17. 07. 2017

Ahlmann: En befrielse at stoppe professionel fodboldkarriere

”Der er andet i livet end fodbold”. Det lyder banalt. Men det krævede Viktor Ahlmann et karrierestop at komme til den erkendelse. Den 22-årige tidligere u-landsholdsspiller kunne ikke se det, da han stod midt i det.

Foto © Lars Pauli

AF MICHAEL HEHR

I oktober 2016 udgav Spillerforeningen de første historier i det dengang nye format Spillernes Stemme. En af de første historier var skrevet af Viktor Ahlmann, der fortalte om sit (foreløbige) farvel til fodbold.

”Fodbold er en hård branche, og hvis man ikke har det godt i den, skal man nok kigge efter noget andet”, skrev den tidligere AaB-spiller blandt andet. Efter at have spillet fodbold hele sit liv, havde Viktor Ahlmann nået den konklusion, at fodboldbranchen måske bare ikke var noget for ham.

Jeg ser på fodboldbranchen med helt andre øjne nu. Det er bare fodbold. Og det står i kontrast til tidligere, hvor fodbold var mit liv

- Som jeg fortalte i min historie til Spillerne Stemme, så bliver du som fodboldspiller målt og vejet fra det øjeblik, du træder ind på anlægget. Sådan føles det. Og når du er færdig i klubben, så har du utrolig meget fritid, hvor tankerne hurtigt kan vandre, hvis du ikke har noget andet at give dig til. ”Spiller jeg?” ”Kan jeg overhovedet være med på det niveau?” ”Er det reserveligaen igen?” Du får mange slag som ung spiller, og det skal du være klar til at tage imod, fortæller Viktor Ahlmann til Spillerforeningen.dk godt ni måneder efter udgivelsen.

Læs også: Mit (foreløbige) farvel til fodbold

”Ikke et normalt liv”

Den 22-årige tidligere ungdomslandsholdsspiller er ikke helt stoppet med at spille fodbold. Han spiller fortsat i 2. divisionsklubben Jammerbugt FC med vennerne, men fodbold er blevet en klar andenprioritet. Det er ikke længere det, han lever og ånder for, som det ellers mere eller mindre har været tilfældet, siden han som 5-årig sparkede til en fodbold for første gang.

Det har Viktor Ahlmann affundet sig med, men han synes, det er ”vildt at tænke på”, hvordan hans syn på fodbold har ændret sig de seneste år. Faktisk beskriver han det som en befrielse at indstille den professionelle fodboldkarriere.

- Jeg ser på fodboldbranchen med helt andre øjne nu. Det er bare fodbold. Og det står i kontrast til tidligere, hvor fodbold var mit liv. Den største befrielse var at få det stoppet. At jeg stoppede med professionel fodbold. Det er en befrielse, at det ikke er fodbolden, der fylder eller bliver snakket om, når jeg møder familie og venner. For det er jo ikke et normalt liv at leve i fodboldverden. Det er meget specielt.

- Jeg har fundet ud af, at der er andet i livet end fodbold. Jeg kan sagtens diskutere fodbold med mine kammerater og min familie, men jeg vil mindst lige så gerne snakke om, hvilke fag jeg skal til at læse, eller hvordan det går mine kammerater. Der handlede det tidligere bare om, hvordan det gik til træning, og hvem vi skulle møde i weekenden, tilføjer han.

Det skulle ikke have fyldt så meget

Sådan er det ikke længere. Nu fokuserer Viktor Ahlmann på sit studie, hvor han efter sommerferien skal have afsluttet den studentereksamen, han aldrig blev færdig med, da han spillede i AaB. For dengang var det kun fodbold, han havde i hovedet.

- Jeg kan huske, da jeg stod i det. Dengang var det ikke en mulighed, at jeg skulle arbejde eller læse. Jeg skulle bare spille fodbold. Jeg har jo også fået den smøre af ledere og trænere i AaB, at det nærmest var lige så vigtigt at lave sine ting, komme til timerne og så videre. Men hvis man har i hovedet, at man bare skal spille fodbold, så kan det være lige meget, fortæller han.

Du kan ikke se andet, når du står i det. Det er svært at overskue andre ting. Selvom det ikke virker så forfærdeligt uoverskueligt at være fodboldspiller, når man ser det ude fra, så kører der ubevidst en masse tanker rundt i hovedet på én

Med tiden er Viktor Ahlmann dog blevet klogere. For det er ikke helt lige meget. Det kan den 22-årige nordjyde sagtens se i bagklogskabens ulideligt klare lys. Også selvom han – sågar i fodboldterminologier – fortsat er en ung mand.

- Bare det, at træde ud af den verden fodboldbranchen er, og kunne se den ude fra, giver mig et andet blik på mange ting. Eksempelvis uddannelse. Men du kan ikke se andet, når du står i det. Det er svært at overskue andre ting. Selvom det ikke virker så forfærdeligt uoverskueligt at være fodboldspiller, når man ser det ude fra, så kører der ubevidst en masse tanker rundt i hovedet på én med det fodbold dér, når man står i det. Det fylder bare hovedet. Så det er med at få det lidt på afstand engang i mellem.

Læs også: Byg bro til din næste karriere – tilmeld dig Fodboldens Inspirationsdag 

- Uddannelse er en fremragende måde at få det på afstand. Og det ærgrer mig, at jeg først kan se det nu. Efter træning lå jeg bare derhjemme og så noget ligegyldigt tv, og det betød, at jeg havde masser af tid til at tænke en masse tanker om fodbold, som slet ikke skulle have fyldt så meget. Derfor mener jeg, at det er vigtigt at få renset tankerne. For fodbold fylder mere, end man lige tror, og det er ikke nødvendigvis sundt.

Gennemlever andres gennembrud

Viktor Ahlmann ”har altid været en af de bedste”. Som 12-årig var han til prøvetræning i Liverpool, spillede han på diverse u-landshold og som 19-årig blev han rykket op til storebror Jakob Ahlmann i AaB’s Superligatrup. At være i Superligatruppen sammen med sin bror var en drøm, men det var også hårdere end forventet.

Al den selvtillid, jeg havde opbygget fra U12 til U19, forsvandt ret hurtigt, da jeg blev Superliga-spiller

- Jeg har aldrig prøvet at blive valgt fra, og jeg tror ikke, jeg var klar til at tage imod de slag, som det er at være et af de yderste mandater i truppen. Al den selvtillid, jeg havde opbygget fra U12 til U19, forsvandt ret hurtigt, da jeg blev Superliga-spiller.

Som vi ved nu, og som Viktor Ahlmann udførligt har beskrevet i sin historie til Spillernes Stemme, så kom gennembruddet aldrig for den yngste af de to brødre. Og så alligevel lidt.

- Det gennembrud, jeg aldrig fik selv, det gennemlever jeg gennem Jakob (Ahlmann, red.) og de andre spillere, jeg enten har spillet med eller imod. Jeg har set dem og spillet med eller mod dem fra de var unge, og jeg glæder mig nærmest lige så meget over, at de slår igennem, som hvis det var mig selv.

Det er spillere som Andreas Christensen, Andrew Hjulsager, Emiliano Marcondes, Pierre Emilie Højbjerg og Pione Sisto, Viktor Ahlmann henviser til. Han nyder, at deres hårde arbejde og seriøsitet har givet belønning.

Læs også: Kasper Risgård: Uddannelsen gav mig virkelig ro i maven

- Jeg mener dybt seriøst, at jeg nyder deres succes og deres gennembrud. Jeg ved, at de har taget det mere seriøst, end jeg har, og det har udmøntet sig i et gennembrud.

- At se en mand som Pione (Sisto, red.), som jeg har haft det godt med til forskellige u-landsholdssamlinger, slå igennem i Celta Vigo er det fedeste. Det nyder jeg virkelig. At se deres hårde arbejde udmønte sig. Det er en fornøjelse, tilføjer han.

”Sæt streg under det med skolen”

Viktor Ahlmanns karrierestop er dog hverken blevet mere eller mindre foreløbigt af førnævnte spilleres gennembrud. Han både spiller og ser fodbold igen, men det er et stykke fra at være førsteprioritet. For nu er det ’bare’ 2. division med vennerne. Viktor Ahlmann har indstillet sin professionelle fodboldkarriere, men han spiller fortsat fodbold.

Den største udvikling, siden han fortalte sin historie, er netop, at han har fortalt sin historie. At den er kommet ud. Og han håber, at den kan hjælpe andre unge spillere, der måtte ende i samme situation.

Hvis jeg skal sige noget videre til de unge spillere, må det være, at det er vigtigt at uddanne sig, mens man spiller fodbold

- Det er dejligt at vide, at man ikke er den eneste, det er sket for. Man skal tage imod alle de gode råd, man kan få, fastslår Ahlmann og er ikke sen til at komme med et konkret et af slagsen:

- Sæt streg under det med uddannelsen. Det irriterer mig, at jeg ikke fik færdiggjort min HF. Så hvis jeg skal sige noget videre til de unge spillere, må det være, at det er vigtigt at uddanne sig, mens man spiller fodbold, slutter han.

Få Spillernes Stemmes direkte i din indbakke

Tilbage

SENESTE NYT

12.07.2021

Nye regler for klubskifter for amatørspillere

LÆS MERE
12.07.2021

»Har brug for al den træning, jeg kan få«

LÆS MERE
09.07.2021

Spillerforeningen søger jurist med speciale inden for forsikringssager

LÆS MERE
30.06.2021

Spillerne i Vendsyssel FF har ikke fået udbetalt løn

LÆS MERE
16.06.2021

Fokus på homofobi under EM-slutrunden

LÆS MERE
11.06.2021

Landsholdsspillere donerer millioner af deres EM-bonus til breddefodbold og fanaktiviteter

LÆS MERE