23. 10. 2014

Mere end bare 90 minutter

Flere og flere fodboldspillere nøjes ikke med at spille de 90 minutter i weekendens kamp. Både før og efter en kamp er der meget arbejde at gøre.

Denne artikel er fra Indersiden 14-3. Læs artiklen som pdf her.


AF DAN HIRSCH SØRENSEN

Han var i foråret en af de bedste historier i Superligaen. Og historien bag Rasmus Thelanders The Double-sæson med AaB er også historien om en ung forsvarsspiller, der ikke bare nøjes med at møde op til de ugentlige træninger og kampe. For forsvarsspilleren fylder fodbold rigtig meget. Så meget at han laver fodboldlektier derhjemme. Rasmus Thelander indgik i foråret et samarbejde med et selskab, eye4TALENT, der fodrer ham med data om egne præstationer samt om de modstandere, han står over for.

- Det har været et rigtig godt værktøj for mig. Jeg har fået et program, hvor jeg kan analysere mine egne aktioner i en kamp. Og det er altid nyttig og brugbar viden, der kommer ud af at se videoklip med mine egne aktioner. Jeg er fri for at se hele kampen igennem og kan altså nøjes med egne aktioner. Det er kun til at blive klogere af. Naturligvis har jeg selv en ret god fornemmelse af, om jeg har spillet en god eller en dårlig kamp. Men selv om jeg føler, at jeg er god til at kigge mig selv i spejlet, kan der være ting, jeg har overset. Derfor er de der data og videoklip en ret god hjælp, understreger Rasmus Thelander.

Han mener, at det er den mest naturlige ting i verden at gense egne aktioner. Kun på den måde kan man få rettet op på dårlige vaner eller fejl.

- Jeg fokuserer i min efterbearbejdelse af en kamp klart mest på egne fejl og på, hvad jeg kan tage fat i for at udvikle mig som fodboldspiller. Ind imellem kigger jeg også klip igennem med den modstander, som jeg skal op imod. Hvis statistikkerne viser, at han ni ud af ti gange går venstreom, er det måske værd at lytte til. Men det med at bruge statistikker på modstanderne fylder nu ikke så meget. Hver kamp er en ny kamp, og selvfølgelig skal jeg læse situationerne i den konkrete kamp og ikke stole for meget på tal, som jeg har fået udleveret, fortæller Rasmus Thelander.

Tager fodbolden til et nyt step
Brøndbys cheftræner Thomas Frank er også en af de trænere, der i dag gør flittigt brug af data, statistikker og videoklip som gode arbejdsredskaber. Brøndby bruger et system fra Amisco. Og her kan Thomas Frank bl.a. få teknologisk hjælp, når han skal kortlægge og analysere egne spilleres præstationer.

- Jeg tror meget på det med data og statistikker og analyser. Det er helt klart kommet for at blive i fodboldens verden.  Det er en trend. Det er super fedt, at vi trænere har den slags hjælp i dag. Og jeg synes kun, det er helt fantastisk, når spillerne på eget initiativ begynder at anvende de metoder til at blive bedre til at udøve deres erhverv.  De her metoder tager fodbolden til et nyt step, og jeg kan godt lide spillere, der gerne vil dygtiggøre sig og være reflekterende personer. Det er vigtigt at evaluere egne præstationer, og når man får det sort på hvidt, er der ikke så meget at komme efter, siger Thomas Frank.

Thomas Frank udleverer altid dvd’er fra kampene til spillerne. Og han sætter pris på, at de er villige til at ”læse videre” derhjemme.

- Men det er klart, at videomateriale og statistikker ikke gør det alene. Spillerne skal også være tænkende væsener og tage egne initiativer på banen. Som fodboldspiller skal man kunne læse spillet og modstanderen og bruge sin intuition. For hver kamp er en ny kamp. Hver situation er en ny situation. Men i dag, hvor alle hold i eksempelvis Superligaen er så jævnbyrdige, kan ordentlig forberedelse være forskellen mellem succes og fiasko. Det er de små ting, der kan flytte de tre points over i din lejr. For mig er det i øvrigt meget vigtigt, at hjemmearbejde for spillerne foregår i samarbejde med trænerne, så vi snakker samme sprog og er helt på bølgelængde og enige om, hvilken retning vi skal gå, understreger Thomas Frank.

Denne artikel er fra Indersiden 14-3. Læs artiklen som pdf her.

Tilbage