Hvad er den rigtige kontraktlængde? Hvordan er lønniveauerne? Og hvad skal jeg vide om agenter?
Det er nogle af de spørgsmål, der går igen, når vores rådgivere Allan Reese og Thomas Lindrup taler med spillere – eller forældre til spillere – der skal skrive den første kontrakt.
»Det er en jungle at komme ind,« siger 46-årige Thomas, der som chef for spillerrådgivning hos os i Spillerforeningen dagligt rådgiver om stort og småt.
»der er nogle forældre, der kommer lidt i klemme. Fordi de ender med at være mere rådgivere end forældre«
Allan Reese i vores podcast, 'Spiller til Spiller'
Han forstår godt, at spørgsmålene er mange, når man skal skrive sin første kontrakt. For mens man som ung fodboldspiller eller forældre nok kender til selve fodboldspillet, så er kendskabet til branchens mekanismer måske knapt så stort. Og samtidig er din første kontrakt endnu en dag på kontoret for dem, du forhandler med.
Thomas Lindrup
Thomas er chef for spillerrådgivning i Spillerforeningen. Han har været tilknyttet Spillerforeningen siden sit karrierestop i 2009. Thomas er noteret for 238 superligakampe, og i løbet af karrieren spillede han for OB, AGF, FC Nordsjælland og ikke mindst Brøndby IF, hvor han vandt tre mesterskaber og en pokaltitel.
Det styrkeforhold har, som Thomas udtrykker det, karakter af »Davids kamp mod Goliat«. Derfor giver vi dig i den her udsendelse en indflyvning til den verden, du træder ind, når du skal skrive din første kontrakt, og hvad du helt konkret skal være opmærksom på i selve kontrakten.
Flere kontrakter gør ikke nåleøjet større
Der er kommet flere kontrakter i professionel fodbold – både i et dansk og et internationalt perspektiv. Hvor man tidligere gav kontrakter til spillere, man i højere grad var sikker på kunne begå sig på og bidrage til førsteholdet, skriver man nu kontrakter i en væsentligt yngre alder.
»I princippet bliver der skrevet for mange kontrakter«, som Allan, der er vicedirektør i Spillerforeningen, udlægger tendensen i vores udsendelse.
Thomas holder oplæg ved et forældremøde i Kolding i november '22.
Det skal forstås sådan, at det er »betydeligt vanskeligere« at vurdere en spillers potentiale, når han eller hun er 15 kontra 18 år. Derfor er der en tilbøjelighed til, at klubberne tilbyder flere kontrakter for at sikre, at de har papir på de spillere, de har en berettiget tro på, slår igennem.
Det er som udgangspunkt ikke dårligt, at flere ungdomsspillere bliver tilbudt kontrakt. Og at rammerne for vores unge spillere optimeres. Men det er vigtigt at have for øje, at nåleøjet ikke er blevet større. For at du er på kontrakt som ungdomspiller betyder ikke, at du også får én som senior. Langt fra.
Du behøver ikke en agent
Som ung fodboldspiller er du omgivet af interessenter. Din lærer, din træner, din sportschef, dine venner og måske endda din agent for at nævne nogle af dem. Betydningsfulde aktører, der med gode intentioner, men også egne interesser, vil påvirke dig og din vej ind i fodboldverdenen.
Den vigtigste af dem alle er dog dine forældre. Selvom de måske ikke kender fodboldbranchen, har de opbygget en stor livserfaring og kan hjælpe dig med at navigere i en verden, hvor du hurtigt skal blive voksen. Særligt, når de bliver ved at være netop det. Altså dine forældre.
»At være forældre samtidig med, at man også skal rådgive ud i et professionelt felt, som man måske – måske ikke – har super meget forstand på, der er nogle forældre, der kommer lidt i klemme. Fordi de ender med at være mere rådgivere end forældre. Det ser vi af og til, at det giver nogle udfordringer,« siger Allan.
Allan Reese
Allan er vicedirektør i Spillerforeningen. Han har som henholdsvis spillerrådgiver hos os og selvstændig agent rådgivet fodboldspillere siden sit karrierestop i 1999. Han spillede i AGF og Silkeborg IF, hvor han sammenlagt er noteret for 173 superligakampe, og Allan vandt et mesterskab med begge sine klubber.
»Spilleren har mere brug for, at man er forældre end rådgiver i langt de fleste tilfælde. Fordi det der med at være rådgiver, det kan man finde andre steder. Og i mange tilfælde også på et mere professionelt niveau,« understreger vores vicedirektør og mangeårige spillerrådgiver.
Et af de steder er hos en agent. Og mange spillere har med god grund tilknyttet en agent. Men det er situationsbestemt, om behovet er der. Også selvom det er normen, at man som professionel fodboldspiller har en agent.
»Hvis man har skrevet sin første kontrakt som 15-årig, starter på et gymnasium lige om lidt og i øvrigt har skrevet en 3-årig kontrakt, så er der ikke det store behov for at tilknytte en agent, fordi agenten ikke kan hjælpe dig med at gå i skole, træne bedre eller træne mere,« fortæller Allan, der i mere end et årti var selvstændig agent.
Han peger på, at det snarere er hensigtsmæssigt at have en agent, hvis eller når du skal skifte klub.
»Der giver agenten mere værdi for pengene. Fordi agenten er den, der går ud og er opsøgende på markedet og finder nye klubber og dermed også nye kontrakter.«
»Hvis man ikke kan holde udviklingen – og endda forbedre den i den første kontraktperiode – så bliver man siet fra alligevel«
Allan Reese i 'Spiller til Spiller'
En kontrakt gør dig ikke til en bedre fodboldspiller
Vi kan rådgive dig, når du skal skrive kontrakt. Om det er den første eller den sidste. Og vi anbefaler dig at udnytte det. Om ikke andet for at få en second opinion, for din kontrakt er uopsigelig. Så det kan have stor betydning for dig og din karriere, hvad du forpligter dig til.
Selvom kontrakten tager udgangspunkt i DBU’s standardkontrakt, er der noget at forhandle om. Der er måder at beskytte sig selv og samtidig sikre en dynamisk kontrakt, der, hvis kontrakten eksempelvis rækker fra ungdomstiden ind i seniorfodbold, tilpasser sig din situation.
Allan holder oplæg ved vores Entranceseminar på Jysk Park i 2022.
Derfor er din kontrakt vigtig. Men det er ikke kontrakten, der får dig igennem nåleøjet.
»Det er ikke fodboldkontrakten i sig selv, der gør dig til en bedre fodboldspiller. Det kan ikke lade sig gøre. Det er klart, at du får nogle bedre muligheder, et bedre samspil mellem skole og fodbold, og at klubben satser på én. Der er rigtig mange store fordele ved den. Men det er ikke kontrakten i sig selv, der gør dig til en bedre fodboldspiller «
»Og det er en af de faldgruber, der ligger i at være en ung spiller og få et af sine første mål opfyldt; nemlig at få den her kontrakt. Hvis man så tænker, at så er man godt på vej ind på klubbens superligahold om tre år, så tager man grueligt fejl. Hvis man ikke kan holde udviklingen – og endda forbedre den i den første kontraktperiode – så bliver man siet fra alligevel,« fastslår Allan.
Den bedste rådgivning er individuel. Derfor anbefaler vi, at du ringer ind, hvis du har brug for netop det. Men podcasten er ikke desto mindre et godt sted at starte. Her deler Allan og Thomas nemlig flere råd. De kommer blandt andet ind på:
- Udviklingen fra lommepenge og buskort til store kontrakter
- Hvordan du konkret gør din kontrakt dynamisk
- Det, du skal vide om en trainee-kontrakt
- Og en udpensling af, hvorfor du skal forholde dig kritisk over for det, du bliver mødt af
Få gratis kontraktrådgivning
Som medlem af Spillerforening kan du få gratis kontraktrådgivning. Vores rådgivere, der alle er tidlige professionelle fodboldspillere, har et indgående kendskab til branchen. Vi anbefaler, at du tager kontakt til os så tidligt i forløbet. Er kontrakten mere eller mindre forhandlet på plads, tilbyder vi - enten vores rådgivere eller jrusiter - at læse kontrakten igennem, så du ved, hvad du skriver under på. Du finder kontaktoplysninger på vores rådgivere her.