Presset ud: »Fra den ene yderlighed til den anden«

9

Feature9.3.2020

Presset ud: »Fra den ene yderlighed til den anden«

Han er i sin bedste alder. Før vinterpausen startede han hver gang. Og han har gode klubber på CV’et. Alligevel står Jens Rinke uden kontrakt. Det blev udgangen af et »frustrerende« forløb med Kolding IF.

Af Michael Hehr

De sidder der begge to. Med store smil og blikket stift rettet ind i kameraet. På hver sin stol foran klubbens sponsorvæg. Jens Rinke har pennen i hånden og skal lige til at sætte sin underskrift på en 2-årig forlængelse, mens den nytiltrådte sportschef, Niki Zimling, sidder med foldede hænder.

I dag, godt syv måneder senere, er smilet forsvundet. I hvert fald hos 29-årige Jens Rinke. For han er gået fra at være fast mand i startopstilling til at være blevet presset ud af klubben.

- Jeg troede, jeg skulle have en væsentlig rolle i klubben og på vores hold i 1. division, siger Jens Rinke, der er noteret for 115 kampe i Kolding IF.

Men det skulle han ikke. I transfervinduets sidste timer blev han løst fra sin kontrakt efter et uskønt forløb, han bedst kan beskrive som »frustrerende« og »irriterende«.

Et tiltrængt løft

Det lød ellers så godt. Klubben ønskede at opgradere rammerne, så spillerne og staben blev en del af et deltidssetup. I praksis ville det som udgangspunkt betyde bedre lønninger, bedre træningstider og bedre mulighed for at restituere. Altså et mærkbart – men også tiltrængt – løft, der skulle skabe forudsætningerne for bedre resultater.

- Det var der et behov for. Folk kom jo direkte fra arbejde og skulle ud og præstere på et halvhøjt niveau. Der var nogle ting, der skulle ændres, hvis vi skulle være konkurrencedygtige i 1. division, siger Jens Rinke.

»Det var mærkeligt at komme til træning til sidst. Den der uvished. De andre fik ændret deres aftaler, og jeg stod lidt som sorteper«

Så det var sød musik i målmandens ører. Med en fortid i bl.a. SønderjyskE og Silkeborg IF ved han, hvad det betyder at have gode rammer som professionel fodboldspiller. Så – ligesom resten af truppen – glædede han sig til at tage det næste skridt med Kolding IF.

- Det var tanken, at vi skulle lægge på. Vi vidste jo, at vi kom til at opgradere på et tidspunkt i løbet af foråret, og det var jeg helt sikker på, at jeg skulle være en del af. Men sådan skulle det ikke være, konstater Jens Rinke i bagklogskabens ulideligt klare lys.

Skal kunne se sig selv i øjnene

Da Kolding IF den 17. november 2019 spillede den sidste kamp før vinterpausen, var Jens Rinke ellers, hvor han plejede at være. Som sikker sidste skanse i målet. Rinke og resten af mandskabet holdt nullet og kunne gå til vinterpause på en fornuftig fjerdeplads.

Måske af den årsag var der god stemning på de spillermøder, der blev afholdt sidst i november. Jens Rinke hørte i hvert fald »kun positive ting«.

I december blev skiftet til et deltidssetup vedtaget. Jens Rinke, der var ansat på en bibeskæftigelseskontrakt, blev indkaldt til kontraktforhandlinger. Men det, han blev tilbudt, var ikke just det, han havde forestillet sig.

- Jeg blev tilbudt at blive en del af et trænerteam, hvor jeg skulle være målmandstræner – både for ungdoms- og seniorholdet. Det, syntes jeg, virkede lidt mærkeligt. Jeg kunne ikke se logikken i, at jeg skulle være målmandstræner – jeg ville gerne træne og være med på lige vilkår med alle de andre, husker Jens Rinke, der efterfølgende ikke hørte mere fra klubben.

December blev til januar. Og mens holdkammeraterne indgik nye kontrakter, var der stilstand hos Jens Rinke.

- Det var mærkeligt at komme til træning til sidst. Den der uvished. De andre fik ændret deres aftaler, og jeg stod lidt som sorteper. Så jeg har været super ærgerlig over min exit, siger målmanden, der også arbejder som lærer sideløbende med fodboldkarrieren.

- Hvis man skal gå 50 pct. ned i løn det ene sted, så skal der hentes noget et andet sted. Det handler også om, at man ikke skal rende og være helt til grin over for sig selv og den tid, man bruger på det. Det er immervæk mange timer og mange træningspas.

- Vi snakker ikke store millionkontrakter. Men der er nogle ting, der skal hænge sammen, når man har børn, hus og alle mulige andre forpligtigelser. Og det, jeg blev tilbudt, hang på ingen måde sammen i forhold til mit privatliv.

Presset ud

Jens Rinke og Kolding IF havde papir på hinanden indtil sommeren 2021. Så Jens Rinke havde som sådan ikke travlt. Men det havde Kolding IF. For som ansat som bibeskæftiget ville Jens Rinke ikke kunne træne med resten af holdet på de nye træningstidspunkter. Så klubben gjorde, hvad de kunne for at få ham ud af kontrakten.

- Jeg blev stillet i udsigt, at jeg kunne træne med ungdomsholdene. Det kunne så heller ikke lade sig gøre, for det er aftalt i vores kontrakt.

- På et eller andet punkt blev jeg presset ud. For der var ikke plads til mig, og min eksisterende aftale, hvor jeg var ansat som bibeskæftiget, gjorde jo, at jeg ikke kunne træne på det tidspunkt, som alle andre skulle træne.

»Jeg har været klubmand de steder, jeg har været, og det betyder noget for mig. Det betyder så desværre ikke noget for de folk, der står bag projektet i Kolding«

Egentlig kunne Jens Rinke godt have stået på sin ret. På det, de havde aftalt. Men til hvilken nytte?

- Jeg kunne godt have holdt på min ret og min kontrakt. Men jeg stod jo bare i en lortesituation, hvor jeg intet kunne. Det gav ikke mening at holde i fast i kontrakten, og det gav ikke mening at takke ja til deres tilbud, fordi det var så skidt.

»Stritter mod mine værdier«

Udgangen på forløbet blev, at Jens Rinke i ellevte time fik forhandlet sig ud. Efter to og et halvt år, 115 kampe og en masse gode oplevelser, sluttede det brat. Så meget for drømmen om deltid. Den kedelige afsked med Kolding IF ærgrer den rutinerede målmand. Særligt ærgrer det ham, at der på intet tidspunkt »blev spillet med åbne kort«.

- Det virker mærkeligt, at man efter flere år i klubben ikke kan få klar besked. Og det ærgrer mig, at der ikke var røv nok i bukserne til at være ærlig. Særligt efter alle de gode oplevelser, vi har haft i klubben.

- Forløbet og den manglende dialog stritter mod mine værdier som menneske. Der var ikke nogen kommunikation, selvom der var kommet en ny mand ind på min position. Jeg blev heller ikke udtaget træningskampene uden at få en begrundelse. Og det virker sådan lidt mærkeligt at gå fra den ene yderlighed til den anden.

- Jeg har trods alt haft en andel i klubbens positive udvikling de sidste par sæsoner, og jeg har aldrig gjort noget for at skade klubben. Tværtimod. Jeg har været klubmand de steder, jeg har været, og det betyder noget for mig. Det betyder så desværre ikke noget for de folk, der står bag projektet i Kolding.

Vil spille for fuldt drøn

Den kedelige exit i Kolding stiller med Rinkes egne ord målmanden »ad helvede til«. For selvom han er i sin bedste alder, har et nydeligt CV og er fleksibel i forhold til rammerne, så er der ikke mange pladser at komme efter, når vinduet som bekendt er smækket i. Hvis nogen overhovedet.

Senest har han trænet med i SønderjyskE, der – på grund af skader – manglede en målmand. Men det har indtil videre ikke kastet andet end et glædeligt gensyn med et par velkendte ansigter af sig. Og så selvfølgelig muligheden for at holde formen ved lige og vise sig en smule frem.

Rinke er da også klar i spyttet, når han bliver spurgt til, hvad han vil.

- Selvfølgelig vil jeg gerne i gang og spille for fuldt drøn, hvis det kan lade sig gøre, lyder det bestemt fra Jens Rinke, der håber, at han inden længe igen sidder med pennen i hånden og smiler til fotografen.

Få opdateringer fra os

Bliv opdateret på det seneste omkring Spillerforeningens aktiviteter og det danske fodbold miljø. Få nyheder og annonceringer af events direkte i din indbakke.