21. 10. 2014

Skal fodboldspillere sige undskyld?

To af dansk fodbolds hårde hunde mener, der er alt for meget krammeri blandt danske spillere. Det gider de ikke se på.

Denne artikel er fra Indersiden 14-3. Læs artiklen som pdf her.

AF DAN HIRSCH SØRENSEN

Da FC Midtjyllands anfører Kristian Bach Bak i starten af den nye Superliga-sæson blev skadet i en kamp i Telia Parken mod FC København, skete det, da FCK-målmanden Stephan Andersen røg ud af sit mål og væltede ind i FCM-anføreren, der fik et straffespark, men også et beskadiget knæ ud af situationen. Episoden kostede FC Midtjyllands anfører en pause på seks uger som følge af et overrevet ledbånd i knæet. I første omgang havde han frygtet, at det var korsbåndet, der var noget galt med. Nogle dage efter var Kristian Bach Bak ude på FCM’s hjemmeside og fortælle, at han ikke havde fået en undskyldning af Stephan Andersen. Hvilket undrede ham.

- Jeg er også selv en spiller, der går til den, og jeg bebrejder ikke Stephan Andersen for tacklingen, men det undrer mig, at han slet ikke på noget tidspunkt kommer hen til mig. Det er en mærkelig opførelse, men som han selv siger, så mener han, at det er mig selv, der søger kontakten, siger Kristian Bach Bak til hjemmesiden.

Men spørgsmålet er, om eller hvornår spillere skal sige undskyld til hinanden. Står det til et par af dansk fodbolds hardhittere, er der ingen grund til at være for rundhåndet med undskyldningerne. Brian Steen Nielsen og Stig Tøfting, der udgjorde en hård midtbane på bl.a. det danske landshold, savner mere hårdhed i dansk fodbold.

- Jeg synes ikke, man skal ringe til hinanden bagefter en kamp og sige undskyld. Folk skader ikke hinanden med vilje, og det er en kontaktsport og en del af spillet, at der kommer skader. Selvfølgelig ved man godt selv, hvis man er gået langt, langt over stregen. Hvis man brækker et ben på en spiller, siger man vel undskyld i situationen. Men stadigvæk vil jeg vove den påstand, at man ikke gør det med vilje. Folk må naturligvis selv om, hvad de vil, men jeg ville ikke ringe rundt og sige undskyld. Jeg ville heller ikke forvente at blive ringet op, hvis der er én, der har skadet mig. Vi er konkurrenter først og fremmest. Det er alt for romantisk at snakke om, at vi alle sammen er kolleger, siger Stig Tøfting.

Samme indstilling deler Brian Steen Nielsen.

- Der er for mange, der er for søde og rare. Det kan godt irritere mig. Jeg vil sige, at der er mange, der ikke får den succes, de kunne have fået, fordi de er for søde. Fodbold er en hård branche, og det kræver hårdhed at komme til tops. Det hæmmer nogen, hvis de skal tænke på at sige undskyld hele tiden. Få nu det væk. Dog vil jeg sige om en spiller som Kristian Bak, at han godt kan finde ud af balancen. Han kan godt sige undskyld og gå til stålet to sekunder efter, understreger Brian Steen Nielsen.

Svært at dræbe én, man krammer

Stig Tøfting savner ind imellem, at der virkelig er noget på spil i de danske kampe.
 
- Spillerne mødes inden kampen inde på banen og tager om hinanden, og hvad ved jeg. Der bliver ind imellem lidt for meget kammerateri over det i Superligaen. For meget krammeri. Alle kender hinanden og er så gode venner. Det sætter sit præg på kampene. Der må godt komme lidt mere Atletico Madrid over det. Her har man virkelig på fornemmelsen, at det er liv eller død hver eneste gang, siger Stig Tøfting.

Brian Steen Nielsen mener også, det kan være et problem, at spillerne i Danmark kender hinanden for godt. Mange kan ikke skille tingene fra hinanden, når kampen fløjtes op.

- Mange af dem, man spiller imod, kender man rigtig godt. Sådan var det også, da jeg spillede. Men venskabet må man dyrke efter kampen. Under kampen er man fjender, og så kan man ikke tage venskabelige hensyn. Det skal pilles fra folk på et tidligt tidspunkt. Det er der nogen, der skal lære de unge spillere. Jeg syntes for eksempel, det var fantastisk at gå hårdt til en spiller som Carsten Hemmingsen og modsat, at han gik hårdt til mig. Bagefter kunne vi grine sammen, og måske sagde den ene, at han nu havde to gange til gode i bogen næste gang, vi mødtes. Det er sådan, det skal være. Jeg undrer mig også over, at alle skal være bedste venner og kramme hinanden før kampene. Det skal man lade være med, for der er alt for meget af det bløde før kampene. Hav nu fokus på kampen i stedet for, for ham, du står og krammer, kan jo være ham, du skal dræbe for at vinde kampen. Det sociale hører til efter kampen, når krigen er overstået.  Hvis du har stået og krammet med en før kampen, er spørgsmålet jo, om det ikke koster et par procenter i den tackling eller duel, du ryger ind i. Jeg siger ikke, at det handler om, at man skal være et modbydeligt eller dårligt menneske. Men en tabt duel gør måske forskellen på sejr og nederlag. Og det er i virkeligheden de små detaljer i fodbold, der afgør kampene. I sidste ende får det store konsekvenser for mange mennesker. Man skal se det store billede. Jeg synes, at fodboldspillere skal have fokus på at vinde kampe og vise, at de vil ofre alt for det. Hvis der er for meget kammerateri og krammeri, kan det koste dyrt i sidste ende, når det hele skal afgøres, siger Brian Steen Nielsen.

- Nå ja, om man så skal sige undskyld? Det må selvfølgelig være op til den enkelte. Der kan naturligvis være episoder, hvor det kan være på sin plads. Men helt overordnet synes jeg ikke, man skal rende rundt og sige undskyld. Hvad der sker i kampens hede, det bliver inde på banen, understreger Brian Steen Nielsen. Denne artikel er fra Indersiden 14-3. Læs artiklen som pdf her.

Tilbage