23

Artikel23.10.2019

Kræftramte René besejrer dagligt uhelbredelig sygdom

Han er uhelbredeligt syg. Men han håndterer sin diagnose lige så forbilledligt, som han var elegant på fodboldbanen. Han har accepteret sin skæbne og fundet sin egen måde at vinde over den uovervindelige sygdom.

Af Michael Hehr

»Du har kræft. Og den form for kræft, du har, er uhelbredelig.«

Det var essensen af den besked, René Henriksen fik for snart to år siden, da han blev diagnosticeret med myelomatose, der også er kendt som knoglemarvskræft.

- Jeg stod ikke med armene i vejret. Ligesom alle andre bliver man ramt af chok, når man får sådan en melding, for man tænker 1000 tanker – også i forhold til de nærmeste – og alt det ansvar, man har i livet generelt.

- Så i de første en-to dage var jeg lidt i en i choktilstand over det, fortæller 50-årige René Henriksen.

Tilladelse Påkrævet

For at kunne se dette indhold skal du minimum give samtykke til samling af markedsføringscookies

Vinder over det uhelbredelige

Med over 500 professionelle førsteholdskampe på cv’et – heriblandt 66 landskampe – kender René Henriksen alt til fodboldens dynamik. Han ved, at det smukke ved fodbold er uforudsigeligheden. At intet er givet på forhånd. At alle kan besejres.

Men sådan forholder det sig desværre ikke i den kamp, den tidligere landsholdsanfører kæmper nu. Uanset hvad han gør, kan han ikke vinde kampen mod kræften. For som mulighederne er nu, er knoglemarvskræft en uhelbredelig sygdom.

»Det er en sygdom, som ikke kan fjernes, så på et eller andet tidspunkt skal jeg selvfølgelig igennem noget yderligere behandling«

- Det der med, at 'den her kamp kan du ikke vinde', det var noget af det, der var svært at acceptere. For det var en af de ting, som man tidligere kunne bruge. At lige meget hvem jeg stod overfor, var der en chance for, at jeg kunne vinde. Det kunne godt være, det var svært, men man kunne trods alt vinde, og det kan jeg ikke her, og det må jeg acceptere, fastslår René Henriksen, der i år 2000 blev kåret som Årets Mandlige Fodboldspiller.

På fodboldbanen vandt han oftest. De fleste husker ham nok som den stilsikre forsvarsspiller med de raffinerede indgreb. Som en af Superligaens bedste på sin position. Og senere som Panathinaikos-spiller og landsholdsanfører. Lige så elegant han var i sit forsvarsspil, lige så forbilledligt håndterer han sin diagnose.

- Jeg accepterer den skæbne, jeg har fået. At jeg har fået sådan en alvorlig sygdom. Men jeg går ikke dagligt og spekulerer over, at jeg er syg. 'I dag er lidt en tung dag'. Dem har jeg ikke mere. For hvis jeg står op om morgenen, og jeg er frisk, så bliver det bare en god dag for mig, fortæller René Henriksen, der sagtens kunne være ramt mentalt, men som sjældent er det.

- En sjælden gang er den der jo stadigvæk. Og det er specielt i de kontrolperioder, hvor jeg er inde på hospitalet, hvor den lige dukker op igen. Det der med 'den her (sygdom, red.) forsvinder ikke'.

- Men jeg synes, det vigtigste for mig er de perioder, hvor jeg ikke er på hospitalet, eller hvor jeg bare er derhjemme og er sammen med min familie og venner, at jeg slet ikke bruger tid på den. At det er den sejr, jeg kan få over den sygdom, jeg kæmper med, fortæller René Henriksen, der altså har fundet sin egen måde at vinde over det uovervindelige.

- Når jeg sidder en aften og tænker; 'hvordan har dagen egentlig været?' 'Jeg har slet ikke tænkt på sygdommen.' 'Fint nok, så vandt jeg faktisk over den i dag.'

- Så det er sådan noget med at snakke med den der indre stemme. Den skal ikke have den glæde over mig, at den vinder. Og jeg bliver ked af det eller så videre. Og det mener jeg virkelig. Så mener jeg, at jeg har tabt til sygdommen. Så det kommer den ikke til – heller ikke fremover. Så stærk føler jeg, at jeg er i forhold til den, understreger han.

Sygdommen har givet dybde

Lige nu har han det godt. Han føler sig ikke syg, selvom han er det. Men han er opmærksom på, at det kan ændre sig igen.

- Jeg var igennem en behandling hele sidste år og sluttede i december med en krasbørstig kemokur, som var hård at komme igennem. Efterfølgende har kroppen efterhånden rekreeret sig, så nu føler jeg, at jeg har det ligesom i gamle dage.

- Men det er en sygdom, som ikke kan fjernes, så på et eller andet tidspunkt skal jeg selvfølgelig igennem noget yderligere behandling.

»Ikke at jeg er lykkelig på nogen måde over, at jeg er blevet syg. Men jeg kan lige så godt vende de dårlige ting til gode ting, så det hele bliver bedre. Så tror jeg også, sygdommen bliver nemmere at tackle«

De barske realiteter er, at kun 55 procent af de mænd, der får konstateret myelomatose, overlever de første fem år. Det viser en opgørelse lavet af Kræftens Bekæmpelse. »Udsigterne er«, som René Henriksen selv konstaterer, »ikke gode«. En brutal virkelighed, som han dog ikke bruger meget energi på at tænke på. Han har i stedet fokus på det positive, sygdommen – trods alt – har bragt ham.

- Dengang, jeg blev ramt af sygdommen, fik jeg at vide; 'du kommer nok ikke til at spille fodbold og golf igen.' Så det, at jeg kan spille fodbold og golf igen, er en af de små sejre, jeg kan tage med og bruge mentalt i forhold til fremtiden. Det kan godt være, der kommer en ny periode, hvor jeg skal ned og vende med behandling og bivirkninger, men der er en eller anden gulerod længere fremme.

- Så det betyder rigtig meget for mig. Det er en af de ting, som jeg, da jeg lå og var meget syg, tænkte; 'det vil jeg simpelthen tilbage til', fortæller Rene Henriksen, der generelt sætter større pris på sin hverdag og sit liv.

- Jeg er måske blevet endnu mere taknemlig over det gode liv, jeg har. Og jeg spekulerer faktisk tit over små ting i hverdagen, som jeg faktisk er meget taknemlig over, at jeg oplever. Det kan være helt banale ting, hvor man førhen slet ikke tænkte tanken. Så på den måde har sygdommen givet mig mere dybde i det daglige.

- Ikke at jeg er lykkelig på nogen måde over, at jeg er blevet syg. Men jeg kan lige så godt vende de dårlige ting til gode ting, så det hele bliver bedre. Så tror jeg også, sygdommen bliver nemmere at tackle. Og jeg tror generelt, hvis du er ramt af kræft eller andre alvorlige sygdomme, at humor og en positiv ånd hjælper på at kurere sygdommen, siger han.

Få opdateringer fra os

Bliv opdateret på det seneste omkring Spillerforeningens aktiviteter og det danske fodbold miljø. Få nyheder og annonceringer af events direkte i din indbakke.