13. 10. 2014

Carlos Shiralipour: Kunsten at skabe en ny drøm

Fuldtidskontrakten med Viborg FF blev ikke forlænget. Dermed bristede drømmen om en professionel fodboldkarriere, før den for alvor var begyndt. Hvad så nu?

Denne artikel er fra Indersiden 14-3. Læs artiklen som pdf her.

AF MICHAEL HEHR

Det var det simple, men på samme tid skræmmende spørgsmål, som Carlos Shiralipour var efterladt med i sommeren 2013. Selvom dåbsattesten afslørede, at Carlos blot var 21 år, var fodboldkarrieren allerede slut. To på hinanden følgende korsbånds- og ledbåndsskader i samme knæ betød, at drømmen om en lovende professionel fodboldkarriere kollapsede.

- Det var en tom følelse. Jeg kunne godt se, hvad klokken havde slået, da klubben meddelte, at de ikke ville forlænge min kontrakt. Det var sindssygt hårdt at få at vide, at klubben ikke længere troede på mig på grund af min fysiske tilstand efter to slemme knæskader i træk, beskriver Carlos.

Det er et år siden, at Carlos blev frarøvet sin drøm. Siden er der sket meget for den nu 22-årige pensionerede fodboldspiller. Da drømmen bristede, og Carlos mentalt, som han selv udtrykker det, var nede at skrabe bunden, stod han overfor et valg. Han kunne enten fokusere på det negative eller det positive. Han valgte det sidste.  

- Jeg valgte at fokusere min energi på det positive, selvom det var forfærdeligt, at jeg ikke kunne udleve min drøm om at gøre fodbolden til min levevej. Men det må være helbredet, der kommer i første række. Så jeg satte mig ned, tænkte over tingene og indså, at jeg måtte skabe en ny levevej, fortæller han og uddyber:

- Man kan ikke undgå at komme ned i kulkælderen som konsekvens af, at man på grund af skader må kvitte sin sport. Man er nødt til at fokusere på sine muligheder og reflektere over, hvad man gerne vil fremadrettet. Derfor satte jeg mig et nyt mål og skabte en ny drøm om en anden levevej end fodbolden.

Pilot eller læge
Carlos har aldrig været bange for at drømme stort og sætte sig store mål. Fra barnsben drømte han, som så mange andre, om livet som fodboldspiller. Da det ikke kunne lade sig gøre, var det på ny kun fantasien, der satte grænser. Og ambitionerne var ikke blevet mindre med tiden. 

- Jeg ville enten være pilot eller læge. Jeg var både fascineret af tanken om at kunne flyve og af, hvordan kroppens system hænger sammen. Det endte med at blive adgangen til medicinstudiet, jeg satte som mål, forklarer han.

Der var ellers ikke meget, der talte for, at Carlos skulle have en realistisk chance for at blive optaget på medicinstudiet. I gymnasietiden stjal fodbolden ofte fokus fra skolen, og det betød, at Carlos blot hev en, som han selv udtrykker det, middelmådig studentereksamen i hus. Med andre ord var vejen ikke just banet for optagelsen på et af de studier, som kræver et højt gennemsnit. Af samme årsag anbefalede Jens Franck, der er uddannelsesrådgiver hos Study4player, også Carlos til at finde et alternativ, da de to mødtes i forbindelse med et klubbesøg i Viborg.

- Han var fast besluttet på, at det skulle være én af de to uddannelser. Jeg kan huske, at jeg fortalte ham, at det nok var en god idé at finde et mere realistisk alternativ også. Jeg mener pilot eller læge. Hvorfor ikke også astronaut nu vi var i gang?, husker Jens Franck med et smil på læben.

Men Carlos var fast besluttet på, hvilken retning han ville.

- Jeg fandt ud af, at de på medicinstudiet i Aarhus på kvote to kun fokuserer på gennemsnittet i fem fag. De fem fag har jeg siden genlæst på VUC som suppleringsfag. Jeg vidste, at jeg i de fem fag skulle have topkarakterer, og det betød, at jeg satte mig selv under et stort pres. Jeg vidste, før jeg gik ind til de sidste fire eksaminer, at jeg skulle have tre 12-taller og et 10-tal. Ellers kunne jeg ikke komme ind.

Lykkeligvis for Carlos lykkedes det. Med et snit på 10,9 blev det tidligere Viborg-talent optaget på drømmestudiet, medicin, hvor han havde opstart i begyndelse af september. Og så måtte Study4players uddannelsesrådgiver gribe telefonen.

- Da jeg fandt ud af, at han var kommet ind, tænkte jeg ”det var lige godt satans”. Tænk, at han var kommet ind. Det var godt gået, så jeg ringende og ønskede ham tillykke. Vi fik en god snak og et godt grin, fortæller Jens Franck.

For Carlos betød optagelsen på studiet, at han havde fået adgang til drømmestudiet.

- Du kan godt kalde medicinstudiet for mit drømmestudiet, for jeg synes, det er vildt fascinerende at studere kroppens system og opnå viden herom, fordi det i sidste ende giver mulighed for at kunne hjælpe andre mennesker. Det er, for mig, utroligt meningsfuldt. Så i stedet for at se medicinstudiet som en lang og tung vej, ser jeg studietiden som en mulighed for at opnå mere viden, som jeg siden kan bruge til at hjælpe andre mennesker. Det er enormt motiverende, forklarer han.

Og fodboldkarrieren har uden tvivl givet ham værktøjer til at opnå sine mål.

- Jeg har kunnet bruge mange aspekter fra fodbolden i min måde at leve på. Det med først at sætte sig et mål, så dedikere al sin tid og kraft til vejen mod målet for til sidst at lykkes og få sin belønning. Det har jeg taget med fra min fodboldkarriere, og det har hjulpet mig med at komme videre, forklarer Carlos og tilføjer:

- Jeg har hele tiden forsøgt at være positiv, og jeg har hele vejen igennem troet på mig selv. Troet på, at jeg havde evnerne, og at jeg sagtens ville kunne toppræstere, når det virkelig gjaldt. Derfra har opskriften heddet benhårdt arbejde. Det er det, der har fået mig i mål.

Tid til forberedelse
Carlos Shiralipour tilhører kategorien af fodboldspillere, der grundet skader er blevet tvunget til at finde sig en ny profession før tid. Men den tid kommer til alle professionelle fodboldspillere før eller siden. Karrieren har nemlig en stakket frist. Derfor mener Carlos også, at man i god tid bør overveje, hvad man vil, når den professionelle fodboldkarriere slutter.

- Jeg mener, at man bør overveje sine muligheder og reflektere over, hvad man gerne vil. For lige meget, hvad der sker, så skal man finde sig en ny beskæftigelse. Fodboldkarrieren varer ikke for evigt. Det ved vi alle. Derfor bør man finde en ny drøm og sætte sig nye mål, som kan motivere én fremadrettet.

Men nye og store drømme kræver dedikation. Ifølge Carlos er opskriften hård, men enkel:

- Hvis du har den rette indstilling og arbejder benhårdt for din drøm, så skal det nok lykkes i sidste ende lige meget hvilket fag, du beskæftiger dig med, slutter han.Denne artikel er fra Indersiden 14-3. Læs artiklen som pdf her.

Tilbage