21

Spiller til Spiller21.10.2021

59: Emil Scheel jagter vejen gennem endnu et nåleøje

Play button

Svedende og med støvlerne i tasken opsøgte Emil Scheel selv Brian Steen Nielsen, da uddannelse tvang ham fra Hellerup til Aarhus. For han ville spille Superliga, selvom hans daværende træner så ham i divisionerne. Og det lykkedes. Efter karrierestoppet sigter han igen højt i jagten på at komme gennem endnu et nåleøje.

Lyt og abonnér: Spotify, Apple Podcast, Soundcloud

Play button
00:00
Sound

Han fik sin første seniorkontrakt i AGF. Men det var ikke fodbold, der trak Emil Scheel til Aarhus. Det var derimod uddannelse.

For sjællænderen, der i sine ungdomsår spillede i Hellerup IK og siden Lyngby Boldklub, var kommet ind på Institut for Statskundskab på Aarhus Universitet. Og han skulle ifølge sin daværende træner ikke gøre sig forhåbninger om spilletid på de kongeblås førstehold.

»Der var træning en halv time efter, så der blev jeg egentlig bare sendt ud. Og trænede så med mere eller mindre derfra«

Derfor rådede træneren Emil Scheel til at tage sin studieplads. Og så tilbød han at anbefale det dengang unge talent til 2. divisionsklubber i Aarhus og omegn. Men det var Emil Scheel ikke interesseret i.

- Så da jeg var i Aarhus, ringede jeg selv til AGF. Til Brian Steen (Nielsen, red.). Og efter jeg havde været på rusuge på universitetet, fik jeg en samtale med Brian, fortæller Emil Scheel i denne udgave af Spillerforeningens podcast, ’Spiller til Spiller’.

Med fodboldstøvlerne i tasken cyklede han afsted i Aarhus’ kuperede terræn på sin »studiekammerats havelåge«, som han havde lånt til anledningen.

- Op ad Jyllands Allé. Op ad bakke. Og kom så svedende derud. Vi nåede kun at snakke meget kort tid, fordi så sagde han, at han kunne se, jeg havde taget mine fodboldstøvler med, og der var træning en halv time efter, så der blev jeg egentlig bare sendt ud. Og trænede så med mere eller mindre derfra.

To slemmer skader

31-årige Emil Scheel spillede i AGF i tre år. Derfra tog han til Silkeborg IF, hvor han fik sit gennembrud. Siden var han for en kort bemærkning i SønderjyskE, før han sluttede karrieren i Viborg FF i sommer.

- Jeg har prøvet at have to slemme skader. Og de er begge kommet i Viborg.

- Den første kom, da jeg var 28, og den anden kom, da jeg var 29. Så det var ligesom der, hvor jeg – efter jeg havde været i SønderjyskE uden den helt store succes – skulle finde mig selv igen. Og jeg kom til Viborg og havde en sindssygt god opstart og følte virkelig, jeg var landet det rigtige sted.

»Det var ekstremt frustrerende, fordi det var dér, jeg skulle finde mig selv«

- Først skal jeg opereres i menisken i venstre knæ. Efter jeg kommer tilbage derfra, går det faktisk rigtig godt igen. Men der går ikke mange måneder, før jeg så kommer til skade med mit højre knæ. Og det har bare… ja, det satte mig ud.

- Det var ekstremt frustrerende, fordi det var dér, jeg skulle finde mig selv, og jeg skulle vise, hvem jeg egentlig var efter et mislykket ophold nede syd på.

Lang indflyvning til karrierestoppet

De to tunge skadesperioder har gjort Emil Scheel robust. De har givet ham modstandskraft og mental styrke. Men comebacket – og chancen for at vise, hvem han var – udeblev.

Den sidste skade endte i stedet med at koste karrieren. Og at det gik den vej, indså han allerede under det andet genoptræningsforløb. Han gav ikke op på at komme tilbage, men han gik fra at tro på comebacket, til at det snarere var en lidt mere afdæmpet forhåbning.

Det gav ham en lang indflyvning til det karrierestop, som så mange professionelle fodboldspillere frygter. Og selvom Emil Scheel i forvejen var velforberedt på det forestående karriereskifte qua sin uddannelse, rakte han ud til Thomas Hansen, der er rådgiver i 4player.

- Thomas har været den primære fra 4player, der har været ude at tale i de klubber, som jeg har været ude i, så det var helt nærliggende at ringe til ham. Og så har jeg så været igennem de her afklaringssamtaler og taget lidt forskud på det sammen med ham.

»Så er de jo længere fremme i deres karrierer – deres erhvervskarrierer, civile karrierer – end jeg kommer til at være, når jeg træder ind«

En afklaringssamtale er et af flere af 4players mange tilbud, der kan gøre din vej over i en anden karriere nemmere. Som Emil Scheel pointerer i udsendelsen, er der ikke bare tale om én samtale, men derimod et forløb af flere samtaler.

- Den første starter, når man ringer og siger; ”fuck, jeg ved ikke lige, hvad der skal ske, og jeg har det sgu lidt svært. Kan vi ikke lige få snakket om det?”

- Det er det første – og måske også det svære – step. At få grebet knoglen og sige; ”jeg har sgu brug for nogen til lige at vende det her med.”

- Man bliver mere og mere afklaret, jo mere man snakker om det, og jo flere muligheder man bliver stillet over for.

Endnu et nåleøje

Emil Scheel er afklaret. Han ved godt, hvad han vil. Det skyldes dels afklaringssamtalerne, men det skyldes også uforpligtende kaffemøder, nysgerrige spørgsmål og en række jobsamtaler, der har indsnævret retningen. Og det er vigtigt for ham, for han vil ramme rigtigt første gang.

- Når man kigger på mange af mine medstuderende eller kammerater på samme alder som mig, så er de jo længere fremme i deres karrierer – deres erhvervskarrierer, civile karrierer – end jeg kommer til at være, når jeg træder ind. Så allerede der får man et indblik i, hvor man står. Og det er ikke, fordi det er nogen konkurrence, at man skal være det samme sted på samme tidspunkt, men det giver et indblik i, hvor mine omkringliggende er.

Det er blandt andet derfor, jobjagten ikke bare handler om at finde et job. Det handler om at finde det rigtige job.

- Jeg søger noget, der er tilsvarende min uddannelse. Jeg kunne søge alt muligt forskelligt, men nu søger jeg noget, der er meget specifikt for min uddannelse, og noget jeg virkelig gerne vil.

- Når man har uddannelsen, og egentlig også gerne vil bruge den til det, den er rettet mod, så snævrer det ligesom også feltet ind.

Det er bare endnu et nåleøje.

- Da jeg ringede til AGF, der havde jeg nok heller ikke regnet med, at jeg skulle være i AGF i tre år og få superligadebut der, siger Emil Scheel med henvisning til, at det nok havde været lettere at komme ind i en af de divisionsklubber, hans daværende træner ville anbefale ham til.

- På samme måde søger jeg også noget nu, der passer til min uddannelse, og hvor jeg ved, jeg kan gøre brug af mine kompetencer. Fordi jeg tror heller ikke, jeg ville blive glad for at sidde et sted, hvor jeg ikke fik brugt det, jeg har brugt ret lang tid på at tilegne mig.

Han fortæller om hele rejsen i den her udgave af Spillerforeningens podcast, ’Spiller til Spiller’, hvor du også kan høre om:

  • Mødet med AGF og Brian Steen Nielsen
  • Gennembruddet i Silkeborg IF
  • Hvordan han gennem hele karrieren har forberedt sig på karriereskiftet
  • Og hvordan det alligevel er endnu et nåleøje, han skal igennem

Få opdateringer fra os

Bliv opdateret på det seneste omkring Spillerforeningens aktiviteter og det danske fodbold miljø. Få nyheder og annonceringer af events direkte i din indbakke.