19. 01. 2017

Mikkel Rygaard: Havde forventet mere af Superligaen

Mikkel Rygaard har i 2016 imponeret i både 1. Division og Superligaen. Men den 26-årige offensivspillers vej til toppen af dansk fodbold har hverken været nem eller direkte. Tværtimod.

AF MICHAEL HEHR

I en alder af 16 år tog Mikkel Rygaard hul på sit første og foreløbigt eneste udlandseventyr. Det skete i sommeren 2007, da han underskrev en 2-årig kontrakt med engelske Charlton FC. Opholdet i den engelske klubs ungdomsafdeling var en turbulent omgang. Her lærte Mikkel Rygaard, hvad det vil sige at spille professionel fodbold.

- Jeg husker tiden i Charlton som en god tid – både som spiller og som menneske. Jeg lærte rigtig meget af den tid. Det var første gang, jeg kom ind i et professionelt miljø. Det var første gang, jeg så, hvordan en professionel fodboldklub er skruet sammen, og hvordan der i sådan en organisation arbejdes med tingene, fortæller Mikkel Rygaard.

I de danske ungdomsklubber, jeg har spillet i, har man nok været for flinke ved hinanden. Men det er bare sådan, kulturen er i Danmark generelt

Han lærte hurtigt, at fodbold ikke længere bare handlede om at have det sjovt.

- Før jeg tog derover, havde jeg en idé om, at man spillede fodbold, fordi det var sjovt. I Charlton lærte jeg hurtigt, at man derovre går til fodbold for at opnå noget. Selvfølgelig var det seriøst i Danmark, men det skulle først og fremmest være sjovt. Det var også sjovt i England, men det var mere businessorienteret. Folk tænkte mere på dem selv sammenlignet med, hvad jeg havde oplevet i Danmark. Det gik op for mig, hvor meget man selv skal investere, forklarer han.

Mødet med den engelske fodboldkultur i en ung alder var hård kost for falstringen. Mentaliteten i Charlton adskilte sig en del fra det, som det unge talent havde oplevet i Danmark.

- I de danske ungdomsklubber, jeg har spillet i, har man nok været for flinke ved hinanden. Men det er bare sådan, kulturen er i Danmark generelt. At alle skal have det godt. Det er ikke tilfældet i udlandet, hvor man er lidt mere selvcentreret og tænker mere på sig selv.

- I starten var det sgu hårdt. Der var ingen kære mor eller en træner, der lige lagde hånden om skulderen på én. Jeg skulle klare det selv. Det var svært, og det skulle jeg lige lære at håndtere.

Sorte støvler og 4-4-2

Med tiden tilpassede Mikkel Rygaard sig det nye miljø. Det betød spilletid og ikke mindst udvikling. Af samme årsag blev hverdagen også bedre. Men den gode tid havde en stakket frist. En trænerfyring betød, at Mikkel Rygaard og de øvrige ungdomsspillere skulle have ny træner. Og han var ikke videre begejstret for den unge dansker.

- Jeg var i en periode i England, hvor jeg ikke spillede på U19-holdet. Jeg havde vel siddet på bænken i to måneder. På et tidspunkt tog de en spiller fra en U16-kamp ud for at sætte ham ind i vores U19-kamp. Det havde jeg aldrig oplevet før. Der følte jeg, at de pissede på mig. Det var en magtdemonstration. De gjorde det for at fortælle mig, at jeg skulle arbejde hårdere og gå mere til den. Og for at teste mig mentalt.

Jeg spurgte ham, hvordan min fremtid så ud. Han svarede, at jeg nok skulle finde noget andet, fordi jeg ikke ville få forlænget min kontrakt

- Vi fik en ny træner, der var af den gamle skole. Sorte støvler og 4-4-2. Han var ikke vild med mig, der spillede i farvede støvler og spillede ”flot fodbold”. Jeg spurgte ham, hvordan min fremtid så ud. Han svarede, at jeg nok skulle finde noget andet, fordi jeg ikke ville få forlænget min kontrakt, tilføjer Rygaard.

Vraget i HB Køge

Af åbenlyse årsager følte den nuværende Lyngby-profil sig ikke som en del af klubben længere. Med tiden havde klubben udviklet sig til et sted, hvor han bare kom for at gøre sin ting.

- Jeg følte mig ikke som en del af Charlton. Jeg følte, at jeg tog ud i klubben for at træne, og så tog jeg hjem igen. Jeg savnede at føle mig som en del af et hold. At være værdsat. Det var en af de primære årsager til, at jeg tog hjem til Danmark og Herfølge.

Tilbage i Danmark genfandt Mikkel Rygaard fodboldglæden i Herfølge. Sammen med holdkammeraterne udmøntede det sig blandt andet i en oprykning til Superligaen. Men da HB Køge var at finde i Superligaen, blev Rygaard vejet og fundet for let. Det endte med at blive en kæmpe motivationsfaktor for kreatøren.

- Jeg har hele tiden haft en sult. Jeg har ville bevise, at jeg var god nok til at spille i landets bedste række, fordi jeg blev valgt fra dengang i HB Køge, da vi rykkede op. De mente hverken, jeg var hurtig eller fysisk stærk nok. Så det har været min gulerod. At jeg ville bevise, at jeg godt kunne være med.

Nede at vende i Danmarksserien

Det har Mikkel Rygaard efter bare en halv sæson bevist. Men ruten tilbage til Superligaen gik bl.a. forbi Danmarksserien, hvor Rygaard efter endnu et nederlag igen måtte genfinde spilleglæden.

- Det, der har udviklet mig mest, var, da jeg stoppede i HB Køge og tog tilbage for at spille i min barndomsklub med mine gamle kammerater i Danmarksserien. I den tid blev jeg mere og mere bevidst om, at jeg skal være afgørende og skal lede mit hold. Jeg tror, det var dér, det begyndte at vende.

Og siden turen i Danmarksserien har Mikkel Rygaard ikke set sig tilbage. Ikke flere nederlag. Fra Nykøbing skiftede han til Næstved BK, hvor han i 2014 blev kåret som Årets Profil i 2. Division vest. Om det var derfor, David Nielsen fik øjnene op for ham, er uvist. Faktum er, at han hentede ham til Lyngby, hvor Rygaard og resten de kongeblå i denne sæson på fornem vis har gjort deres entré.

- Jeg var spændt på at opleve niveauet i Superligaen. Jeg ved ikke, om jeg havde forventet, at vi skulle ligge, hvor vi ligger, men som kampene er gået, synes jeg, det er fortjent. Og jeg tror på, at vi kan holde fast i vores placering.

Uden at jeg vil lyde arrogant, så havde jeg forventet mere af Superligaen

- Jeg havde både en forhåbning og en forventning om, at vi kunne præstere i Superligaen. Men at det har været så godt, er jeg faktisk imponeret over. Det er nok det, der har imponeret mig mest. Uden at jeg vil lyde arrogant, så havde jeg forventet mere af Superligaen, tilføjer han.

Tildelt lærestreg af FCK og Delaney

Nok havde Lyngbys #21 forventet mere af Superligaen generelt, men han og resten af oprykkerne fik ikke desto mindre en lærestreg, da de i sæsonens første runde mødte F.C. København på udebane i Telia Parken.

- Vi var klar, men vi var nok ikke i den forfatning, vi skulle være. Vi gik fra at spille i 1. division til at møde Skandinaviens bedste hold. Der lærte vi lidt. Det var sådan set alt, vi skulle rykke ved, men det har vi gjort efterhånden. Så det var kun fint, at vi fik en lærestreg allerede i første runde.

Der var et par episoder, hvor jeg gik lidt ekstra til ham. Der skulle betales lidt tilbage

For Mikkel Rygaards vedkommende var det en kort fornøjelse. Han nåede nærmest ikke ind på banen, før han var sat ud af spil. Det kunne han takke den nu forhenværende FCK-anfører Thomas Delaney for.

- Jeg har glædet mig som et lille barn til at spille i Parken. Så at det blev ødelagt på 2-3 minutter var pisse frustrerende. Han (Thomas Delaney, red.) kom for sent, og det er, hvad der kan ske. Men kommentaren, som han kom med bagefter, var ikke på sin plads, fortæller Mikkel Rygaard med henvisning til Delaneys ”velkommen til Superligaen”-kommentar.

Vil have mere

Af samme årsag var der noget, der skulle betales tilbage, da de to mandskaber lidt over fire måneder senere igen stod over for hinanden. Der var et regnskab, der skulle gøres op.

- Der var et par episoder, hvor jeg gik lidt ekstra til ham. Der skulle betales lidt tilbage. Ikke at det skal være svinsk, men der skal være plads til, at man lige kan markere sig. Sådan er det bare i fodbold, fortæller Mikkel Rygaard, der på trods af stor udvikling siden 3-0-nederlaget i Parken måtte se sig slået knebent med 0-1.

Netop Thomas Delaney, som Rygaard altså har duelleret med, blev kåret som Årets Profil i Superligaen 2016. Og selvom Mikkel Rygaard er glad for prisen som Årets Profil i 1. Division 2016 og betragter det ”som et kæmpe skulderklap”, så sigter han efter at gøre Thomas Delaney kunsten efter.

- Hvorfor ikke sigte efter det? Jeg prøver at komme så langt, jeg kan. David (Nielsen, red.) sagde også; ”du er da ligeglad med 1. division – nu skal du have Superligaen”, fortæller Mikkel Rygaard.

 

Tilbage

SENESTE NYT

22.05.2018

VM-kolleger støtter Paolo Guerrero

LÆS MERE
21.05.2018

MCH Arena har Danmarks Bedste Bane

LÆS MERE
18.05.2018

Hany Mukhtar Årets Profil i Superligaen

LÆS MERE
17.05.2018

06: VM-special med Martin Jørgensen: Jeg talte ikke med min træner i Italien

LÆS MERE
04.05.2018

Tim Sparv om identitet: Er ikke kun fodboldspiller

LÆS MERE
03.05.2018

05: Christian Poulsen, Morten Levinsen og Rasmus Haagensen om (tab af) identitet

LÆS MERE
Nyheder