04. 02. 2021

Liiteguard slog ham på målstregen, men nu har Jakob Hjorth succes med nyt projekt

Jakob Hjorth havde ingen intentioner om at gennemføre internettet, da pandemien ramte. I stedet gav han sig i kast med sit tredje iværksætterprojekt.

- Det har altid været vigtigt for mig, at min identitet har bygget på mere end bare at være fodboldspiller.

Sådan siger Jakob Hjorth. Og det er ikke bare tomme ord. For Vendsyssel FF’s 26-årige forsvarsspiller har altid haft noget ved siden af sin professionelle fodboldkarriere. Han har en bachelor i idræt, er foredragsholder, og så har han ad flere omgange kastet sig ud i iværksætterprojekter. 

Nordjydens første iværksætterprojekt var produktet Compress. Et produkt, der i al sin enkelthed var en specialdesignet kompressionsstrømpe med en lomme til en benskinne. Hvis du synes, det lyder bekendt, er det nok, fordi netop det produkt allerede findes på markedet. 

For Christopher Geertsen og Nicklas Falkesgaard, der har stiftet Liiteguard, var nemlig lige lidt længere i processen end Jakob Hjorth.

- Vi var på vej til Thailand for at finde en producent, der kunne kombinere kompression med den elastiske lomme til benskinnen, men lige inden, vi skulle afsted, var vi ved en advokat vedrørende patentet, som så fandt ud af, at der allerede var nogen, der havde søgt det. Og vi fandt så ud af, at det lige var blevet lavet, fortæller Jakob Hjorth, der dermed blev tvunget til at parkere den drøm. 

Læs også: Jakob Poulsen og Thomas Sørensen investerer i Liiteguard

Advokatens nedslående besked kunne have slået Jakob Hjorth ud. Men det gjorde den ikke. I stedet brugte han den som motivation. For det bekræftede ham i, at han havde de innovative evner og idéer, som det at være iværksætter kræver. 

- Så har jeg jo kunnet skabe noget nytænkende, og noget der kunne bruges. Så i stedet for at grave mig ned i et hul, over at det ikke blev til noget, har jeg brugt det som brændstof. 

Gad ikke ligge på sofaen i tre måneder

Og idéer har han nok af. En anden idé, som han har udviklet sammen med sin kæreste, er også godt undervejs. Eller det var den. For den transportapp, som kæresteparret arbejdede på, blev sat i bero af coronaen. For DSB, Norwegian og de andre transportfirmaer står på usikker grund, når vi alle er hjemme og ikke har brug for deres ydelser.  

Men mens pandemien satte et projekt i bero, blev det startskuddet på et nyt. For da hjemsendelserne ramte det danske samfund og Jakob Hjorth, blev han hurtigt klar over, at han ikke skulle gennemføre internettet, mens dagene gik. 

- Det der, med bare at ligge på sofaen i tre måneder og se serier, gad jeg ikke. Så jeg begyndte at udtænke et brætspil. Jeg begyndte at tegne og skrive ned, og efter et par måneder med en 50-60 sider i Word var det endelig færdigt, forklarer Jakob Hjorth om brætspillet ’Mixing Box’.

Jeg har struktureret min dag sådan, at jeg først og fremmest er til træning. Så styrketræner jeg, spænder lidt ud, eller hvad jeg nu skal efter træning. Og når jeg så kommer hjem, sidder jeg to-tre timer og arbejder med brætspillet, indtil vi skal spise aftensmad

- Det tager lidt udgangspunkt i den for nogen kendte selskabsleg ’magretheskål’. Jeg har videreudviklet på den leg og lavet mine egne kategorier, mit eget brætspil og nogle spilleregler dertil. Jeg fik fat i en producent, og jeg fik fat i en grafisk designer, der hjalp mig med det visuelle, og 1. november landede 1000 styk i Danmark. 

- Og så er salget bare røget fuldstændig i vejret. Jeg har solgt over 600 spil på to måneder, siger Vendsyssel-stopperen, der lige nu er i dialog om at komme ind på det grønlandske, færøske og ikke mindst kinesiske marked. 

Arbejder i stedet for at overtræne 

Jakob Hjorths nebengesjæft går med andre ord godt, og det er der mange afledte effekter af. Godt nok har det kostet ham et par søvnløse nætter, men ellers er det alt sammen positivt. 

- De første to måneder sov jeg ikke meget om natten. Jeg havde en note med nye designs eller tiltag til brætspillet på min telefon, så det var tit, jeg vågnede med en ny idé til brætspillet om natten. 

Heldigvis var de søvnløse nætter under hjemsendelsen, og siden spillet kom i produktion, har det ikke været noget problem. Nu sover han som en sten – bl.a. takket være et tætpakket program. 

- Jeg har struktureret min dag sådan, at jeg først og fremmest er til træning. Så styrketræner jeg, spænder lidt ud, eller hvad jeg nu skal efter træning. Og når jeg så kommer hjem, sidder jeg to-tre timer og arbejder med brætspillet, indtil vi skal spise aftensmad, fortæller Jakob Hjorth, der på kampdage udelukkende har fokus på fodbold.

- Det fungerer bare. Tidligere i min karriere har jeg haft tendens til at overtræne lidt, og der har arbejdet efter fodbolden gjort, at jeg ikke tager den der ekstra cykeltur eller den ekstra tur i fitness. På den måde har jeg brugt det positivt i forhold til min fodbold og fået struktur på min hverdag, der har gjort, at jeg netop ikke overtræner længere. 

»Ham med hovedskaden«

At Jakob Hjorth har haft sine skader, er veldokumenteret. Han har blandt andet døjet med en slem hjernerystelse, som han tidligere har fortalt om i Spillerforeningens podcast, ’Spiller til Spiller’.  

Men prædikatet som ’ham med alle skaderne’ er han træt af. 

- Jeg har kunnet mærke, at der manglede noget. Det der med kun at spille fodbold har ikke været helt nok for mig. Og det peger igen tilbage på det med identiteten – jeg kan godt lide, at min identitet er mere end bare fodboldspilleren Jakob Hjorth. 

- Det har især været vigtigt, fordi jeg har været så meget skadet, som jeg har. Folk gør det jo ikke med en ond hensigt, men der er jo rigtig mange, der, når jeg er til sociale arrangementer, spørger, om jeg stadigvæk er skadet. 

- Det seneste år har jeg stort spillet alle kampe, men alligevel, når jeg er til de her arrangementer, kommer den: »Er du stadig skadet?« »Nej, det har jeg ikke været i over et halvt år.«

Magtede ikke at snakke mere om fodbold

Jakob Hjorth har som nævnt altid haft et ønske om at være andet end ’fodboldspilleren’. At kunne snakke om andet. 

- Jeg kan huske en episode, hvor jeg var ude med en kammerat og spille backgammon på en café, og han blev ved med at spørge ind til fodbold. Til sidst måtte jeg sige, at jeg simpelthen ikke magtede at snakke mere fodbold nu. 

Det første er, at man lige skal tjekke med dem, man har omkring sig, inden man kaster sig ud i det. For selvom det lyder utrolig fedt, så kræver det også utrolig meget arbejde, og det kræver, at man er til rådighed hele tiden

- For det er jo bare en stor del af ens liv – og det er spændende for andre, fordi vi fodboldspillere lever en anden hverdag. Det kan godt blive for meget for mig. Jeg vil også gerne snakke om samfundet, hvordan folk har det og alt muligt andet. 

Og det giver iværksætteriet mulighed for. Sågar også i fodboldklubben. Her har Jakob Hjorth og Jeppe Svenningsen, der tidligere har fortalt, hvordan hans iværksætteri udfylder et tomrum, fået tilføjet en ekstra dimension til deres relation. 

- Vi forstår hinanden lidt bedre, når vi fortæller om hinandens virksomheder. Hvor det for andre måske går op i, om det er blevet stort eller bliver stort, så er det mere de små detaljer i processen, som vi lægger fokus og vægt på. Så vi sparrer med hinanden, fortæller Jakob Hjorth. 

To gode råd 

Jeppe Svenningsen og Allan Høvenhoff, der har startet markedspladsen ’Re-Sport’ mener, at fodboldspillere har en forlomme. Et billede, Jakob Hjorth genkender. Han har også nydt godt af et stort netværk, der enten direkte eller indirekte relaterer sig til fodboldverdenen. 

Alt fra distribution, produktion, advokat og promovering er fundet gennem netværket. Bedst eksemplificeret ved, at det er Kolding-målmanden Frederik Ibsens far, der står for distribution og produktion.

Så du har en fordel som professionel fodboldspiller. Men inden du kaster dig ud i iværksætteriet, giver Jakob Hjorth lige to råd med på vejen. 

- Det første er, at man lige skal tjekke med dem, man har omkring sig, inden man kaster sig ud i det. For selvom det lyder utrolig fedt, så kræver det også utrolig meget arbejde, og det kræver, at man er til rådighed hele tiden, hvis der skulle opstå et eller andet. 

Læs også: Patrick Mortensen: »Det er vigtigt, at man kan fundere lidt over, hvad der skal ske efter fodbolden«

- Det andet råd er, at der findes ingen dumme spørgsmål. Jeg har selv læst side op og side ned i forhold til et såkaldt CE-mærke, som jeg troede skulle bag på spillet. Det gjorde, at produktionen gik i stå, vi kom en måned bagud, og jeg brugte en masse penge på det. Til et møde fandt jeg så helt tilfældigt ud af, at jeg ikke behøvede, når det var produceret i Kina.  

- Så hvis jeg havde spurgt lidt mere – og stillet alle de dumme spørgsmål – kunne jeg have sparet en masse tid og en masse penge. Så spørg, selvom du selv synes, det kan virke som et dumt spørgsmål. 

Lige nu arbejder han på at få endnu bedre fat i det danske marked. Og så er næste skridt at komme ind på henholdsvis det svenske og norske marked. 

- Det kræver nogle ratifikationer, så de forstår spillet, og så de kender de karakterer, der er med, siger Jakob Hjorth. 

Så der er stadig rigtig meget arbejde. 

- Der er ingen tvivl om, at der er mange flere planer ud over det her brætspil, fastslår han. 

Tilbage

SENESTE NYT

08.09.2021

Spillerforeningen indgår samarbejde med Liiteguard: Giver medlemsfordele på performanceprodukter

LÆS MERE
20.08.2021

Nicoline Sørensen fik tag på udlandstilværelsen i andet forsøg

LÆS MERE
18.08.2021

57: Mads Bech Sørensen om udlandsskifte, ensomhed og succes

LÆS MERE
17.08.2021

»I starten følte man lidt, man måske ikke helt hørte til«

LÆS MERE
16.08.2021

4player sætter fokus på mental resiliens for at understøtte fodboldspilleres mentale sundhed

LÆS MERE
12.07.2021

Nye regler for klubskifter for amatørspillere

LÆS MERE