04. 05. 2009

Forskel i skadestyper på kunstgræs og naturgræs

UEFA har undersøgt, hvorvidt træning og kamp på kunstgræs er skyld i flere skader. Den overordnede konklusion er, at kunstgræs ikke er farligere end naturgræs, men at der findes en uligevægt i skadestyperne. Foto © Per KjærbyeI løbet af seks år har professor Jan Ekstrand på vegne af UEFA undersøgt 2.200 skadestilfælde fra i alt tyve klubber i otte lande. Undersøgelsen viser, at de skader, der opstår på hhv. kunstgræs og naturgræs, er sammenlignelige. De to vigtigste konklusioner i undersøgelsen er:

1. Fodbold på kunstgræs er ikke skyld i flere skader end fodbold på naturgræs, men der er visse forskelle i hvilke typer skader, der opstår

2. Overgangen fra kunstgræs til naturgræs og omvendt øger ikke risikoen for skader

Undersøgelsen viser rent faktisk, at chancen for at blive skadet er en smule større på naturgræs. Især risikoen for muskelskader er større på naturgræs.

Men på den anden side er ledbåndsskader mere hyppige på kunstgræs. Dette gælder dog ikke for knæskader, hvor risikoen er lige stor på de to underlag.