12. 08. 2019

Schöne om kort ferie: Kroppen fik aldrig ro

33-årige Lasse Schöne nåede blot ti dages sommerferie efter VM i Rusland, inden forberedelserne til Champions League-kvalifikationen begyndte i Ajax Amsterdam. ”Det var lige på og hårdt. Kroppen fik aldrig ro,” husker den danske landsholdsspiller.

AF MARTIN DONS            

Ajax Amsterdam leverede en stor sæson sidste år, hvor holdet vandt the double i Holland og var snublende tæt på at spille sig i Champions League-finalen. En af arkitekterne bag den flotte sæson var Lasse Schöne.

- Det var en fed sæson. Vi vandt jo meget, selv om vi ikke kom det sidste skridt til finalen. Det er jo mange kampe. Jeg havde det godt, men fysisk kunne jeg godt mærke til sidst, at jeg var træt. Jeg var virkelig træt den sidste måneds tid, husker Lasse Schöne.

Jeg kunne godt mærke, at kroppen var godt slidt de sidste par måneder. Vi havde fået ti dages ferie efter VM, og så skulle vi starte stort set med det samme med Champions League-kvalifikation.

Og det er forståeligt, at den 33-årige midtbanespiller følte sig træt mod slutningen af sæsonen. Den danske landsholdsspiller spillede 52 kampe for sin hollandske klub. Dertil kan lægges ti kampe for Danmark, og efter VM i Rusland blev det blot til ti dages ferie, inden han igen var i gang i Ajax Amsterdam.

Tanken er tom

- Jeg kunne godt mærke, at kroppen var godt slidt de sidste par måneder. Vi havde fået ti dages ferie efter VM, og så skulle vi starte stort set med det samme med Champions League-kvalifikation, så det var lige på og hårdt. Kroppen fik aldrig ro, siger Lasse Schöne og tilføjer.

- Jeg kunne mærke, at efter 65 minutter var tanken stort set tom. Der løb jeg tør for energi.

Dermed er Lasse Schöne en af de spillere, der mærker konsekvensen af et presset kampprogram. En ny rapport fra den internationale spillerforening, FIFPRO, viser, hvordan mandlige fodboldspillere på højeste niveau i nogle tilfælde spiller op mod 80 kampe årligt og rejser mere end 100.000 kilometer i forbindelse med internationale kampe for klub- og landshold.

Samtidig peger rapporten på, at spillerne ikke har den nødvendige tid til at restituere fysisk og mentalt fra en lang og opslidende sæson eller mellem kampene. Derfor anbefaler FIFPROs to ugers ferie ved vinterpausen og fire uger ved sommerpausen.

Brug for ro i krop og sjæl

Lasse Schöne måtte i sidste sæson spille med færre end fem dages hvile i 60 procent af kampene, og så blev det som tidligere nævnt blot til ti dages sommerferie.

- Det er jo ikke nok. Man skal minimum havde tre ugers sommerferie. Det bliver du simpelthen nødt til, for at du slapper af i kroppen og mentalt, mener Lasse Schöne, der dog ser en udfordring i at få det hele til at gå op.

I den ideelle verden ville det jo være sådan, at alle spillere kunne få fire ugers fri efter sæsonen. Det ville selvfølgelig være det ideelle, men det er bare meget svært at planlægge.

- Men du kan ikke gøre så meget andet, fordi kvalifikationen til Champions League stod lige rundt om hjørnet. Man bliver nødt til at komme tilbage, og det vil man jo også gerne. Man vil jo være med til at sikre holdet den Champions League-plads, der bliver spillet om. Der er man jo selvfølgelig også professionel. Men ideelt er det jo selvfølgelig ikke, siger Schöne.

Han mener, det vil være ideelt med fire ugers ferie i sommerpausen, som FIFPRO anbefaler, men forudser også, at det kan blive en udfordring at gennemføre.

- Jeg tror, det bliver svært. Men i den ideelle verden ville det jo være sådan, at alle spillere kunne få fire ugers fri efter sæsonen. Det ville selvfølgelig være det ideelle, men det er bare meget svært at planlægge.

Et andet løsningsforslag fra FIFPRO er et loft over, hvor mange kampe en spiller må spille per sæson.

- Det er også svært at gøre. Hvis du for eksempel siger, at Lionel Messi kun må spille et vist antal kampe om året, hvad sker der så, når han har nået dem - eller har én kamp tilbage - og der er en måned tilbage af sæsonen. Det vil være vanskeligt at beslutte, hvilke kampe du skal prioritere, især da de store kampe kommer sidst i sæsonen. Så det ville være et kæmpe regnestykke for klubberne, siger Lasse Schöne.

Lasse Schöne skiftede i sidste uge til Genoa i den italienske Serie A, hvor han ser frem til nye, spændende udfordringer.

Uddrag fra FIFPROs rapport:

  • I ekstreme tilfælde deltager spillere i op mod 80 kampe på én sæson: Det er mere end dobbelt så mange som andre professionelle spillere på sekundære niveauer
  • Mange spillere på eliteniveau spiller op mod 60 kampe per sæson: Hvis de ikke gør, skyldes det blandt andet skader 
  • De fleste spillere har under fem dages hvile: Den pressede kampkalender, der får flere og flere kampe, øger risikoen for skader og forkortede karrierer for spillerne
  • Ikke-EU-spillere rejser for meget uden den nødvendige hvile: Ikke-EU-spillere, der spiller i de store europæiske ligaer, krydser ofte flere tidszoner i forbindelse med landskampe, men får ikke den ekstra hvile, som den slags rejser ifølge eksperter påkræver

FIFPROs bud på løsningsforslag:

  • Låste pauser sommer og vinter: FIFPRO foreslår fire ugers pause i forbindelse med sommerpausen og to ugers pause i forbindelse med vinterpausen
  • Loft for antal ’back to back’-kampe: Spillere bør som minimum have fem dages pause mellem kampene. FIFPRO foreslår en grænse for, hvor mange kampe en spiller må spille, hvor pausen mellem kampene er kortere
  • Loft for antal kampe: FIFPRO foreslår et loft for, hvor mange kampe en spiller må spille per sæson (ikke nødvendigt, hvis spillerne for tilpasse lange pauser og mulighed for hvile)

 Du kan læse hele rapporten og alle FIFPROs løsningsforslag her.

Tilbage

SENESTE NYT

22.09.2022

76: Hvorfor skulle FC Midtjylland spille i vanvittig varme?

LÆS MERE
15.09.2022

75: Sådan arbejder vi med den gode vej ud af fodbold

LÆS MERE
04.09.2022

Sportsstjerner siger nej til diskrimination

LÆS MERE
16.08.2022

Et slaraffenland for digital chikane

LÆS MERE
15.07.2022

74: Lukas skiftede til Sassuolo som 16-årig

LÆS MERE
07.07.2022

På valg og valgt. Bestyrelsen fortsætter uændret

LÆS MERE