26

Vi hjælper26.9.2019

En lykkelig korsbåndsskade

Hun har ikke spillet en fodboldkamp på højeste niveau, siden hun i EM-semifinalen mod Østrig den 3. august 2017 blev korsbåndsskadet. Alligevel er Line Sigvardsen Jensen lykkelig. Den lange skadespause har nemlig givet hende muligheden for at indfri drømmen om at blive mor.

Af Michael Hehr

Det er den vel mest frygtede skade. Særligt i kvindefodbold, hvor der, som Spillerforeningen tidligere på året afdækkede, er alarmerende mange korsbåndsskader. En af de mange kvindelige fodboldspillere, der har døjet med skaden, er Line Sigvardsen Jensen.

Det gør hun fortsat. Derfor var landsholdsspilleren »på vej ned i et sort hul«, som hun selv beskriver det. For selvom skaden skete under EM-slutrunden i 2017, så er midtbanespilleren endnu ikke tilbage i fulde omdrejninger. Hun nåede lige at få græs under støvlerne i en lille håndfuld kampe for Fortuna Hjørrings 2. hold, før det gik galt igen.

- Jeg var på vej tilbage fra min korsbåndsskade, da jeg fik et stort tilbagefald og pludselig skulle opereres igen. Jeg fik at vide, at det ikke var til at sige, hvordan mit knæ ville have det efter operationen, og hvad det kunne holde til, fortæller Line S. Jensen, der er noteret for 66 A-landskampe.

»For at det skulle kunne lade sig gøre at blive gravid inden skaden, skulle jeg aktivt fravælge det, jeg levede af – og levede for. Dét, der var min hverdag«

Og dén melding satte nogle tanker i gang hos den 28-årige fodboldspiller.

- Sammen med min kæreste begyndte jeg at tale om og tænke på, hvad der skulle ske, når jeg på et tidspunkt er færdig med at spille fodbold. I den forbindelse begyndte vi at snakke om at få børn, og hvornår det lige skulle være. Vi var enige om, at det ikke skulle være for sent, og at vi ikke skulle være for gamle.

- Vi vidste, at jeg skulle sidde ude i et år, så vi blev enige om, at vi jo lige så godt kunne prøve, mens jeg var skadet. Vi kunne lige så godt bruge tiden fornuftigt, hvis man kan sige det sådan, griner Line S. Jensen, der nu er gravid i syvende måned.

Uforenelige drømme

Mange drømmer om at stifte familie. Det har Line S. Jensen også altid gjort. Men som kvindelig professionel fodboldspiller kan det være svært at realisere den drøm. I hvert fald under den aktive karriere. For en graviditet og efterfølgende fødsel koster hurtigt et år af den i forvejen korte karriere. Det kræver altså, at man ofrer og går på kompromis med det, man lever for.

- Inden, jeg blev skadet, var det svært at se, hvornår jeg kunne blive gravid. Der er altid noget at gå glip af: En slutrunde, kvalifikationskampe, et mesterskab. Man er jo tvunget til at holde pause, når man er gravid. På den måde er det to modstridende drømme, der er svære at forene.

- Når du er elitesportsudøver, indretter du din hverdag og dit liv efter din sport. Hvornår der skal trænes, hvornår der skal spises, hvornår der skal hviles. Du tilrettelægger din hverdag ud fra sporten. Du værdsætter din krop, når du er i sportens verden på eliteplan, fordi det er dit vigtigste redskab. Så det er dén, du fokuserer på og optimerer på hele tiden for at kunne være med på det højeste niveau.

- For at det skulle kunne lade sig gøre at blive gravid inden skaden, skulle jeg aktivt fravælge det, jeg levede af – og levede for. Dét, der var min hverdag, siger Line S. Jensen, der bedst kan beskrive skaden som held i uheld.

- Kombinationen af min skade, vores drømme og min tid væk fra fodbolden passede egentlig perfekt. Man kan vel sige, at det er en lykkelig korsbåndsskade, hvis man kan kalde en korsbåndsskade dét.

Drømmer om landsholdscomeback

For Line S. Jensen faldt alle tingene i hak. Ud fra et sportsligt perspektiv havde hun selvfølgelig helst været både korsbåndsskade og tilbagefald foruden. Men tiden væk fra banen har gjort plads til en anden drøm. Og det bringer os tilbage til beskrivelsen af den lykkelige korsbåndsskade.

For én ting er den korte karriere. Noget andet er det biologiske ur, der tikker hos alle kvinder.

»For nogle har det handlet om sportskarriere kontra familieliv. Og forståelsen, for at jeg også har prioriteret mit familieliv, har ikke helt været der hos alle«

- Balancegangen er svær, for ens krop forandrer sig med tiden i takt med, at man bliver ældre, forklarer Line S. Jensen med henvisning til, at kvinders fertilitet forringes drastisk med alderen.

- Man hører om mange, der har svært ved at få børn og kæmper med at få børn. Det kan vi heldigvis få hjælp til i Danmark, men det bliver ikke desto mindre sværere at få børn, jo ældre man bliver. Og det er en af grundende til, at det skulle være nu. For jeg ved med mig selv, at var jeg kommet tilbage fra min korsbåndsskade uden tilbagefald, så havde jeg ikke haft børn i tankerne.

Det synspunkt – at en fit elitesportsudøver ikke har børn i tankerne – har Line S. Jensen fået at føle.

- Reaktionerne har været blandede. De fleste har været positive. Men der har også været nogen, der har spurgt, om det nu også var planlagt; hvorfor det skulle være nu, når jeg var på vej tilbage; om det var fordi, knæet ikke havde det så godt.

- For nogle har det handlet om sportskarriere kontra familieliv. Og forståelsen, for at jeg også har prioriteret mit familieliv, har ikke helt været der hos alle.

Den 28-årige landsholdsspiller og kommende mor er dog overbevist om, at hun nok skal komme tilbage på fodboldbanen. Faktisk er hun mere motiveret end nogensinde før, fortæller hun. Derfor er drømmen at komme tilbage på landsholdet.

- Lige nu har jeg fokus på de små step. Først og fremmest skal jeg igennem fødslen, komme på den anden side af den og stille og roligt få bygget på. Og så handler det om at komme tilbage på banen og få lov til at spille en fodboldkamp igen. Det savner jeg, og det er det store mål lige nu.

- Den helt store drøm er at komme tilbage på landsholdet, hvor jeg spillede den sidste kamp, inden jeg blev skadet. Det er det helt store mål, som jeg sigter efter, fastslår hun.

Få opdateringer fra os

Bliv opdateret på det seneste omkring Spillerforeningens aktiviteter og det danske fodbold miljø. Få nyheder og annonceringer af events direkte i din indbakke.