12. 07. 2017

Bedre forhold kan løfte landsholdet

Nogle kvindelige landsholdsspillere er ikke fuldtidsprofessionelle. Det hænger ikke sammen, hvis man spørger Line Røddik. Hun mener, at professionelle forhold også kan være med til at løfte landsholdet.

AF MICHAEL HEHR

- At du er landsholdsspiller, og du ikke er professionel fodboldspiller, det hænger ikke helt sammen, gør det vel?

Det retoriske spørgsmål bliver stillet af Line Røddik. Hun er selv professionel fodboldspiller i beskrivelsens egentlig forstand, men virkeligheden er en anden for flere af landsholdsholdskollegaerne. De er professionelle i deres tilgang og deres dedikation, men de lever ikke af fodbolden og nyder ikke samme forhold.

Jeg har uddannet mig, fordi jeg gerne ville, hvor flere af de andre spillere er nødt til at gøre det, fordi indkomsten fra SU’en er med til at sikre huslejen. Der er en forskel. Der er også forskel på at studere hele dagen, og så tage til træning kontra at tage til træning, og så studere bagefter

- Vi har super forhold i FC Barcelona. For mig er det fantastisk at kunne fokusere på min fodbold og leve af den. Set i det lys er jeg meget privilegeret i forhold til mine landsholdskollegaer, der spiller herhjemme. Når jeg står op om morgenen, så tager jeg afsted til mit job, som er at være professionel fodboldspiller. En typisk arbejdsdag er fra 8-14, hvor der er 100 pct. fokus på fodbold, fortæller Line Røddik.

Læs også: Drømmen om professionel fodbold gik i opfyldelse

Den hverdag står i kontrast til nogle af de andre spilleres ditto. Der er ikke samme mulighed for at fokusere på fodboldkarrieren, når man ”kommer styrtende direkte fra studiet”. Det betyder ikke, at man ikke kan uddanne sig, mens man spiller fodbold, for det har Line Røddik også gjort. Der er bare forskel på studiets betydning i hverdagen, forklarer hun:

- Jeg har uddannet mig, fordi jeg gerne ville, hvor flere af de andre spillere er nødt til at gøre det, fordi indkomsten fra SU’en er med til at sikre huslejen. Der er en forskel. Der er også forskel på at studere hele dagen, og så tage til træning kontra at tage til træning, og så studere bagefter. Rækkefølgen betyder bare noget.

Behov for bedre forhold

Denne sommer er flere danske spillere skiftet til udlandet. Mie Leth Jans fik drømmen om professionel fodbold opfyldt i Manchester City, mens Katrine Veje skifter Brøndby ud med en professionel tilværelse i Montpellier. Dertil forlod Sanne Troelsgaard, Theresa Nielsen og Maja Kildemoes også den hjemlige 3F Liga i vinter.

Fælles for dem alle er, at de nu enten har eller får professionelle forhold. De er eller bliver professionelle fodboldspiller. Og ifølge Line Røddik handler det ikke i første omgang om bedre baner og en ny kamptrøje. Det handler om at have muligheden for at kunne fokusere 100 pct. på fodbolden. Det er det essentielle.

Læs også: Landsholdsmålmand med økonomiske bekymringer

- Det vigtigste er, at du kan fokusere og satse på din fodbold. Du er friskere, når du træner. Du har mere overskud til at fokusere på dine opgaver og din udvikling, fastslår hun og peger på, at det ikke kun handler om antallet af timer på træningsbanen.

- Jeg har indtrykket af, at vi (de hjemlige og udenlandske spillere, red.) træner lige mange timer på banen. Men det er alt det rundt om, der er den store forskel. Det handler om forholdene. At du er mere frisk, kan få den rette behandling eller har tid og overskud til at lave dine ryg- eller ankeløvelser. Det har du ikke, hvis du kommer styrtende fra studiet og efterfølgende skal skynde dig hjem igen for at læse lektier.

Vores liga kunne være med til at løfte landsholdet ved at skabe bedre forhold for vores danske spillere. Det ville selvsagt gøre, at spillerne bliver bedre. Det handler ikke om, at de skal have en masse penge. Det handler om, at spillerne skal have lønforhold, så de har mulighed for at satse på fodbold

Netop derfor mener Line Røddik, at professionelle forhold i dagligdagen også kan være med til løfte landsholdet.

- Vores liga kunne være med til at løfte landsholdet ved at skabe bedre forhold for vores danske spillere. Det ville selvsagt gøre, at spillerne bliver bedre. Det handler ikke om, at de skal have en masse penge. Det handler om, at spillerne skal have lønforhold, så de har mulighed for at satse på fodbold. Der kan vi rykke meget. Specielt herhjemme.

Ser frem til større rolle

De forhold, der altså kan være med til at løfte landsholdet yderlige, har FC Barcelona-spilleren allerede. For i den catalanske storklub er faciliteterne ”fremragende”. Da Line Røddik havde problemer med lysken, foretog den medicinske stab en MR-scanning på FC Barcelonas eget hospital. Det er noget, ”man bare lige gør”, som hun forklarer.

Blandt andet på grund af de professionelle forhold nyder landsholdsprofilen tilværelsen i klubben. Men den første sæson i den spanske klub, der først blev professionel for to år siden, har ikke været uden udfordringer.

Læs også: Slut med betonbane og ødelagte dupper for Katrine Veje-

I vinter var jeg slidt op. Ny klub, nyt sprog, flere kampe og lange ture med landsholdet. Det var en hård periode, fortæller hun og udpeger sproget som den måske største udfordring.

- Når man gerne vil være delagtig og tage ansvar, så er sprogbarrieren en udfordring. Særligt, når træneren og flere spillere ikke taler engelsk, og jeg selv ikke talte spansk. Derfor ser jeg frem til den her sæson, fordi jeg kan være den spiller, jeg er, og jeg kan bidrage med mere, slutter Line Røddik, der foruden at have lært spansk kan se frem til en engelsktalende træner og flere engelsktalende spillere i truppen.

Tilbage

SENESTE NYT

19.06.2018

Strudal om Team Spillerforeningen: Vidner om professionalisme

LÆS MERE
18.06.2018

Team Spillerforeningen møder Frem i træningskamp

LÆS MERE
15.06.2018

Fire VM-stemmer: Danmark går videre

LÆS MERE
14.06.2018

08: VM-special: Jesper Grønkjærs farvel til landsholdet

LÆS MERE
12.06.2018

Aftale på plads om herrelandsholdets VM-bonus

LÆS MERE
12.06.2018

Stine Larsen er Årets Profil i 3F Ligaen

LÆS MERE
Nyheder