24. 05. 2018

Stadsgaard vendte degradering til noget positivt

I et forsøg på at presse ham ud af klubben, blev Kris Stadsgaard degraderet til F.C. Københavns u19-hold i hans sidste tid i klubben. Selvom den tidligere landsholdsspiller var alt andet end tilfreds, vendte han degraderingen til noget positivt.

AF MICHAEL HEHR

CV’et vidner om en fodboldkarriere med både op- og nedture. På den ene side er der mesterskaberne, udlandsopholdene og landskampene. På den anden de relativt få kampe, det tidlige karrierestop og turen på F.C. Københavns u19-hold.

Kris Stadsgaards karriere har været en blandet fornøjelse. Den 32-årige pensionerede fodboldspiller, der nu har egen virksomhed, husker dog mest af alt karrieren for det positive. Sådan er han indstillet. Også selvom han ved, at han kunne have drevet det til mere, hvis ikke det havde været for de mange skader, der – som en tro følgesvend – har fulgt ham gennem hele karrieren. Alligevel ærgrer det ham, når han bliver spurgt ind til det, at han aldrig rigtig fik chancen for at vise, hvor langt talentet og det hårde arbejde kunne række.

De gjorde det, fordi de ville have mig til at skifte klub. Det er min opfattelse. Men jeg var afklaret med, at jeg skulle stoppe, så det var den forkerte mand at presse

- Jeg ærgrer mig over, at jeg ikke har haft mulighed for at kunne bygge på. Jeg siger ikke, at jeg havde spillet i FC Barcelona, hvis jeg ikke havde haft de knæskader. Men jeg kunne godt have præsteret bedre, end jeg gjorde i Malaga. Eller meget bedre i FCK, hvis jeg ikke havde været så svækket i mit knæ, fordi det hæmmede mig i enhver situation – både i træning og kamp, siger Kris Stadsgaard.

Han beskriver skaderne som ”en bremseklods”, der ifølge ham selv har kostet ham, hvad der svarer til ”fire-fem år” af karrieren.

Læs også: Hvad er resten af din karriere værd?

- Jeg har været dygtig og heldig nok til at kunne komme afsted (til udlandet, red.), fordi jeg har været god på de rette tidspunkter. Men hvis jeg kunne ændre noget ved min karriere, så skulle det være, at jeg havde haft færre skader. For så kunne jeg have opnået endnu mere i min karriere, fortæller Stadsgaard, der trods skaderne bl.a. nåede at spille i italienske Reggina Calcio, spanske Málaga CF og norske Rosenborg BK.

Knæ som en 70-årig

Efter udlandsopholdene vendte Kris Stadsgaard i 2012 hjem til Danmark og F.C. København på en fireårig kontrakt. ”En god kontrakt”, som Kris Stadsgaard beskriver det. En kontrakt, som forsvarsspilleren havde til hensigt at ære og fuldføre. Det gjorde han også, men opholdet i FCK blev ikke, som han havde forventet. Det blev derimod som store dele af den øvrige karriere – en blanding af op- og nedture.

- Min tid i FCK var omtumlet. Rodet. Der var mange ’up’s and downs’, og jeg var meget inde og ude af holdet. Jeg fik aldrig rigtig sat mit præg på holdet. Jeg spillede fast under Ariel Jacobs i mesterskabssæsonen, men når jeg tænker tilbage på min tid derinde, så var den rodet. Der var ikke rigtig nogen kontinuitet.

En af årsagerne til den manglende kontinuitet var endnu en skade.

- FCK’s læge scannede mit knæ og sagde, at det var som en 70-årigs knæ, når han kiggede inde i det. Han sagde, at jeg skulle gøre mig nogle tanker om, om jeg ville stoppe.

- Jeg forstod godt lægens bekymring. Men på det tidspunkt havde jeg et år tilbage af min kontrakt, og det var en god kontrakt. Den indtægt kunne jeg ikke sikre i et andet job, så selvfølgelig ville jeg gerne fuldføre min ansættelse i klubben og ikke bare stoppe fra den ene dag til den anden, uddyber han.

Ståles sydeuropæiske praksis

Alligevel skulle skaden vise sig at blive starten på slutningen for Stadsgaards professionelle fodboldkarriere. For selvom han knoklede med genoptræningen og fandt vejen tilbage til grønsværen, så var der ikke plads til ham i startopstillingen. Faktisk var der ikke engang plads til i truppen.

For Ståle Solbakken havde andre planer. ”Du får ikke forlænget din kontrakt”, lød beskeden fra nordmanden, der i samme moment gjorde det klart for Kris Stadsgaard, at han nu skulle træne med u19-holdet. En praksis, man bedst kender fra Sydeuropa.

- De gjorde det, fordi de ville have mig til at skifte klub. Det er min opfattelse. Men jeg var afklaret med, at jeg skulle stoppe, så det var den forkerte mand at presse, siger Stadsgaard.

Klubben har givet én en kontrakt, og den må de stå ved. Jeg håber da ikke, at det er kutyme, at man smider fodboldspillere ned på et ungdomshold, fordi man vil have dem ud af klubben. Det er jo ikke Football Manager

Han kendte til praksissen. Også til det, der er værre. Alligevel beskriver han det som mangel på respekt – både over for ham og den kontrakt, som parterne havde indgået.

- Det er jo business, og der kan man ikke sidde og holde alle i hånden – og det er heller ikke dét, jeg forventer. Men klubben har givet én en kontrakt, og den må de stå ved. Jeg håber da ikke, at det er kutyme, at man smider fodboldspillere ned på et ungdomshold, fordi man vil have dem ud af klubben. Det er jo ikke Football Manager. Det er mennesker, man har med at gøre. Også selvom det er en mild handling sammenlignet med, hvad man kan blive udsat for i udlandet.

Læs også: Risgårds græske kaos: Kørte som død og helvede for ikke at blive fyret

- Det er ikke fordi, jeg har spillet i klubben i 15 år og skal have opført en statue. Det er ikke det, jeg er ude i. For mig handler det mere om almen, gensidig respekt, fastslår Kris Stadsgaard.

Udnyttede fleksible rammer

Den gensidige respekt var til at overse. Kris Stadsgaard valgte dog ”ikke at gøre en sag ud af det”, som han siger.

- Hvad kunne jeg vinde? At få lov til at træne på samme tid som førsteholdet, men de kunne jo godt begrænse, hvor mange gange jeg fik lov til at røre bolden, og hvilke øvelser jeg var med i. Så det kunne godt være, at jeg på papiret trænede med førsteholdet, men i virkeligheden ville jeg løbe rundt på sidelinjen for mig selv.

- Men havde jeg været 26 år, skadesfri og haft to-tre år tilbage af min kontrakt, så var jeg blevet tosset. Ikke alene ville det være forkert, men det ville også sende et sløjt signal til omverdenen. Det ser dårligt ud på CV’et, at man har været på u19-holdet, fordi klubben har forsøgt at presse én ud. Så i den situation var jeg blevet tosset. Det er helt sikkert.

Men Stadsgaard var afklaret. Positivt indstillet som han er, fokuserede han på mulighederne. For ifølge den 32-årige tidligere stopper vidste F.C. København godt, at de havde en dårlig sag, og det betød, at han havde relativt fleksible rammer under Brian Riemers ledelse på ungdomsholdet.

- De vidste godt, at de var galt på den, for ellers var de ikke gået med til at dispensere, lade mig ’slippe’ for træninger og give mig så fleksible rammer. Og det gav mig muligheden for at gå i krig med nogle andre ting.

- Jeg kunne bruge tiden fornuftigt i forhold til at gøre mig nogle tanker om, hvad jeg skulle lave efter fodboldkarrieren. Jeg gik med nogle iværksætteridéer, og fordi vi jo trænede om eftermiddagen, så kunne jeg bruge mine morgener og formiddage på det. Set i det lys var det fint nok, tilføjer han.

Iværksætteri med fokus på fodbold

Til at starte med var planen at etablere en ”innovativ bettingplatform”, og det var den idé, Stadsgaard brugte sin fritid fra fodbolden på. Det viste sig dog at være ”for komplekst”, som han udtrykker det. Men som det så ofte er med gode idéer, skulle den gode idé vise sig at være simpel. Og den lå – praktisk talt – lige for fødderne af forsvarsspilleren.

Svaret var professionel fodboldtræning for børn og unge på konsulentbasis. Et område, hvor Kris Stadsgaard må siges at være ekspert. Virksomheden hedder ProDefending, og Stadsgaard er langt fra den eneste tilknyttede, der har professionel erfaring fra fodboldbranchen.

Jeg ser mig ikke som noget geni eller noget, men man kan godt mærke, at nogle fodboldspillere ikke bruger knolden til ret meget andet end fodbold, hvor andre gør sig flere tanker. Jeg siger ikke, at der er noget, der er rigtigt eller forkert, men det gav ret meget at kunne fordybe sig i nogle ting – enten i spillerbussen eller derhjemme

- Først koblede vi Karim Zaza på, fordi målmandsposten er en del af forsvarsspillet. Efter mange henvendelser besluttede vi os for at lave platformen for professionel fodboldtræning, og det var derfor, vi koblede Allan Kuhn og siden Dennis Sørensen på. Og så har vi også Thomas Gaardsøe tilknyttet. Så det begynder at ligne noget, fortæller Stadsgaard om ProDefending, der – trods navnet – tilbyder alle former for fodboldtræning.

Stadsgaard fortæller, at ProDefending i dets nuværende form ikke er noget, man bliver rig af. Men han betragter potentialet som stort.

- Vi har store forventninger til ProDefending. Vi kommer med noget helt nyt, som jeg ikke kan løfte sløret for af hensyn til eventuelle konkurrenter. Men en delmission er at være med til at præge kvindefodbolden i en positiv retning. Vi har blandt andet arbejdet en del med Herlufsholms talentcenter, og der var der en del ting, vi kunne rykke i forhold til det organisatoriske, hvordan de orienterer sig og ikke mindst bruger deres fysik.

- Man bliver jo ikke 100 pct. bedre efter fem træninger. Det gør man over tid. Men vi kan give redskaber til at opnå den forbedring, forklarer Stadsgaard om konceptet.

Brugte knolden til andet end bold

Den tidligere landsholdsspiller er altså stille og roligt ved at finde sig til rette i karriere nummer to. Det er dog også et skifte, han har forberedt sig på, mens han var aktiv. Godt nok har han altid haft fuld fokus på fodboldkarrieren, men han har også brugt ”knolden” til noget andet. De to ting er ikke uforenelige – snarere tværtimod, mener han.

- Jeg har selv læst en bachelor i Sport Management gennem 4player, og jeg nød at tage uddannelsen undervejs og holde hjernen i gang.

- Jeg ser mig ikke som noget geni eller noget, men man kan godt mærke, at nogle fodboldspillere ikke bruger knolden til ret meget andet end fodbold, hvor andre gør sig flere tanker. Jeg siger ikke, at der er noget, der er rigtigt eller forkert, men det gav ret meget at kunne fordybe sig i nogle ting – enten i spillerbussen eller derhjemme.

Læs også: Mikkel Wohlgemuth: Jeg skruer ikke ned for mine drømme

Stadsgaards forhold til Sport Management-uddannelsen er dog en smule ambivalent. På den ene side ærgrer det ham, at man med uddannelsen i hånden ikke er uddannet til ét specifikt job. Omvendt er den brede pallette af kompetencer et godt match til livet som iværksætter.

- I forhold til livet som iværksætter har Sport Management-uddannelsen været et godt match, fordi den er meget bred og har givet mig en bred vifte af kompetencer. Men i forhold til at finde et mere specialiseret job synes jeg ikke, den er ideel. Der havde det været bedre med en skræddersyet uddannelse, som leder hen til et specifikt job efterfølgende. Så der er fordele og ulemper, konstaterer han.

Uanset hvad opfordrer han andre spillere til at uddanne sig under karrieren.

- Hvis man går med tanker om at stoppe af den ene eller den anden årsag, keder sig i det daglige, fordi man ellers ”bare” spiller fodbold, håndbold eller hvad det nu kan være, så ville det være en god idé at gå krig med noget. Det er en god mulighed, fordi uddannelsesforløbet er så fleksibelt, forklarer han.

Jeg vil høre mere om mine muligheder

Tilbage

SENESTE NYT

29.09.2022

77: Ni minutter med Jeppe Grønning om Karriereskifteseminar

LÆS MERE
22.09.2022

76: Hvorfor skulle FC Midtjylland spille i vanvittig varme?

LÆS MERE
15.09.2022

75: Sådan arbejder vi med den gode vej ud af fodbold

LÆS MERE
04.09.2022

Sportsstjerner siger nej til diskrimination

LÆS MERE
16.08.2022

Et slaraffenland for digital chikane

LÆS MERE
15.07.2022

74: Lukas skiftede til Sassuolo som 16-årig

LÆS MERE
07.07.2022

På valg og valgt. Bestyrelsen fortsætter uændret

LÆS MERE