16. 05. 2017

Landsholdsspillere tvunget til at nedprioritere fodbold

De spiller i landets bedste række, de var med i Champions Leagues knockout-fase, de har netop vundet pokalfinalen og flere af dem skal til sommerens EM-slutrunde. Det kan lyde glamourøst, men virkeligheden er en anden for de stressede profiler.

AF MICHAEL HEHR

Landets bedste fodboldrække, Champions League og landsholdsfodbold.

Det kan umiddelbart lyde glamourøst. Men virkeligheden for de fleste af landets bedste kvindelige fodboldspillere er, at de har en ”hektisk og stressende” hverdag. En hverdag, hvor professionelle forhold og tid til restitution er noget, de hører om fra konkurrenterne på den internationale fodboldscene.

- Stress fylder meget. Der er altid nogen, der er helt vildt stressede. Enten er der en eksamen, et stort arbejdspres på det civile job eller bare det økonomisk pres, som vi konstant er under, siger Brøndby IF’s Mie Leth Jans.

Jeg tror, at vi alle har været stressede og oplevet perioder, hvor vi ikke kan få hverdagen til at hænge sammen

Hun er en af de kvindelige fodboldspillere, der har været ramt af stress. Og hun er langt fra den eneste. Det er tværtimod tilfældet for langt størstedelen af spillerne hos Brøndbys ti-dobbelte Danmarksmestre.

- Jeg tror, at vi alle sammen (spillerne i Brøndby, red) har været stressede og oplevet perioder, hvor vi ikke kan få hverdagen til at hænge sammen.

Nedprioriterer fodbold

De fleste af landets bedste kvindelige fodboldspillere er nødt til at tage et andet karrierevalg end fodbold. Der er, som Mie Jans udtrykker det, simpelthen ikke økonomi til at kunne leve af at spille fodbold. Det betyder eksempelvis, at flere spillere – heriblandt Mie Jans – har oplevet enten at være på arbejde eller til undervisning på kampdage i forbindelse med Champions League.

- Det er selvfølgelig irriterende, for man vil gerne forberede sig bedst muligt op til så vigtig en kamp – både mentalt og fysisk. Det er netop de kampe, som vi spiller for hele året, fastslår Mie Jans.

Som det er nu, er vi altid nødt til at prioritere. Enten er studiet højest i en periode, eller også er fodbold. Og det er så dér, at den enkelte må træffe sit eget valg

Det står selvsagt i skærende kontrast til, hvordan det burde være i et elitemiljø. Det er ikke desto mindre vilkårene for de kvindelige spillere, som situationen er nu. I Mie Jans’ tilfælde er det uddannelsen som fysioterapeut, der optager de fleste af døgnets timer og som tilmed ofte bliver prioriteret højere end fodbold. Det er en nødvendighed, forklarer hun:

Læs også: Landsholdsspiller: Vi bliver forfordelt og nedprioriteret

- Som det er nu, er vi altid nødt til at prioritere. Enten er studiet højest i en periode, eller også er fodbold. Og det er så dér, at den enkelte må træffe sit eget valg. Det er i hvert fald meget svært at prioritere begge dele højt på samme tid.

- Lige for øjeblikket prioriterer jeg fodbold. Der er EM til sommer, og det vil jeg gerne være klar til. Så for øjeblikket er studierne nedprioriteret. Det er ærgerligt at skulle sige og acceptere, for jeg hader ikke at gøre tingene 100 pct., men det er det valg, jeg er nødt til at træffe, tilføjer hun.

”Det var forfærdeligt”

Som Brøndbys landsholdsspiller forklarer, så er der en åbenlys årsag til, at hun gerne vil være så flittig som muligt på studiet. Hun skal ”arbejde med mennesker”, når hun er færdiguddannet, og derfor vil hun gerne have 100 pct. fod på alt. Det skal hun også nok få, forsikrer hun, men det kommer – som det allerede har – til at koste reeksaminer og sommerlæsning.

Jeg havde ikke tid til at være sammen med min kæreste, og jeg blev irriteret over de mindste ting. Og når jeg havde læst, gik jeg på hovedet i seng. Det gik med andre ord ikke specielt godt derhjemme. Jeg var bare frustreret og ked af det hele tiden

For Mie Jans ved, hvad der sker, når man forsøger at investere 100 pct. i både en fodboldkarriere og et fuldtidsstudie. Det forsøgte hun i forbindelse med et presset modul på uddannelsen. Her blev det hurtigt klart, at døgnet havde for får timer, hvilket betød for lidt søvn. Og det blev en ond spiral, der kostede både på og uden for banen.

- Det var forfærdeligt. Det var totalt stressende. Jeg blev mere og mere træt, jo længere tid der gik. Jeg havde bare brug for at sove. Jeg kom hjem fra træning dødtræt efter en lang skoledag, hvor jeg blev bombarderet fagligt, men jeg havde kun tid til at læse. Jeg havde ikke tid til at være sammen med min kæreste, og jeg blev irriteret over de mindste ting. Og når jeg havde læst, gik jeg på hovedet i seng. Det gik med andre ord ikke specielt godt derhjemme. Jeg var bare frustreret og ked af det hele tiden.

Læs også: Ros af kvindefodbolden kan virke provokerende

- Min fodboldkarriere blev også påvirket negativt. Per (Nielsen, træner i Brøndby, red.) spurgte mig også flere gange, om jeg var okay, fordi han kunne se på mig, at der var noget galt. Men jeg svarede bare; ”ja ja, jeg er OK”, for jeg havde for travlt til egentlig at tage stilling til det, husker Brøndby-spilleren.

Men Mie Jans var ikke OK. Hun ”var ikke den Mie”, som hun ”plejede at være”. Den panikangst, som hun på et tidligere tidspunkt havde stiftet bekendtskab med, lå konstant og lurede under overfladen. Til sidst endte hun – efter aftale med Per Nielsen – med at skippe træningspas for at få hverdagen til at hænge sammen.

Bliver ikke ofret nok

Siden er hun kommet oven på igen og ved nu, hvor hendes grænse går. Derfor prioriterer hun altså skiftevis fodbold og studie.

Fodbold er min drøm, og det er min drøm at kunne leve af det. Men for nu er midlerne er ikke til det i dansk fodbold. Eller rettere; der bliver ikke ofret nok på os kvinder, til at det kan lade sig gøre

- Jeg har selv valgt at have færre penge og have en hektisk og stressende hverdag, fordi jeg gerne vil spille fodbold. Fodbold er min drøm, og det er min drøm at kunne leve af det. Men for nu er midlerne er ikke til det i dansk fodbold. Eller rettere; der bliver ikke ofret nok på os kvinder, til at det kan lade sig gøre, mener Mie Jans.

Den opfattelse er hun ikke alene med i Brøndby-truppen, og det frustrerer naturligvis hende og de andre spillere. Det ændrer dog ikke på, at professionelle forhold for nu er noget, hun enten hører om hos internationale konkurrenter eller drømmer om.

- Jeg drømmer om at kunne leve af det. At kunne investere 100 pct. i min fodboldkarriere. At have tid til at restituere. Ikke at skulle have dårlig samvittighed over ikke at have lavet mine lektier, være bagud med studiet eller forsømme en studiegruppe. Min drøm er at kunne leve professionelt – ganske enkelt.

Tilbage

SENESTE NYT

08.09.2021

Spillerforeningen indgår samarbejde med Liiteguard: Giver medlemsfordele på performanceprodukter

LÆS MERE
20.08.2021

Nicoline Sørensen fik tag på udlandstilværelsen i andet forsøg

LÆS MERE
18.08.2021

57: Mads Bech Sørensen om udlandsskifte, ensomhed og succes

LÆS MERE
17.08.2021

»I starten følte man lidt, man måske ikke helt hørte til«

LÆS MERE
16.08.2021

4player sætter fokus på mental resiliens for at understøtte fodboldspilleres mentale sundhed

LÆS MERE
12.07.2021

Nye regler for klubskifter for amatørspillere

LÆS MERE