26. 09. 2017

Tidligere Barca-spiller: Så anderledes på min karriere end de andre

Da han spillede i FC Barcelona, så han anderledes på livet som fodboldspiller end holdkammeraterne. For José De la Puente har fodboldkarrieren alene aldrig været nok.

AF MICHAEL HEHR

Allerede som ung var José De la Puente ombejlet. Spanieren, der er født og opvokset i Oviedo i det nordlige Spanien, var først ved at skifte til Villarreal CF. Hans forældre overbeviste ham dog om, at det var en god idé, at han færdiggjorde sin uddannelse først. Året efter, hvor José De la Puente var en studentereksamen rigere, var han så millimeter fra at skrive med Deportivo De la Coruña.

Men så ringede de fra FC Barcelona.

- Jeg indvilligede i at besøge FC Barcelona sammen med min familie for at se faciliteterne og møde nogle repræsentanter fra klubben. Byen, faciliteterne, kommende holdkammerater, deres plan for mig. Alt imponerede mig, så jeg endte med at vælge Barcelona, genkalder De la Puente.

Mødet med Barcelona blev mødet med en af verdens største fodboldklubber – og nogle af verdens absolut bedste fodboldspillere. Xavi, Iniesta, Puyol og Ronaldinho for at nævne nogle få. Nok var han ikke på førsteholdet, men han fik fra tid til anden lejlighed til at træne med de store stjerner, mens han i sit andet år i klubben fik Pep Guardiola, der dengang trænede FC Barcelona B, som sin træner.

Puyol y Ronaldinho

Skiftet til FC Barcelona var en udfordring – både på og uden for banen. José De la Puente skulle stå på egne ben, tilpasse sig en ny kultur og ikke mindst et nyt system og spillestil. På banen blev tilpasningen til den nye, teknisk krævende spillestil dog gjort betydeligt lettere af medspillernes høje niveau.

Det var en fryd at følge de centrale midtbanespillere i pasningsøvelserne, fordi de konstant positionerede sig rigtigt. De tænkte så hurtigt, og der var aldrig mulighed for at komme ind på kroppen af dem og tackle dem. Det var fascinerende, og jeg sugede til mig

- Når jeg trænede med førsteholdet, kunne jeg lave den dårligste aflevering nogensinde til Xavi, som bare tæmmede den, som var det ingenting. De (de store spillere, red.) gør det let at spille fodbold, og man vokser som spiller, når man spiller med verdensklassespillere, fortæller De la Puente, der særligt var betaget af netop Xavi og de andre dygtige midtbanespillere.

- Det var en fryd at følge de centrale midtbanespillere i pasningsøvelserne, fordi de konstant positionerede sig rigtigt. De tænkte så hurtigt, og der var aldrig mulighed for at komme ind på kroppen af dem og tackle dem. Det var fascinerende, og jeg sugede til mig.

Læs også: Spansk kaos har rustet mig til fremtiden

Og der var nok af verdensklassespillere at lære af. Deco, Iniesta, Henry, Thuram. Listen var lang. Alligevel stod to spillere ud.

- Jeg observerede de enkelte spillere på deres respektive positioner for at få en forståelse af, hvilke roller og opgaver de forskellige positioner havde. Jeg nyder at se fodboldspillere, der har forskellige egenskaber. Puyol var én type, Ronaldinho en anden. Den ene havde en fantastisk attitude, den anden var fantastisk med bolden.

Stort fokus på uddannelse

José De la Puente har altid haft en klar idé om, hvad han ville i livet. Fodbold og uddannelse. Derfor fik han med hjælp fra klubben arrangeret, at han kun studere på universitetet i Barcelona.

Arkitektstudiet betød, at José De la Puente brugte de fleste eftermiddage på universitet, mens de fleste af holdkammeraterne brugte tiden på at restituere. Det var et aparte syn i storklubben og gik af samme årsag heller ikke ubemærket hen.

Kombinationen og fodbold og uddannelse har været en god balance for mig. Når jeg havde haft en dårlig eksamen eller havde brug for at koble af, gav fodbold mig et rum, hvor jeg kunne gøre det. Og omvendt har universitetsstudiet givet mig et rum til at fokusere på noget andet, hvis jeg havde haft en dårlig træning eller spillet en dårlig kamp

- De var ikke vant til, at spillerne uddannede sig. Men for mig var det den bedste måde at opretholde min mentale balance. Jeg elskede fodbold. Det gør jeg fortsat. Men jeg så anderledes på fodbold og min fodboldkarriere end de andre spillere, fastslår han.

- Kombinationen og fodbold og uddannelse har været en god balance for mig. Når jeg havde haft en dårlig eksamen eller havde brug for at koble af, gav fodbold mig et rum, hvor jeg kunne gøre det. Og omvendt har universitetsstudiet givet mig et rum til at fokusere på noget andet, hvis jeg havde haft en dårlig træning eller spillet en dårlig kamp.

Ikke sundt

Umiddelbart så tilværelsen god ud for De la Puente. Han udlevede sin drøm om at være professionel fodboldspiller – tilmed i en af verdens største klubber – mens han studerede og levede i en europæisk metropol. Fremragende faciliteter, fremragende medspillere og et godt universitet. Alt var godt. Sådan så det i hvert fald ud ude fra.

Men José De la Puente nød ikke sin fodbold. Spilletiden var sparsom, og efter et år i den catalonske hovedstad blev han udlejet til en anden catalansk klub, nemlig CE L’Hospitalet. Lejeopholdet dér blev efterfulgt af fire måneder på FC Barcelona B, inden han skiftede til Valladolid. Kort tid efter tog han en drastisk beslutning.

Jeg ville føle, at jeg spildte min tid, hvis jeg stod op, tog til træning, spiste frokost og så bare skulle slappe af resten af dagen. Jeg så på fodbold som noget, jeg kunne nyde, men jeg havde også behov for at føle, at jeg planlagde en fremtid foruden det at være fodboldspiller

- Jeg mistede glæden ved fodbold. Efter et år i Real Valladolid besluttede jeg at stoppe karrieren. Selvom alle rådede mig til at fortsætte, tror jeg, det er den bedste beslutning, jeg nogensinde har truffet.

- Nogle gange, når man spiller fodbold, ender man med udelukkende at tænke på fodbold. Fodbold, fodbold, fodbold. Jeg var inde i en periode, hvor det hele handlede om fodbold, og det var ikke sundt. Så jeg stoppede og brugte et år på at rejse og alle de andre ting, som jeg ikke havde haft mulighed for at i årevis, uddyber han.

Hola Horsens

José De la Puente gik altså fra at være et talent i FC Barcelona til at indstille karrieren på få år. Set ude fra er det nærliggende at spekulere over, hvad han kunne have drevet det til, hvis han udelukkende havde fokuseret på fodbolden. Ligesom alle de andre talenter gjorde det. Men det havde været for tom en tilværelse for spanieren.

- Jeg ville føle, at jeg spildte min tid, hvis jeg stod op, tog til træning, spiste frokost og så bare skulle slappe af resten af dagen. Jeg så på fodbold som noget, jeg kunne nyde, men jeg havde også behov for at føle, at jeg planlagde en fremtid foruden det at være fodboldspiller, forklarer De la Puente, som i øvrigt understreger, at han intet fortryder.

Læs også: Oliver Lund: For trivielt, hvis det hele handler om fodbold

Med den akademiske udvikling for øje ændrede De la Puente strategi. Hvor han tidligere havde forsøgt at tilpasse studiet til fodboldkarrieren, ville han nu i stedet tilpasse fodboldkarrieren til studiet. Efter et år med rejser genfandt han spilleglæden i hjembyen Oviedo, mens han jagtede en ny, udenlandsk studieby.

Det viste sig, at det i Danmark var muligt at få merit for nogle af de kurser, han allerede havde gennemført. Det kunne han på civilingeniøruddannelsen på VIA University College i Horsens. Så José De la Puente flyttede til Horsens. Og da AC Horsens ikke besvarede hans henvendelser, skrev han i stedet kontrakt med FC Fredericia, hvor træneren hed Thomas Thomasberg, og holdkammeraterne talte spillere som Pierre Kanstrup og Anders K. Jacobsen.

”What is wrong with the Spanish guy”

Horsens og FC Fredericia bød på nye kulturchok. Maden, klimaet og måden at spille fodbold på var nyt for spanieren.

- I Spanien kørte jeg altid i bil. Til træning, til stadion og til studiet. Her cykler man, og det var meget anderledes. Og vejret er meget værre. Jeg kan huske en gang i FC Fredericia, hvor jeg – på grund af vejret – havde skitøj på. Resten af truppen rystede bare på hovedet af mig. ”What is wrong with the Spanish guy”, spurgte de i sjov, fortæller De la Puente, der flere gange har været ufrivillig sjov.

- Når det sner bare lidt i Spanien, aflyser man træningen. Det troede jeg også, man gjorde i Danmark, men så kom anføreren og sagde ”kom, José”, fortæller han.

Læs også: Thomas Kortegaard: Jeg gjorde det svært for mig selv

Taktikken var også noget anderledes. De la Puente, der var vant til boldbesiddende fodbold, kunne pludselig se bolden flyve ”frem og tilbage, frem og tilbage”, som han beskriver det. Samtidig gjorde det langsommere tempo på bolden, at tacklingerne var flere og voldsommere.

Han nåede kun lige at acceptere de nye forhold, før han igen skulle flytte. Efter halvandet år i Horsens påbegyndte han nemlig sin kandidatuddannelse i bæredygtig energi på Danmarks Tekniske Universitet (DTU).

Månedens Profil i august

Horsens blev til København og FC Fredericia til Hvidovre og siden Hellerup IK. Det er godt tre år siden efterhånden. I mellemtiden har José De la Puente færdiggjort sin kandidatuddannelse på DTU og indstillet sin fodboldkarriere – denne gang definitivt. Og så er jagten på en ny arbejdsgiver uden for banen blevet intensiveret.

Det er dog ikke helt så let for den 29-årige spanier. For selvom han taler fem sprog, har to bacheloruddannelser, en kandidatuddannelse og ikke mindst en elitesportsudøvere umiskendelige kompetencer, så har han ikke kunne finde en arbejdsgiver.

Mette (jobrådgiver i 4player, red.) gør, hvad hun kan for at hjælpe mig. Jeg håber, vi kan nå den rette person. En, der finder min profil og min historie interessant. Der er altid én, der kender én

Sådan har det været siden februar 2016. Finder han ikke snart et job, er han tvunget til at flytte hjem til Spanien, hvor han ved, der er interesse. José De la Puente vil dog helst blive i København, som han har forelsket sig i, og det er bl.a. derfor, at han i august benyttede sig af 4players tilbud om at være ’Månedens Profil’.

Læs også: Månedens profil: Master i Energi med en international profil

- Mette (jobrådgiver i 4player, red.) gør, hvad hun kan for at hjælpe mig. Jeg håber, vi kan nå den rette person. En, der finder min profil og min historie interessant. Der er altid én, der kender én. Så jeg håber, det kan være behjælpeligt.

- Jeg er klar. Det har jeg været længe, så jeg håber, at det at være ’Månedens Profil’ kan være min vej, tilføjer han.

Fodboldspillere ikke mere værd end andre

Afskeden med fodboldkarrieren har medført, at José de la Puente ikke længere har kontakt med fodboldverden. Faktisk har han aldrig rigtig fulgt med. Det har altid handlet om at spille spillet. Følelsen, adrenalinen, endorfinerne. Når det en sjælden gang alligevel hænder, at han ser en kamp i fjernsynet, er det som regel med et gensyn med nogle af de gamle holdkammerater fra FC Barcelona-tiden.

- Én spiller i Bayern München. En anden har vundet EM. En tredje Champions League, som han siger.

Jeg har altid set på fodboldspillere som alle mulige andre mennesker. De er ikke større eller mere værd end en læge

Han glæder sig på deres vegne. Det er dejligt at se venner og tidligere holdkammerater ”præstere godt og få store oplevelse”, som han udtrykker det. Men det er ikke anderledes end nogle af hans andre venner eller bekendte, der har succes i deres respektive karrierer i andre brancher.

- Jeg har altid set på fodboldspillere som alle mulige andre mennesker. De er ikke større eller mere værd end en læge, påpeger han med henvisning til den ekstreme idolisering af fodboldspillere.

- Selvfølgelig er populariteten og opmærksomheden rar. Men det kan også være trættende at være fodboldspillere. Folk ude fra ser kun fodboldspilleren, men der er en person bagved. At være fodboldspiller er et job, men man har mere at byde på, slutter han.

Tilbage

SENESTE NYT

07.04.2021

Psykologens råd: Sådan håndterer du hadbeskeder

LÆS MERE
30.03.2021

50: Dommerformanden forklarer #2: Hak i bedømmelsen ved VAR-hjælp og Sannehs indiskutable udvisning

LÆS MERE
26.03.2021

49: Jakob Busk var bare en 20-årig dreng, da hadbeskederne væltede ind

LÆS MERE
18.03.2021

48: Har modbevist kritikerne: Derfor lykkes Damsgaard i Sampdoria

LÆS MERE
11.03.2021

47: Dommerformanden forklarer #1: Det skal du vide om VAR

LÆS MERE
08.03.2021

46: Der er stadig noget at kæmpe for i dansk kvindefodbold

LÆS MERE