15. 03. 2016

Bischoff: Skal være kyniske, beregnende og hårde

Mikkel Bischoff skiftede som 20-årig AB og Danmark ud med Manchester City og England. Det var et kulturchok for den unge dansker, der måtte lære at stå på egne ben og tage ansvar for sig selv. Han mener, man bør ruste spillerne til det, der venter.

Der er stor forskel på tilværelsen i den danske andedam og tilværelsen i det store udland. Konkurrencen er større, bekendtskaberne færre og man skal pludselig tage vare på sig selv. Det kan ifølge den tidligere fodboldspiller Mikkel Bischoff, der bl.a. har spillet for Manchester City, Sheffield Wednesday og Wolverhampton Wanderers, være medvirkende årsager til, at danske spillere har svært ved at slå igennem i udlandet.

- Jeg tror, det har noget at gøre med tryghed. At man er vant til have det godt i danske klubber, hvor man har et godt socialt fællesskab og laver ting sammen. Den tryghed får man ikke, når man kommer ud og skal stå på egne ben, forklarer Mikkel Bischoff og uddyber:

- Mange danske spillere har det sådan, når de skifter klub, at de gerne vil et sted hen, hvor de har det godt uden for banen. For så leverer de godt på banen. Det er en speciel, dansk mentalitet. Mange andre er mere kyniske. Hvis de kommer et sted hen, hvor de kan optimere deres karriere, så skal de også nok få det godt på samme tid. Så vi danskere er lidt anderledes i nogle henseender, fordi vi er vant til at have det så godt.

Anderledes desperat var Joey Barton. Mikkel Bischoff, der efter fodboldkarrieren er blevet ekspert på 6’eren, fortæller, at mens han selv var den tilbageholdende type, var Joey Barton hans diametrale modsætning.

- Hvis jeg skal tage det helt ekstreme tilfælde, er det Joey Barton, som kom fra et rigtig grimt kvarter i Liverpool. Han var i nogenlunde samme situation som mig, da han kom til (Manchester, red.) City. Vi spillede på andetholdet og var måske to af dem, som var tættest på førsteholdet. Han var helt anderledes målrettet, end jeg var.

- Han tacklede de store stjerner til træning og blev ved med at presse træneren, så han til sidst ikke kunne lade være med at vælge ham. Han var så ærgerrig. Nærmest desperat for at komme på holdet. Der var jeg i den helt anden grøft. Jeg tænkte, at hvis jeg spillede godt til træning over en længere periode, så skulle det nok komme, tilføjer Bischoff.

Den danske facon

Mens Joey Barton nåede 130 kampe i Manchester Citys lyseblå trøje, er Mikkel Bischoff noteret for én. Med til den historie hører også lange skadesperioder til den danske forsvarsspiller, men det ændrer ikke på, at det var lettere for Kevin Keegan at sætte den tilbageholdende dansker af frem for den ærgerrige brite.

- Det handler om den her danske ydmyghed. Kevin Keegan (daværende manager, red.) sagde til min agent, at det bare er nemmere at holde dem ude af holdet, der ikke giver problemer. Hvis der er to, der er lige gode, så vælger træneren den fra, der giver ham færrest problemer. Den, der ikke kommer op og banker på trænerens dør hver mandag, hvis han ikke har spillet. Der var jeg bare for flink. Jeg affandt mig med det, fordi jeg tænkte, det var den rigtige måde at gøre det på. Jeg havde den ydmyge, danske facon, som mange kommer ud med.

Den facon skal danske spillere ifølge Bischoff fralægge sig, hvis de vil slå igennem i udlandet. Danske spillere er nemlig for flinke, når de kommer ud. Det var Bischoff også selv. Han husker særligt en episode, hvor danskeren burde have ageret anderledes. Den episode udspillede sig i en træningskamp mod et større hold.

- Vi fik en skade på midtbanen i det sidste kvarter, og Keegan spurgte mig: ”Har du spillet på midtbanen før?”, mens jeg sad på bænken. ”Nej, jeg har ikke spillet på midtbanen som senior”, kom det naturligt fra mig, fordi jeg jo var forsvarsspiller. Der ville han gerne have haft, at jeg havde sagt ”ja, smid mig ind”, eller sådan noget. Han valgte en anden.

- Bagefter tænkte jeg over, at det var dumt at være ærlig i den situation, for det ville en som Joey Barton eller andre engelske spillere jo aldrig have sagt. Ærligheden, tilbageholdenheden og den flinke mentalitet, som vi har, kan godt bremse én. Vi skal være mere ærgerrige, når vi kommer ud. Mere kyniske, mere hårde og mere beregnende, fastslår han.

”Vi skal presse talenterne”

Mikkel Bischoff medgiver, at han måske er mere tilbageholdende end så mange andre, men han fastholder, at danskere generelt er for bløde. Det skal der gøres op med. Det er delvist en opgave for spillerne, men det handler også om, at spillerne bliver udfordret nok i ungdomsårene, mener han.

- De bedste spillere bliver måske ikke udfordret nok herhjemme og møder for lidt modgang. Der tror jeg, at mange får et kulturchok, når de kommer ud og der pludselig står fem, der er lige så gode som én. Og fire, der er mere sultne. Så kommer tingene bare ikke af sig selv på samme måde.

- Vi skal selvfølgelig bevare vores gode humør og vores gode klubsammenhold, men vi skal stille større krav. Presse de største talenter mere og give dem nogle nederlag og dermed ruste dem til de ting, som de kommer til at møde, når de kommer ud. Det er et langt hårdere miljø, når man kommer ud.

Læs hele vores interview med Kasper Kusk og Mikkel Bischoff her:

 

Tilbage

SENESTE NYT

29.09.2022

77: Ni minutter med Jeppe Grønning om Karriereskifteseminar

LÆS MERE
22.09.2022

76: Hvorfor skulle FC Midtjylland spille i vanvittig varme?

LÆS MERE
15.09.2022

75: Sådan arbejder vi med den gode vej ud af fodbold

LÆS MERE
04.09.2022

Sportsstjerner siger nej til diskrimination

LÆS MERE
16.08.2022

Et slaraffenland for digital chikane

LÆS MERE
15.07.2022

74: Lukas skiftede til Sassuolo som 16-årig

LÆS MERE
07.07.2022

På valg og valgt. Bestyrelsen fortsætter uændret

LÆS MERE