21. 06. 2017

Lucas Haren: Verden går ikke under, fordi du træder et skridt ned

Lucas Harens vej til Superligaen gik via 2. division. Derfor ved han, at verden ikke går under, fordi man træder et skridt eller to ned.

De kommer hvert år. De dygtige akademispillere, der skal tage skridtet fra ungdoms- til seniorspiller. Fælles for størstedelen af dem er, at drømmen er at spille i Superligaen. Fælles for mange af dem er dog også, at virkeligheden bliver en anden. For der er ikke plads til dem alle.

En af de spillere, der måtte sande, at han ikke kunne gå direkte op i en Superligaen-trup, er Lucas Haren. Godt nok var han fast mand og nettede syv gange for det FC Nordsjælland-hold, der vandt sølv i U19 Ligaen i 2015/16-sæsonen. Men da fuldtidskontrakten skulle forhandles på plads, trak FC Nordsjælland forhandlingerne i langdrag.

- Jeg havde haft et rigtig godt år, hvor jeg havde præsteret godt. Så jeg havde en forventning om, at jeg ville komme op i Superligatruppen – og at jeg skulle være der på lige fod med de andre spillere. Det var det, der var blevet givet udtryk for fra klubbens side, fortæller 19-årige Lucas Haren.

En kynisk branche

Og kantspilleren var klar til at tage næste skridt i sin udvikling. Han var klar til nye udfordringer, et højere tempo og et andet niveau.

- Jeg følte, jeg var færdig med at spille i U19 Ligaen. Det handlede om at komme ud og få hår på brystet. Det var vigtigt for mig. Jeg ville selvfølgelig gerne være seniorspiller. Og jeg ville gerne være seniorspiller i FC Nordsjælland.

Med- og modstandere går mere på kroppen. Tempoet blev også skruet lidt i vejret, og så er de bare generelt klogere fodboldspillere

Men sådan gik det, som Lucas Haren selv udtrykker det, ikke. For da det kom til stykket løb forhandlingerne med FC Nordsjælland til sidst ud i sandet. Det blev første møde med en kynisk branche for den unge fodboldspiller.

- Det var mærkeligt for at være ærlig. Jeg var glad for at være i Nordsjælland, og jeg var rimelig ung. Jeg er glad for, at jeg havde min far (Piotr Haren, red.), der kunne fortælle mig om, hvordan branchen er. At det bare er sådan, det er. Fodboldverden er kynisk. Enten er du med, eller også er du ikke. Jeg havde bare håbet på, at de havde været mere ærlige til at starte med.

Ikke drømmeskiftet

I Farum blev Lucas Haren altså dømt ude. Han blev i hvert fald ikke tilbudt en fuldtidskontrakt. Det betød, at han måtte bruge sin første tid som senior i 2. divisionsklubben Hellerup IK. Selvom det ikke var drømmen, så blev mødet med 2. division et godt bekendtskab. Faktisk viste det sig at være ”det helt rigtige skifte” for ham.

- Jeg tror, der er nogen, der vil se det som et kæmpe nederlag at skulle ned i 2. division. Jeg var heller ikke selv helt tilfreds med det i starten. Jeg havde regnet med, at jeg skulle være en del af Superligatruppen i Nordsjælland. Men verden går ikke under, fordi du træder et skridt eller to ned. Pludselig stod der ikke FC Nordsjælland på brystet, men i sådan en situation er det, hvad man selv gør det til, siger Lucas Haren, der bl.a. brugte den ekstra fritid på selvtræning.

Han tog det med andre ord som et skridt på vejen. Og selvom der ikke længere var en tiger på brystet, og forholdene var anderledes, så udviklede han sig.

- Med- og modstandere går mere på kroppen (i 2. division kontra U19 Ligaen, red.). Tempoet blev også skruet lidt i vejret, og så er de bare generelt klogere fodboldspillere. Det kunne jeg godt mærke, at jeg lige skulle vænne mig til. De var bare mere snu.

Et stort skridt op

I HIK skrev Lucas Haren under på en 1-årig kontrakt. Men allerede efter et par måneder i klubben gjorde flere Superligaklubber sig til. En af dem var Randers FC, som Haren og resten af HIK-mandskabet stod over for i pokalturneringen.

- Lige siden vi trak dem, var en stor del af mit fokus på den kamp, fordi jeg vidste, at det ville være et fint udstillingsvindue for mig, genkalder han.

Jeg tror, der er nogen, der vil se det som et kæmpe nederlag at skulle ned i 2. division. Jeg var heller ikke selv helt tilfreds med det i starten

Og den sportslige sektor i Randers FC må have været tilfredse med det, de så. For kort tid efter kampen blev Lucas Haren tilbudt en prøvetræning hos kronjyderne, der siden kastede et kontrakttilbud af sig. Den 8. december 2016 kunne Randers FC så offentliggøre, at Haren havde underskrevet en 2-årig kontrakt med Superligaklubben.

- Jeg er utrolig glad for min nye tilværelse i Randers. Det har selvfølgelig været en omvæltning at skulle klare sig selv uden for banen, men det har jeg efterhånden vænnet mig til. Og sportsligt er det selvsagt et stort skridt op. Det er dygtigere medspillere, tempoet er højere, mere fysik, større fokus på fodbold og flere træningspas.

Et indtryk af fodboldverden

En af de måder, man som ung fodboldspiller kan forberede sig på tilværelsen som seniorspiller, er Spillerforeningens preseason-træning. Her mødes spillere på tværs af alder og niveau under kyndig ledelse af Mark Strudal og ikke mindst ProTreatments behandlere.

Det er særligt de unge spillere, der kan lære af det blandede miljø. Det mener Christian Larsen, der er chefscout i Brøndby.

- For unge spillere, der skal til at spille seniorfodbold, kan Spillerforeningens træning være en god intro til at se og mærke forskellen på at spille på et U19-hold og spille seniorfodbold med voksne mænd. Det giver noget at møde andre fodboldspillere på tværs af divisioner og niveau. At få et indtryk af fodboldverden, som han tidligere har udtalt.

Tilmeld dig Team Spillerforeningens og Protreatments preseason-træning her

Tilbage

Team Spillerforeningen Partnere

SENESTE NYT

13.07.2018

Baneordbog: Forstå håndværket bag Danmarks Bedste Bane

LÆS MERE
12.07.2018

Team Spillerforeningen delte med Frem

LÆS MERE
11.07.2018

Truppen på plads til træningskampen mod Frem

LÆS MERE
10.07.2018

Røddik om Team Spillerforeningen: Helt oplagt

LÆS MERE
29.06.2018

Team Spillerforeningen-træner får topjob i Brøndby IF

LÆS MERE
28.06.2018

Duelunds tornado af forløsning, frustration og ’fuck’

LÆS MERE
Nyheder