11. 10. 2019

Hjernerystelse kostede karrieren: Som 21-årige vinkede Hedegaard farvel til drømmene, identiteten og fællesskabet

Han måtte indstille karrieren som 21-årig. Og han kæmper stadig med migræneanfald. Alligevel føler Mikkel Hedegaard sig til tider heldig.

AF MICHAEL HEHR

Han føler selv, han har betalt en høj pris. For som 21-årig – i en alder, hvor han burde have hele karrieren foran sig – måtte Mikkel Hedegaard indstille sin professionelle fodboldkarriere.

- Hjernerystelse kostede mig det fedeste job: Jobbet som fodboldspiller. Det kostede mig også en masse drømme, fællesskabet i omklædningsrummet, turene og oplevelserne. De ting har været svære at erstatte. Det er selvfølgelig noget, jeg savner, fortæller Mikkel Hedegaard.

- Det var jo surrealistisk på mange måder. Men jeg vidste godt, at det kunne være en konsekvens. Men jeg havde bare aldrig nået at tænke tanken, at det kunne ske for mig, siger Mikkel Hedegaard med henvisning til konsekvenserne af skaden.

Forvandlet til en nobody

De første syv-otte måneder var svære for den tidligere FC Fredericia- og SønderjyskE-spiller. Et var det fysiske. Migræneanfaldene, kvalmen og den begrænsede fysik. Noget andet var det mentale.

- Én ting er, at du mister din karriere. Du mister også din identitet. Jeg var vant til at gå ind i et rum som fodboldspilleren Mikkel. Nu var jeg hårdt sagt nobody.

Selvom Mikkel Hedegaard ikke længere var fodboldspiller, så var fodbold fortsat en stor del af hans hverdag.

Jeg vil gerne vise, at det går galt. Og at man skal tage det seriøst. Det er ikke noget, man skal tage chancer med

- Jeg kan huske, jeg specielt havde svært ved at se SønderjyskE spille, fordi jeg tænkte; "jeg skal simpelthen være med." Også når man sidder på stadion. Det er jo ikke fordi, man rigtig har ondt nogen steder, så man føler godt, man kan være med.

Læs også: Da Frederik Møller gik ud som et lys

- I starten, da jeg stoppede med at spille fodbold, fortsatte jeg som U17-assistenttræner for SønderjyskE. Men det kunne jeg ikke. Jeg var simpelthen ikke klar. Hver gang, jeg kom ud på banen og fik støvlerne på igen... det var forfærdeligt, og det var en påmindelse om, at nu spiller du altså ikke fodbold mere,
nu skal du lave noget andet, forklarer han.

Tag det alvorligt

Egentlig har Mikkel Hedegaard tidligere glædet sig til et liv uden for mediernes søgelys, når karrieren engang var slut. Men det gik lige omvendt. For opmærksomheden omkring den nu tidligere fodboldspillere eksploderede, da han stoppede karrieren. Alle ville tale med fodboldspilleren, der måtte stoppe karrieren, før den kom i gang.

Når han så alligevel velvilligt stiller op til interview igen og igen, er det for at understrege, hvor farlig en skade en hjernerystelse kan være. Og hvor store konsekvenser skaden kan have.

- Jeg vil gerne vise, at det går galt. Og at man skal tage det seriøst. Det er ikke noget, man skal tage chancer med, fortæller Mikkel Hedegaard, der stadigvæk har gener efter skaden.

Jeg har set så mange tilfælde, de steder, jeg er kommet til behandlinger. Folk, der har måttet opgive alt, og som måske kan fungere to timer om dagen

- Migrænen er det værste. Det kommer og går lidt. Jeg kan ikke finde nogen rytme i, hvornår det er der. Det kommer bare. Før i tiden havde jeg en idé om, at det kom, når jeg var stresset, men nu synes jeg også, det kommer, når jeg bare ligger på sofaen.

- Når det står på, har jeg det virkelig dårligt. Jeg kan ikke sove, når jeg har migræne. Jeg kan ikke ligge ned på langs, for så begynder det at snurre. Så det er en kombination af, at man skal flytte sig hele tiden, sidde på forskellige måder, og at man bare har det dårligt.

Læs også: »Da jeg kom ned i omklædningsrummet, brød jeg sammen«

Alligevel føler han sig heldig. For han har mødt andre, der har det værre end ham.

- Jeg har set så mange tilfælde, de steder, jeg er kommet til behandlinger. Folk, der har måttet opgive alt, og som måske kan fungere to timer om dagen. Det ønsker jeg sgu ikke for nogen.

- Nogle gange, hvis man skal tage alt i betragtning, så føler jeg mig heldig over, at jeg ikke er lige så slemt tilredt, som de er.

Tilbage

SENESTE NYT

13.11.2019

»Det er vigtigt, at man kan fundere lidt over, hvad der skal ske efter fodbolden«

LÆS MERE
11.11.2019

Spillerforeningen hilser nye regler for doping velkommen

LÆS MERE
07.11.2019

Træn gratis med ProTreatment henover vinteren

LÆS MERE
05.11.2019

Vibe bliver bedre på banen ved også at have fokus uden for banen

LÆS MERE
01.11.2019

Underlag har betydning for klubvalg

LÆS MERE
31.10.2019

Fodboldspillere i Skandinavien enige: Vi vil spille på græs

LÆS MERE