det gjorde han så. Først et ufaglært arbejde på havnen, siden en ansættelse som lærer på en specialskole. Efter at have sparet penge sammen begyndte Gjesing at uddanne sig, og til sommer færdiggør han efter planen markedsføringsøkonomuddannelsen. Selvom uddannelsesforløbet har bekommet ham godt, ser han frem til igen at få et arbejde.

- Jeg er der nu, hvor jeg glæder mig til at komme ud på arbejdsmarkedet. Komme ud i marken og kæmpe lidt. Sulten er ved at være rigelig stor – jeg vil gerne snart ud at have udfordringer, tjene nogle penge og vise, hvad jeg kan.

Læs også:  Fange i egen krop: Superligakarrieren sluttede, før den begyndte

Om sagen med Arbejdsmarkedets Erhvervssikring er afsluttet til den tid, må tiden vise. Sikkert er det dog, at Jens Gjesing fortsætter kampen.

- Vi fortsætter. Mig kan de ikke tryne.

Er du godt nok forsikret?

Som herrefodboldspiller på eliteplan i Danmark er du beskyttet af en overenskomst. Det betyder, at du – afhængigt af dit ansættelsesforhold – er sikret en minimumsdækning, hvis du skulle blive skadet. I forhold til skader er du både dækket af en heltidsulykkesforsikring og i visse tilfælde en karrierestopforsikring.

Overenskomsten sikrer dig altså en minimumsdækning. Spørgsmålet er, om det er nok? Er du godt nok forsikret? Bliv ringet op af en vores rådgivere til en uforpligtende snak. Det kan ikke skade, og det koster ikke noget. Men det gør det måske, hvis du lader være.

Ring mig op

Tilbage

SENESTE NYT

22.09.2022

76: Hvorfor skulle FC Midtjylland spille i vanvittig varme?

LÆS MERE
15.09.2022

75: Sådan arbejder vi med den gode vej ud af fodbold

LÆS MERE
04.09.2022

Sportsstjerner siger nej til diskrimination

LÆS MERE
16.08.2022

Et slaraffenland for digital chikane

LÆS MERE
15.07.2022

74: Lukas skiftede til Sassuolo som 16-årig

LÆS MERE
07.07.2022

På valg og valgt. Bestyrelsen fortsætter uændret

LÆS MERE