04. 08. 2015

Del 2/3: Rosenhøj BK: Talentfabrikken fra Vestegnen

Uhensigtsmæssige FIFA-regler er årsagen til, at der dukker talentspejdere op, når Rosenhøjs U-8 hold spiller kamp. Reglerne ødelægger talentarbejdet i de små klubber, samtidigt med at de gør dem fattigere. Det mener Rosenhøjs tidl. formand.

Da FCK og Brøndby i midten og slutningen af 1990´erne begyndte at vise interesse for talentfabrikken Rosenhøj, var daværende formand, Steen Jørgensen, og den øvrige bestyrelse på det rene med, at det var umuligt at holde fast i de største talenter.

Når Steen Jørgensen i dag ser, hvor langt Daniel Agger, Michael Krohn-Dehli, Martin Spelmann, Kasper Lorentzen, Danny Olsen, Kenni Olsen, Kim Kristensen, Henrik Kildentoft og flere er nået, er han stolt og glad på deres vegne. Men han løfter alligevel en advarende pegefinger, når han bliver spurgt om, hvordan det er at miste så mange af klubbens ungdomsspillere.

- Mange af vores drenge har profiteret af at skifte klub. Herom hersker ingen tvivl. Men vi har også haft talentfulde drenge, som ikke kunne stå for presset efter et klubskifte. Dem hører vi bare aldrig om.

Set med Steen Jørgensen øjne, havde det for de drenge været bedre, hvis de var blevet i Rosenhøj.

- I Rosenhøj var de stjernen på holdet, den der havde bolden mest, og den som de andre så op til. I deres nye klubber fik de ikke den samme status. Her endte de med at være én blandt mange. Reduceret til boldflytter.

Talentjagt på U-8-spillere

Ifølge Steen Jørgensen var det ikke kun drengene, der kom i klemme, når de ikke slog til i deres nye klub. Også Rosenhøj stod tilbage som taber i dette spil.

- Ingen af de her drenge vendte hjem til Rosenhøj, da der ikke var plads til dem på eliteholdet i de store klubber. For nogle af dem var nederlaget så stort, at de helt holdt helt op med at spille fodbold. I mine øjne er det udtryk for talentspild og en uklædelig ”brug-og-smid-væk-kultur”, som ikke tager hensyn til den enkelte.

Steen Jørgensens understreger, at han ikke er ude på at rette en sønderlemmende kritik mod de store klubbers ”fiskeri”. Han fremhæver, at Rosenhøj i mange år har haft et godt samarbejde med FCK´s og Brøndbys stab af talentspejdere, der altid har henvendt sig til Rosenhøj, før de tog kontakt til en spiller og hans forældre. Dét, der bekymrer ham, er den stigende underskov af selvstændige og uregerlige ”scouts”, som opsøger talenterne tidligt og uden om klubben.

- I dag er der jævnligt ”scouts” ude at kigge på vores helt små drenge. Helt ned til U-8, fortæller Steen Jørgensen, der ikke tror på, at man på det tidspunkt kan forudse, hvordan et barn i den alder vil udvikle sig fodboldmæssigt.

FIFA-regler skaber problemer

Ifølge Steen Jørgensen er det FIFAs regel om, at de bedste klubber skal have mindst otte ”home grown” spillere, altså spillere udviklet i Danmark, der er forklaringen på de store klubbers interesse for de helt unge spillere.

- Reglen er lavet for at støtte det talentarbejde, der nationalt foregår ude i de enkelte klubber. Så langt, så godt. Problemet er bare, at modellen tilskynder klubber som Brøndby og FCK til at hente talentfulde drenge så tidligt som muligt. På den måde mister vi vores talenter tidligere, end vi gjorde før.

For at gøre ondt værre, så rammes Rosenhøj yderligere af en anden FIFA-regel, der siger, at en klub som Rosenhøj kun har krav på trænings-/uddannelseskompensation og transferpenge ved videresalg, hvis spilleren har spillet i klubben fra og med sæsonen, han fylder 12 år.

- Som reglerne er i dag, så har vi ikke krav på transferpenge, hvis vores drenge har skiftet klub, inden de er fyldt 12 år og senere kommer til udlandet. Hvis tendensen med at ”fiske” spillerne så tidligt som muligt fortsætter, kan en klub som Rosenhøj godt vinke farvel til transferpenge i fremtiden, siger Steen Jørgensen og henviser til Daniel Agger, Michael Krohn-Dehli og Kim Christensen, som Rosenhøj samlet har fået små 600.000 kroner for.

- Udover at være en anerkendelse af vores flotte talentarbejde, så er det penge, der er faldet på et tørt sted. Og som er kommet en masse drenge til gode i Rosenhøj.

Læs del 1 her

Læs del 3 her

Tilbage

SENESTE NYT

15.07.2022

74: Lukas skiftede til Sassuolo som 16-årig

LÆS MERE
11.07.2022

73: Mortens vej til landsholdsudtagelsen, han helst er fri for at tale om

LÆS MERE
07.07.2022

72: Signe ved, hvor langt der er fra Hjørring til Paris

LÆS MERE
05.07.2022

Vi har tjekket mange kontrakter. Skal vi også tjekke din?

LÆS MERE
01.07.2022

71: »Jeg skulle bare på Herrelandsholdet, da jeg var lille«

LÆS MERE
23.06.2022

70: På et klubbesøg fandt Allan og Patrick ud af, at den var helt gal i Jammerbugt FC

LÆS MERE