06. 10. 2014

Brug hovedet: Malene Dalgaards nye hverdag

Malene Dalgaard er en af de elitesportsudøvere, som har oplevet en hovedskades voldsomme konsekvenser. Hendes hverdag er nemlig vendt fuldstændig op og ned. Derfor opfordrer hun andre udøvere til at tænke sig om, når skaden sker. Til at bruge hovedet.

Håndbold Spiller Foreningens magasin, Spillernyt, har mødt Malene Dalgaard i hendes sommerhus på Sjælland. Formålet med mødet var at snakke om de hjernerystelser, den tidligere FC Midtjylland- og Ringkøbing Håndbold-spiller har pådraget sig og ikke mindst de store konsekvenser, hjernerystelserne har haft for hendes liv.

- En hovedskade er på mange måder anderledes end traditionelle skader, da en hovedskade kan have konsekvenser langt ud over det sportslige, som den tidligere venstrefløj forklarer i interviewet.

For Malene Dalgaard har konsekvenserne været, at hun er blevet afskåret fra flere af sine faste holdepunkter. Der er for meget larm i håndboldhallen, mens studiet selvsagt er begrænset af hendes manglende evne til at kunne udholde læsningen.

- Er du skadet i din fod, kan du stadig følge studiet. Men med hjernerystelsen kan jeg heller ikke deltage der. Mange spørger mig, hvad jeg egentlig får min tid til at gå med, og jeg må sige ingenting. Jeg læser ikke, jeg har ikke studiet, jeg har ikke håndbolden, jeg er ikke ret meget ude i hallen – det kan jeg ikke. Jeg hviler meget og går en lille tur og kommer hjem og hviler igen. Det har vendt op og ned på min hverdag.

Derfor er Malene Dalgaard også klar i mælet, når talen falder på hovedskader.

- Jeg kan kun appellere til, at man tør sige fra, når man ikke er parat. Men jeg håber også at sundhedssektorerne rundt omkring også tager deres ansvar, og virkelig spørger ind, fordi det er svært som spiller at sige fra. Hvis man ikke er ærlig omkring sig selv, og hvorvidt man er helt frisk, så er der ikke andre, der kan sige fra. Det er absolut et fokuspunkt, at det skal være fair at sige, jeg tør ikke, jeg prøver igen om en uge, og ser, om det er bedre.

- Vent hellere to uger med at gå i gang igen i stedet for at starte for tidligt. Man skal bare ud og slappe af indtil man kender skadens omfang. Hovedet skal man bruge resten af sit liv, slutter hun.

Læs hele Spillernyts interview med Malene Dalgaard her.

Tilbage