23. 07. 2018

Fodboldnomaden Røddik: Man kan føle sig alene i nyt land

Udlandet er ikke altid legende let. Man kan nemt føle sig ensom. Det fortæller fodboldnomaden Line Røddik, der – efter en hård sidste tid i FC Barcelona – ser frem til at genfinde glæden ved fodbold i AFC Ajax .

AF MICHAEL HEHR

FC Rosengård, Olympique Lyon og FC Barcelona. Landsholdsspilleren Line Røddik har i forvejen nogle store fodboldadresser på cv’et. Og nu kan den 30-årige forsvarsspiller tilføje endnu en stor klub. For et par uger siden skiftede hun nemlig til AFC Ajax, hvor hun i sidste uge havde opstart med de nye holdkammerater i den hollandske hovedstad.

- Jeg søgte nye udfordringer. Jeg har været en del skadet og ikke spillet så meget, så for mit vedkommende handlede det mest om at finde en god klub med professionelle forhold, som spiller en type fodbold, jeg godt kan lide. Og så en klub, hvor jeg kan få en masse spilletid og komme tilbage til det niveau, jeg var på. Der kunne jeg mærke, at Ajax passede godt – i forhold til det fodboldmæssige, klubben og menneskene i klubben, fortæller Line Røddik om skiftet, da Spillerforeningen interviewer hende i forbindelse med en Team Spillerforeningen-træning.

- Vi skal kæmpe om mesterskabet, spille Champions League og jeg skal spille en masse fodbold, supplerer hun med et stort smil.

Op og ned i Barcelona

At spille i en klub som FC Barcelona er en oplevelse, der er få forundt. Livet i en af verdens absolut største fodboldklubber har ikke desto mindre været hverdag for Line Røddik de sidste to år. Og det har med Røddiks egne ord været ”to vilde år” – både i positiv og negativ forstand.

- For mig var det første år bedst, fordi jeg fik spillet en masse fodbold, hvor jeg i den anden sæson var meget hæmmet af en række skader. Det har selvfølgelig gjort, at det sidste år ikke har været helt lige så sjovt. Som professionel fodboldspiller er skader noget af det, der kan gøre fodboldlivet lidt trist. Så jeg har klart de bedste minder fra mit første år, siger Line Røddik og fremhæver bl.a. en Champions League-kamp, hvor hun og resten og Barcelona-mandskabet sendte Røddiks tidligere klub FC Rosengård ud af turneringen.

Læs også: Bedre forhold kan løfte landsholdet

- Jeg vidste jo godt, hvilken klub FC Barcelona var og er, men det overraskede mig alligevel, hvor stor opmærksomhed der var. Det har været en kæmpe oplevelse at være i så stor en klub. Også det at komme til et helt nyt land, Spanien, med en helt anden kultur – både på og uden for banen. Det er noget, jeg har lært meget af, tilføjer hun.

Udlandet er ikke legende let

Mødet med en ny kultur og et nyt sprog er langt fra Røddiks første. Snarere tværtimod. Mens skiftet til svensk fodbold var overkommeligt, så var mødet med både den franske og spanske kultur – og ikke mindst de respektive sprog – en omvæltning for den danske fodboldnomade.

- Det er nogle store klubber i nogle nye lande, hvor kulturen bare er anderledes, og hvor de ikke er så glade for at tale engelsk. Det gør, at man modnes meget som person, fordi du bliver stillet op overfor nogle helt andre udfordringer, end du er vant til. Så det er noget, man vokser af, forklarer Line Røddik.

Vær indstillet på, at man også kan føle sig lidt alene i et helt nyt land med et helt nyt sprog. Det kan være forvirrende, og det kan være frustrerende

Den tidligere landsholdsanfører har spillet i udlandet siden 2010, hvor hun skiftede til Tyresö FF. Dengang var det dog langt fra lige så normalt ’at tage ud’, som det – takket være kvindefodboldens udvikling – med tiden er blevet. Det er et skridt, som landsholdskollegaer som bl.a. Katrine Veje, Mie Leth Jans og Simone Boye har taget for nyligt. Men det er også et skridt, der byder på en omvæltning. For det er, ifølge Røddik, ikke en dans på roser.

- Det første, man skal gøre sig klart, er, at det ikke altid bliver legende let. Vær indstillet på, at omvæltningen kommer. Vær indstillet på, at man også kan føle sig lidt alene i et helt nyt land med et helt nyt sprog. Det kan være forvirrende, og det kan være frustrerende. Men jo mere man har gjort sig det klart, desto lettere kan man komme igennem den periode og føle sig tryg.

- Husk på de ting, når det bliver lidt svært. For det gør det.

Genfundet kærligheden til fodbold

Hun havde egentlig besluttet sig for, at det var slut. Slut med nye lande, kulturer og ikke mindst nye sprog. Men så – med hjælp fra holdkammeraten og verdensstjernen Lieke Martens – dukkede muligheden for et skifte til Ajax Amsterdam op. Og dén greb Røddik, der efter en kedelig afslutning i Barcelona ser frem til at genfinde glæden ved fodbold.

- Lige nu – fordi jeg kommer fra en lidt hårdere periode, der ikke har været god rent fodboldmæssigt – så glæder jeg mig bare til at spille fodbold. Og den glæde og den motivation, jeg har for det, kan måske gavne og bidrage til at gøre det endnu sjovere, siger Røddik, der kort har leget med tanken om et karrierestop.

- Jeg har et par år på bagen. Så der er mange, der har spurgt; ”er du så færdig nu?”; ”skal du så hjem?”. Og så begynder man da at overveje tanken. Om det er tid for det. Om det var dét. Om man skal være tilfreds. Men hele vejen igennem har jeg kunnet mærke, at det var det ikke. For det første skal jeg ikke stoppe med en skade, og for det andet er jeg slet ikke klar endnu – jeg har masser af gode år tilbage i mig.

Læs også: Drømmen om professionel fodbold gik i opfyldelse

Ifølge Røddik er det netop det store fravær fra fodboldbanen, der igen har åbnet hendes øjne for kærligheden til spillet.

- Jeg har fundet ud af, hvor meget jeg elsker at spille fodbold. Man kan godt forfalde til bare at være i det. Jeg har spillet på landsholdet i 12 år, og lige pludselig bliver det bare hverdag. Og så kører man bare rundt i den rutine. Nu er det som om, jeg har fået det afbræk og fundet ud af; shit, hvor jeg bare elsker at spille fodbold, og hvor jeg dog savner glæden i at stå på en bane. Savner adrenalinen ved at spille en kamp. Vi vandt cuppen med Barcelona i år, men det er bare ikke den samme følelse, når jeg ikke var derinde på banen og var med til at sikre sejren.

- Det er de følelser, jeg har fundet af, at jeg slet ikke er færdig med. Det er dem, jeg vil have tilbage.

Ikke afvisende over for dansk retur

Derfor tog hun altså endnu et klub- og kulturskifte med. Endnu en storklub til cv’et. Men selvom det er endnu et nyt land for fodboldnomaden, forventer Line Røddik dog ikke et decideret kulturchok.

- Jeg havde faktisk gjort op med mig selv, at jeg ikke orkede flere nye sprog. Det bliver det så alligevel. Men jeg har en forventning om, at Holland ikke ligger så langt væk fra det, jeg er vant til. Det er den fornemmelse, jeg har fået – og har haft på forhånd. Men dér skal jeg selvfølgelig også lige falde til og få mig et nyt hjem, en ny klub og nogle nye holdkammerater. Det kræver altid lidt i starten, men jeg glæder mig, og det, tror jeg, er det vigtigste.

Hvis det føles rigtigt til den tid, og hvis der er den rigtige klub med det rigtige setup at komme hjem til, så vil jeg ikke udelukke, at jeg kunne finde på det en dag. Jeg kunne godt finde på at spille i Danmark igen en dag

Line Røddik og AFC Ajax har papir på hinanden for den kommende sæson. Hvad fremtiden byder på efter den, ved Line Røddik af gode grunde ikke. Med hendes forholdsvis mange klubskifter de seneste par år er det også svært at spå om. Landsholdsspilleren vil ikke afvise noget – heller ikke en retur til Danmark og 3F Ligaen.

Læs også: Slut med betonbane og ødelagte dupper for Katrine Veje

- Det kommer meget an på, hvordan det ser ud herhjemme. Men det er i min overvejelser. Hvis det føles rigtigt til den tid, og hvis der er den rigtige klub med det rigtige setup at komme hjem til, så vil jeg ikke udelukke, at jeg kunne finde på det en dag. Jeg kunne godt finde på at spille i Danmark igen en dag.

- Men nu bliver det Ajax, og det glæder jeg mig til, slutter hun.

Tilbage

SENESTE NYT

15.07.2022

74: Lukas skiftede til Sassuolo som 16-årig

LÆS MERE
11.07.2022

73: Mortens vej til landsholdsudtagelsen, han helst er fri for at tale om

LÆS MERE
07.07.2022

72: Signe ved, hvor langt der er fra Hjørring til Paris

LÆS MERE
05.07.2022

Vi har tjekket mange kontrakter. Skal vi også tjekke din?

LÆS MERE
01.07.2022

71: »Jeg skulle bare på Herrelandsholdet, da jeg var lille«

LÆS MERE
23.06.2022

70: På et klubbesøg fandt Allan og Patrick ud af, at den var helt gal i Jammerbugt FC

LÆS MERE