10. 10. 2019

»De første par uger er de vigtigste«

En hjernerystelse skal tages alvorligt. Og derfor er de første uger efter en hjernerystelse helt afgørende, forklarer Lene Fich, der har specialiseret sig i arbejdet med hjernerystelser.

AF MARTIN DONS

Den kaldes ofte den usynlige skade. For den kan ikke ses. Og for udefrakommende kan en hjernerystelse være svær at forholde sig til. Der er ikke et ben i gips eller en arm i slynge. Men man må ikke tage fejl. En hjernerystelse skal tages alvorligt. For det kan have store konsekvenser, hvis man ikke lytter til sin krop, når man bliver ramt af en.

- Hvis du ikke tager hjernerystelsen seriøst og spiller videre, så kan der komme forsinkede symptomer. Det kan komme uger eller måneder efter, hvor man pludselig får kraftige symptomer og bliver nødt til at blive sygemeldt, fortæller Lene Fich.

Læs også: Da Frederik Møller gik ud som et lys

Hun er kiropraktor på Højbjergklinikken ved Aarhus og har taget en kiropraktisk specialuddannelse i neurologi og har specialiseret sig i hjernerystelse, piskesmæld, hovedpine, migræne og svimmelhed.

Derfor har hun oplevet nogle af de svære hjernerystelser, som kan have en invaliderende indvirkning på de personer, som bliver ramt. Og som kan holde dem fra grønsværen i månedsvis. For at undgå at det sker, er de første uger efter hjernerystelsen helt afgørende for hurtigt at vende tilbage på banen.

- De første par uger er de vigtigste. Det er også i de første par uger, hvor de fleste kommer sig. 80-85% kommer sig i løbet af et par uger, siger Lene Fich.

Læs også: »Da jeg kom ned i omklædningssummet, brød jeg sammen«

Hun er bevidst om, at der er pres på, når en spiller bliver sendt på sidelinjen med en hovedskade, men hun ser hellere, man holder en spiller ude en gang for meget end en gang for lidt.

- Jeg ved, der er pres på, og spilleren selv vil meget gerne ind igen, men her (i klinikken, red.) ser vi jo dem, der kommer med de langvarige hjernerystelser og symptomer, og det er dem, vi skal prøve at undgå, siger Lene Fich.

Hun anbefaler, at man er meget forsigtig de første to-tre dage efter at have fået hjernerystelsen.

- Hvis man har kraftige symptomer som kvalme, opkast eller måske har været bevidstløse, så holder man sig i ro, indtil man begynder at få det bedre. Det betyder at holde sig fra skærme og ikke gøre nogle ting, som anstrenger hovedet for meget. Man må meget gerne komme op og komme ud og gå nogle små ture og være lidt i gang med nogle daglige gøremål, hvis man kan, siger Lene Fich.

Tilbage

SENESTE NYT

29.09.2022

77: Ni minutter med Jeppe Grønning om Karriereskifteseminar

LÆS MERE
22.09.2022

76: Hvorfor skulle FC Midtjylland spille i vanvittig varme?

LÆS MERE
15.09.2022

75: Sådan arbejder vi med den gode vej ud af fodbold

LÆS MERE
04.09.2022

Sportsstjerner siger nej til diskrimination

LÆS MERE
16.08.2022

Et slaraffenland for digital chikane

LÆS MERE
15.07.2022

74: Lukas skiftede til Sassuolo som 16-årig

LÆS MERE
07.07.2022

På valg og valgt. Bestyrelsen fortsætter uændret

LÆS MERE