28. 09. 2012

Matchfixing: FIFPro imod løgnedetektortest

FIFPro er stærkt imod den bulgarske klub Lokomotiv Plovdivs beslutning om at sende sine spillere og trænere i løgnedetektor efter mistanke om matchfixing. Løgnedetektorer er ganske enkelt for usikre, lyder det.FIFPro er stærkt bekymrede over udsigten til, at den bulgarske fodboldklub Lokomotiv Plovdivs spillere og trænerstab skal en tur i løgnedetektor.

- Vi har nogle yderst kritiske bemærkninger hvad det angår. At benytte løgnedetektorer er slet ikke den rigtige fremgangsmåde, siger FIFPros advokat, Wil van Megen.

Forrige lørdag tabte Lokomotiv Plovdiv for første gang i sæsonen. Et nederlag på 0-1 til Botev Vratsa, der ligger helt i bunden af tabellen, som med det samme skabte rygter og bekymringer om aftalt spil.

Det overraskende nederlag fik med det samme klubbens ejer, Veselin Mareshki, til at beordre spillerne og trænerne til at tage en løgnedetektortest.

- Man kan ikke vinde hver gang, men dette nederlag virker meget underligt, sagde Mareshki til de lokale medier.

Van Megen har ikke meget tiltro til nøjagtigheden af løgnedetektortests og begrunder det med, at en lang række eksperter har kritiseret brugen af løgnedetektorer:

- Eksperter er ikke overbeviste om, at dette er det bedste redskab til at vurdere, hvorvidt en person taler sandt eller lyver. De siger, at man kan snyde eller blive påvirket under testen, således at testresultaterne manipuleres og giver forkerte resultater. Løgnedetektorer er ganske enkelt for usikre, understreger Wil van Megen.

Samtidig stiller van Megen spørgsmålstegn ved legitimiteten ved at benytte sig af løgnedetektortests:

- Hvis man absolut skal bruge dette instrument, bør det være som forsvar og ikke af anklageren. Resultatet af en løgnedetektortest bør kun bruges som supplerende bevis – ikke som eneste bevis, siger van Megen.

Den bulgarske Spillerforening, ABF, er klar over sagen men siger, at det endnu ikke er sikkert, at løgnedetektortesten vil blive taget i brug.

- Vi er løbende i kontakt med spillerne fra Lokomotiv Plovdiv, og vi er blevet forsikret om, at de ikke bliver tvunget til at tage en løgnedetektortest. Spillerne overvejer at tage testen for at rense deres navne, men så vidt vi ved, har hverken spillere og trænere endnu besluttet, om de vil tage testen eller ej, lyder det fra ABF.

FIFPro ønsker at gøre det helt klart, at man er imod enhver form for manipulation i professionel fodbold. Man understreger samtidig, at det oftest er spillerne, der er ofrene i matchfixing. Professionelle fodboldspillere kan blive involveret, men det starter aldrig med spillerne. Derfor bør man ikke blot kigge fodboldspillerne i sømmene, hvis man vil matchfixing til livs.FIFPro er stærkt bekymrede over udsigten til, at den bulgarske fodboldklub Lokomotiv Plovdivs spillere og trænerstab skal en tur i løgnedetektor.