23. 11. 2011

Uddannelse og elitesport går hånd i hånd

De seneste år er der sket en markant ændring i især fodboldspillernes holdning til uddannelse. Før i tiden var en fuldtidskontrakt ikke lig med uddannelse ved siden af sporten, men det har ændret sig.”Vi vil gerne tilbyde dig en fuldtidskontrakt, hvad siger du til det?”. Sådan lyder drømmen for mange unge drenge og piger: At leve af at lege med bolden i hallen eller på fodboldbanen og så få penge for det.

Hvis man får det tilbud som 18-årig, kan det være svært at se fornuften i at tage en uddannelse sideløbende med sporten. Sådan var det i hvert fald for nogle år siden, hvor de fleste fodboldspillere, der tidligt fik en fuldtidskontrakt, ikke skænkede uddannelse mange tanker.

I en artikel bragt i Jyllands-Posten mandag den 21. november bliver der sat fokus på, hvordan den ”tabte generation” skal komme tilbage på sporet. Ifølge en rundspørge, som Jyllands-Posten tidligere på efteråret lavede blandt Superligaklubberne, er 90-100 % af ungdomsspillerne i gang med en ungdomsuddannelse. Det er en markant stigning i forhold til for nogle år siden, og det kan STUDY4PLAYER mærke. Det er nemlig især fodboldspillerne på 27 år og opefter, der har brug for hjælp til at få taget deres ungdomsuddannelse.

Der er et efterslæb af unge mennesker, som aldrig er kommet i gang med en ungdomsuddannelse. Jeg møder dem i alle klubber, som jeg kommer i, og så forsøger jeg at hjælpe dem videre,” siger Jens Franck, uddannelsesrådgiver i STUDY4PLAYER.

Der er dog forskel på håndboldspillere og fodboldspillere i forhold til hvor mange, der har en uddannelse. Håndboldspillerne har nemlig ikke været begunstiget med de samme høje lønninger som fodboldspillerne, og derfor er der flere håndboldspillere, der har taget en uddannelse ved siden af sporten.

Klubberne i Superligaen meddeler, at næsten alle deres ungdomsspillere er i gang med en uddannelse. Det gør STUDY4PLAYERs forudsætninger bedre for at hjælpe spillerne i gang med en egentlig uddannelse, som spillerne kan bruge, når sportskarrieren engang er slut.

Direktør i STUDY4PLAYER, Rasmus Haagensen, mener, at elitesporten har en pligt til at få udøverne uddannet: ”Vi kan ikke som elitesport og et ansvarligt element i samfundet tåle, at det er sporten, der gør, at de ikke færdiggør deres studie.

STUDY4PLAYER hjælper elitesportsudøvere i gang med en uddannelse, samtidig med at de dyrker deres sport. Ud over uddannelse kan Spillerforeningen via projektet JOB4PLAYER hjælpe med virksomhedspraktik og generel kontakt til virksomheder for de spillere, der gerne vil lette overgangen fra sportsudøver til et job i det civile.

Kilde: JyllandsPosten

Kilde: JyllandsPosten