21. 02. 2019

Marc Dal Hende i shitstorm: Jeg er heldigvis ret tykhudet

Råbte Marc Dal Hende ”fucking bøsse, mand” eller ”det er fucking bolden, mand?” Twitter tog sig ikke tid til at spørge og smed den målfarlige back i den offentlige gabestok.

AF DAN HIRSCH SØRENSEN

- Jeg synes, det er en kedelig vej. Faktisk ret skræmmende. Lige da jeg kom ind i omklædningsrummet, kom vores mediemand hen til mig og spurgte, hvad det var, jeg havde sagt. For Twitter var ved at gå amok, fortalte han mig.

Der er gået et par dage nu, siden FC Midtjylland besejrede AaB på MCH Arena. Marc Dal Hendes puls er faldet til ro. Men lige efter kampen kogte det lidt i hjemmeholdets omklædningsrum. Dog var Marc Dal Hende ret sikker på, at han havde en god sag.

- Jeg kan simpelthen ikke huske alt det, der bliver sagt i løbet af en fodboldkamp, for der bliver sagt meget lort. Jeg er selv storslem til at psyke mine modstandere. Der kan være en virkelig hård tone og jargon, og det kan være svært at forstå for folk, der aldrig har stået på en fodboldbane. Men jeg er ret bevidst om, hvad jeg kalder folk, og hvad jeg ikke skal kalde dem. Og jeg kunne aldrig finde på at bruge ordet bøsse, understreger Marc Dal Hende.

Demokratiets bagside

Han hylder i den grad demokratiet, men slår også fast, at der kan være en bagside.

- Alle kan komme til orde på de sociale medier og blive hørt. Jeg har selv en twitter-konto, men jeg bruger den stort set aldrig. Til gengæld kan jeg godt regne ud, at stort set alle journalister er på Twitter. Jeg tror, det var en FCK-fan, der var lidt hurtigt ved tasterne og hængte mig ud og mente, at jeg havde råbt fucking bøsse, mand. Det tweet så journalisterne, og så var der ellers gang i min telefon. Helt almindelige mennesker kan godt nok hurtigt sætte dagsordenen uden egentligt at have styr på dokumentationen, fortæller Marc Dal Hende.

Den offensive og målfarlige venstreback siger, at han selv er ret tykhudet. Og derfor har han ikke ligget søvnløs over beskyldningerne.

- Men det er ikke kun dig selv, der bliver ramt, når du ser dit navn blive svinet til. Det påvirker også min familie. Min kone og datter synes for eksempel ikke, det er sjovt. Det tænker folk måske ikke på, inden de sender sådan noget i omløb. Så nej, en shitstorm er ikke sjov. Det er blevet for let at skyde, før man spørger. Vi spillere er offentlige personer og må stå model til meget. Vi bliver målt og vejet hver weekend, så man skal være tykhudet for at komme igennem det. Men selvfølgelig er der grænser for, hvad man skal finde sig i, siger Marc Dal Hende.

Vi er alle krigere

Oplevelsen får dog ikke Marc Dal Hende til at tage søndagsskole-snakketøjet på næste gang, han skal i kamp.

- Det, man hører fra spillere, der stopper, det er, at de savner den der sorte humor og den hårde jargon i et omklædningsrum. Hør her, vi fodboldspillere er jo bare drengerøve, og det skal vi have lov til at være. Det er noget, der hører fodbolden til, og som adskiller det her job fra det almindelige arbejdsmarked. Vi skal ikke være så nærtagende. Hvis der var en spiller, der i en kamp kaldte mig talibankriger eller skægabe på grund af mit skæg, og det blev en sag i medierne, ville jeg til hver en tid forsvare ham og sige, at det ikke passer. Vi spillere skal stå sammen, og jeg bruger det psykiske spil på banen. Næsten alle kneb gælder, for det handler om at vinde. Vi er alle krigere, og det er survival of the fittest. Men er der noget, jeg ikke er, så er det homofob eller racist. Der går min grænse, fortæller Marc Dal Hende.

Efter kampen mod AaB har han pludselig forståelse for, at Ronaldo og Messi og mange af de andre superstjerner konstant går rundt med hånden for munden, når de siger noget til hinanden.

- Tænk, hvad de kan blive udsat for, når jeg bare i en lille superligakamp blev udsat for det her, siger Marc Dal Hende.

Og hvad sagde han så egentligt der i første halvleg, da dommer Jakob Kehlet dømte et frispark til AaB i en situation, hvor Marc Dal Hende mente, at han tacklede bolden?

- Det er fucking bolden, mand. Det var det, jeg sagde. Og i øvrigt er det til dommeren, jeg råber det. Og ham kunne jeg i øvrigt heller ikke finde på at kalde skældsord. Så ville jeg nok være i problemer, understreger FC Midtjylland-spilleren.

Tilbage