27. 07. 2015

Martin Thomsen: Det blev min tur

Sidste år startede han inde i Hobros Superligadebut mod OB. I år så han til fra sofaen, da Hobro igen indledte sæsonen mod OB. For Martin Thomsen er deltid i Hobro nemlig blevet til fuldtid i Silkeborg. Det er blevet hans tur.

Foto © Silkeborg IF

Den 18. juli 2014 indledte Hobro IK deres første Superligasæson nogensinde på Tre-For Park i Odense. Martin Thomsen var en af de 11 udvalgte til startopstillingen. Hobro vandt kampen 2-1 på to mål af Mads Hvilsom, og en historisk Superligasæson for den lille klub ved Mariager Fjord tog sin begyndelse.

Et år og en dag senere, den 19. juli 2015, var Hobro tilbage på Tre-For Park i Odense, hvor en ny Superligasæson blev fløjtet i gang for den lille klub. Denne gang var det dog uden Martin Thomsen, der hverken var i startopstillingen eller på holdkortet.

- Vi kunne ikke blive enige om tingene, Jens Hammer og jeg. Og så er fodboldverden sådan, at kan man ikke det, må man se, hvad der ellers er. Der er ikke nogen bad feelings – det er bare sådan, det er, fortæller Martin Thomsen om forhandlingerne, der strakte sig over en periode på 10 uger.

Forhandlingerne løb ud i sandet, Martin Thomsen besøgte Silkeborg og kort tid efter havde ”Super Mardo” og Silkeborg papir på hinanden for de kommende to år. Derfor så han kampen hjemme i stuen.

- Det var da lidt specielt at sidde foran fjernsynet, når nu man har spillet stort set samtlige kampe for Hobro de seneste to sæsoner, fortæller den 32-årige Silkeborg-spiller om oplevelsen.

Og det må have været specielt. For Martin Thomsen startede inde i samtlige af Hobros kampe i 2014/15-sæsonen og var et bærende element sæsonen igennem. Derfor kom beslutningen om at skifte også bag på holdkammeraterne og ikke mindst Martin selv, der oplevede et tomrum i tiden efter beslutningen.

- Jeg havde en periode, efter vi havde spillet den sidste kamp i Parken, hvor jeg tænkte; var det nu det rigtige? Det, tænker jeg, er helt naturligt, at der opstår et lille tomrum bagefter, fortæller Martin Thomsen, før han fortsætter sin refleksion:

- Nu havde jeg brugt et helt fodboldliv på at komme i Superligaen, jeg var der endelig, og så valgte jeg det selv fra i en klub, som jeg godt kunne lide at repræsentere.

- Min tur
Men det var nu for Martin Thomsen. Det var blevet hans tur. Og selvom det var specielt at se kampen mellem OB og Hobro foran tv’et, bekræftede det ham også i, at han havde truffet den rigtige beslutning.

- Jeg fik bekræftet min mavefornemmelse, for da jeg sad foran fjernsynet, var det med en følelse af, at jeg havde truffet den rigtige beslutning. Nu er det Silkeborg, hvor jeg forhåbentlig skal være med til en optur mere. Og det var jeg glad for. At det var den følelse, jeg havde, fortæller Martin Thomsen, som i øvrigt håbede, at Hobro ville vinde kampen mod de stribede fra Odense.

- Jeg har virkelig nydt at være i Hobro, og det har været en fin hverdag, men det blev måske min tur til at prøve det her fuldtidsliv, som man som fodboldspiller altid drømmer om at leve. Jeg nåede lige at snuse til det i mine ungdomsår i Viborg, men jeg føler, at det først er nu her, jeg sådan rigtigt prøver det af.

Og selvom Martin Thomsen insisterer på, at livet som deltidsprofessionel i Hobro var godt, så er han heller ikke bleg for at give et indblik i de kontraster, der kan være mellem deltid og fuldtid.

- Kampen, hvor vi slår FCK i Parken 3-0, er egentlig et meget godt billede på forskellen. Jeg tror, jeg var hjemme klokken 03:00 eller 03:30. Men derfor skulle mine elever alligevel undervises næste dag klokken 07:50. Det er en noget andet hverdag, nu hvor det kun er fodbolden og familielivet, der skal prioriteres.

- Det skal ikke være et tuderi, for jeg føler, at jeg havde en god hverdag i Hobro, men det er klart, at det er anderledes at være på en fuldtidskontrakt, tilføjer han.

Hvad så med det hele menneske?
Det, der særligt bliver anderledes for Martin Thomsen, er afskeden med lærerjobbet. Da Martin spillede i Hobro, underviste han typisk mandag, tirsdag og onsdag. Det skal han af gode grunde ikke længere. Og det er godt for den rutinerede fodboldspillers fysisk.

- Det er en god investering i fremtiden, synes jeg. Jeg er kommet til et træningsmiljø, hvor der lige gøres lidt ekstra. Skiftet skulle gerne være medvirkende til, at jeg bliver lidt mere trimmet, kommer i bedre form og får restitueret bedre, som forhåbentlig kan forlænge karrieren, fortæller Martin Thomsen, som gerne vil spille en håndfuld år endnu.

Men hvad så med det hele menneske, fristes man til at spørge. Det hele menneske er som bekendt i fokus i Hobro, og Martin Thomsen har tidligere givet udtryk for, at han er fortaler for den tankegang. Kan man det i et fuldtidssetup?

- Den tankegang og måde at drive en fodboldklub på er noget af det, der er positivt ved Hobro. De klare ulemper er eksempelvis restitution, men de klare fordele ved ”Hobro-livet” er, at man har noget andet at tale om end fodbold, forklarer Martin og fortsætter:

- Man fokuserer på det positive, der hvor man er. Det gjorde jeg i Hobro, og det vil jeg også gøre i Silkeborg. Nu får jeg tid til at være noget mere sammen med familien og kan gå op i nogle andre ting. Det kan være golf eller andre småting. Jeg tror stadigvæk på, at det er vigtigt at have noget andet ved siden af fodbolden. Fodbold skal være en glæde, og det er også noget af det, jeg vil tage med til Silkeborg. Sejrene skal nydes, de skal ikke være en selvfølge.

I lørdagens kamp mod FC Vestsjælland vandt Martin Thomsen og de nye holdkammerater i Silkeborg – selvfølgeligt eller ej – 1. divisions første runde. Dermed er de første skridt mod oprykning og en ny optur taget.

- Jeg har været en del af det eventyr, der vil gå over i dansk fodbolds historie. Det er jeg utrolig stolt over og glad for, at jeg har været med til. Nu glæder jeg mig til en ny optur, et nyt pres og nye oplevelser.