13
Hvert år kårer Spillerforeningen sammen med Superligaens anførere Danmarks Bedste Bane. Mens vinderen af Danmarks Bedste Bane 2017/18 først findes engang i foråret, står det efter efterårets sidste spillerunde klart, at efterårets bedste bane er at finde på Aalborg Portland Park i Aalborg.
Med en gennemsnitsbedømmelse på 4,50 ligger AaB’s hjemmebane alene i front foran henholdsvis Brøndby Stadion, der blev kåret til Danmarks Bedste Bane 16/17, og MCH Arena, der løb med hæderen i 15/16- og 12/13-sæsonen.
Mændene bag græstæppet på Aalborg Portland Park hedder Preben Larsen og John Larsen. De er ansat af Aalborg kommune, der ejer AaB’s hjemmebane og har ansvaret for banen. Erik Johnsen, der er parkforvalter i Aalborg kommune, oplyser yderligere, at budgettet til banen er på 900.000 kroner om året. Et budget, der udelukkende bruges på selve banen – ikke tribuner, boder eller lignende.
»Banerne er fodboldspillernes arbejdsplads. Det er spillernes kontor. Gode baner giver både gode forhold for spillerne og bidrager positivt til produktet. Det vinder alle på«
I Aalborg er det ifølge Erik Johnsen et område, der bliver prioriteret, og som særligt de to groundsmen værner om. Derfor glæder det også Thomas Lindrup, der chef for spillerrådgivning i Spillerforeningen, at aalborgensernes arbejde med banen har båret frugt.
- Jeg glæder mig selvfølgelig over, at der er tæt konkurrence i toppen, og at banen i Aalborg er så god, som spillerne giver udtryk for. Hverken vi eller spillerne forventer andet. Men derfor er det jo alligevel vigtigt at fremhæve og hylde de gode baner, siger Thomas Lindrup.
Han peger på, at gode trænings- og kampbaner er en forudsætning i professionel fodbold.
- Banerne er fodboldspillernes arbejdsplads. Det er spillernes kontor. Gode baner giver både gode forhold for spillerne og bidrager positivt til produktet. Det vinder alle på. Det er professionel fodbold, og spillerne yder en enorm indsats for konstant at blive bedre. Det kræver, at de også har gode rammer for at videreføre den indsats på banen – uanset om det er til træning eller kamp.
I den tunge ende af tabellen finder vi landets to kunstgræsbaner. I de seks år, kåringen af Danmarks Bedste Bane har eksisteret, er FC Nordsjællands kunstgræsbane blevet bedømt som Superligaens dårligste. Det billede er halvvejs inde i dette års kåring uændret.
Set i det lys er det næppe den store overraskelse, at landets anden kunstgræsbane også er at finde i den tunge ende. Allerede inden anlæggelsen af kunstgræs i Silkeborg luftede rækkens anførere deres utilfredshed med SIFs valg af underlag – en utilfredshed, som altså ikke synes at være aftaget efter, at spillerne har spillet på banen.
I den forbindelse er det værd at nævne, at Silkeborgs hjemmebane på samme tidspunkt sidste år, der dengang var beklædt med græs, var at finde i top 3. Ved den lejlighed blev banen bedømt til en gennemsnitlig karakter på 4,00. Nu – efter det nye stadion og underlag er blevet taget i brug – er bedømmelsen altså 2,33.
»Jeg synes ikke, det er i orden, at de bliver budt de forhold, når de skal udføre deres arbejde. Banerne bør prioriteres – for spillernes og spillets skyld«
Sammen med de to kunstgræsbaner er Helsingør Stadion, CASA Arena Horsens og DS Arena i Hobro også i den kedelige ende af tabellen, der ifølge spillerne er ”under middel”. Det er ikke godt nok, fastslår Thomas Lindrup.
- Spillerne optimerer på kost, søvn, behandling, træning og alt andet, de kan optimere på. De skruer på de mindste detaljer i jagten på den gode præstation. I hvert fald de detaljer, som de selv er herre over. Jeg må bare sige, at jeg synes ikke, det er i orden, at de bliver budt de forhold, når de skal udføre deres arbejde. Banerne bør prioriteres – for spillernes og spillets skyld.
Aalborg Portland Park (AaB): 4,50
Brøndby Stadion (Brøndby IF): 4,40
MCH Arena (FC Midtjylland): 4,30
Sydbank Park (SønderjyskE): 3,89
Ceres Park (AGF): 3,67
BioNutria Park Randers (Randers FC): 3,63
EWII Park (OB): 3,50
Lyngby Stadion (Lyngby): 3,12
Telia Parken (FC København): 3,00
DS Arena (Hobro): 2,75
CASA Arena Horsens (AC Horsens): 2,56
Helsingør Stadion (Helsingør): 2,40
JYSK Park (Silkeborg IF): 2,33
Right to Dream Park (FC Nordsjælland): 2,30
Spillerforeningen kårer sammen med Superligaens 14 anførere hvert år Danmarks Bedste Bane. Jagten på den bedste bane blev skudt i gang fra forårssæsonens start i 2012. Udeholdenes anførere bedømmer efter hver runde kampbanerne. Målet er bedre baner og bedre fodbold.
Bygget på erfaringer fra England, Holland og Australien er målet at forbedre baneforholdene i den bedste danske række og samtidig hædre de klubber og groundsmen, der yder en særlig indsats for at forbedre spillernes betingelser på banen.
Rent praktisk foregår ratingen ved, at udebaneholdenes anførere efter hver kamp sender en SMS med en helhedsbedømmelse af banen fra 1-5; fra elendig til fantastisk. Ved sæsonens afslutning bliver Danmarks Bedste Bane fundet baseret på det bedste gennemsnit.
Ratingen inkluderer alle Superligaens anførere.
Bliv opdateret på det seneste omkring Spillerforeningens aktiviteter og det danske fodbold miljø. Få nyheder og annonceringer af events direkte i din indbakke.