15. 03. 2012

Video: Vold og chikane mod fodboldspillere

FIFPro præsenterede den 7. februar det første eksemplar af FIFPro Black Book Eastern Europe. Bogen afdækker bl.a. omfanget af vold mod spillere og matchfixing i lande som Grækenland og Rusland. Nu følger en chokerende video som dokumentation.

Indholdet i FIFPro Black Book Eastern Europe er baseret på interviews med i alt 3.357 spillere i 12 østeuropæiske lande, der tegner et dystert billede af livet som fodboldspiller hos vores østeuropæiske naboer.

Nedenstående video illustrerer nogle af de ekstreme situationer, som fodboldspillere og i nogle tilfælde deres familier i visse lande kan komme ud for.

Videoen viser bl.a., hvordan fans af den græske klub AEK Athen angriber modstanderholdets familie og venner fra Atromitos under en pokalfinale. I sidste ende invaderer AEK Athens fans banen med regulær slåskamp til følge. Men det er langt fra kun i Grækenland, at der opleves problemer.

Også i Rusland er spillerne genstand for chikane, bl.a. i form af racisme. Brasilianske Roberto Carlos, der spillede i den russiske klub Anzhi, forlod banen under en kamp, efter at fans kastede bananskræller efter ham i løbet af kampen. Ligeledes viser klip fra Rumænien spillere, som overfaldes af fans og rammes af kasteskyts i form af fyrværkeri.

Kasteskyts, politivold, trusler og chikane fra såvel klubber som fans, er desværre vilkårene for mange spillere i de 12 østeuropæiske lande, som FIFPro har baseret deres rapport på. Videoen er med til at understrege, at vejen til at forbedre fodboldspilleres vilkår, fortsat er lang og sej.

Se den her:

Se den her: